CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Megállt a levegő a teremben

Gálahangverseny


Oistein Sommerfeldt elbűvölt engem. Nem volt jelen személyesen. Gazdag János tolmácsolta hangjait, bemutatván Zene egy előadóra című művét, mely vibrafonra, dobokra és xilofonra komponáltatott. Szombathelyen április 28-án kedden a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium negyedikeseinek gálahangversenyét hallgathatta meg a nagyérdemű, melynek soraiban graz-i diákokat, tanárokat és egy plébános atyát is üdvözölhetett a konferanszié, az iskola zenei tagozatának vezetője, Deáky István.

A hat órakor kezdődött előadás válogatás volt az iskola egészéves ifjúsági hangversenyeiből, illetve olyan előadók és művek vétettek bele, melyek egy-egy vizsgán ámulatba ejtették a vizsgáztató tanárokat, amint Deáky tanár úr mondta: "Megállt a levegő a teremben" - s úgy gondolták, azt a csodát másoknak is, sokaknak, hallaniuk kell.

"Azt hiszem, kevés iskola van a városban, amelyik azzal dicsekedhet, hogy évente 30-40 alkalommal jelenik meg, emeli egy-egy kiállítás, konferencia, rendezvény fényét. Ifjúsági hangversenyt a 2002/2003-as tanévben tizenkettőt tartottunk" - kezdte bevezetőjét a kedves mosolyú Deáky.

A koncert felölelte az egész zeneirodalmat. Corelli, Vivaldi, Telemann, Bach, Mozart, Liszt, Mendelssohn egy-egy művét mutatták be a búcsúzó növendékek mintegy jutalomszereplésként. A műsorban kuriózumként ősbemutatót hallhattunk, az iskola volt tanítványának, a Bécsben élő Fáncsik Veronikának Az esztendő négy szakasza - kantátasorozat Túrmezei Erzsébet versére című művéből az első, Tavasz című kantátát - a szerző megtisztelő jelenlétében. Az est zárásaként Edward Elgar (1857-1934) angol zeneszerző Vonósszerenádjából (Op. 20) hangzott el a II. Larghetto tétel - szerény személyem nagy örömére, ugyanis egyik ifjúsági hangversenyükön már hallhattam ezt a zenét, és boldogan fogadtam be újra a varázslatos hangokat!

A következőkben pedig idézeteket adok Deáky tanár úr egy-egy mű elé bevezetőként mondott szavaiból, hogy érzékeltessem, milyen varázsa is van az iskola koncertjeinek, mennyi érdekeset tudhat meg a közönséges halandó a zene világából a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnáziumnak köszönhetően.

"A concerto együttműködés is, egymás ellen működés is. A korai kapitalizmus műfaja. Vivaldi a világon az első konzervatóriumnak volt a zenemestere, Velencében. A konzervatórium leánymenhelyt jelent. 'Vivaldi úr tigrisei' - így hívták a növendékeket."

"Georg Philipp Telemann Bach és Händel kortársa volt. Több művet írt, mint ők ketten együttvéve, és jobban is ismerték náluk. Az, hogy ma keveset játsszák alkotásait, talán annak tudható be, hogy kevesebb művészi alázat, kevesebb fegyelmezettség volt benne."

"Mendelssohnról nemcsak azt kell tudnunk, hogy Mozarthoz hasonlóan tehetséges zeneszerző volt, de azt is, hogy a világon a leggazdagabb családból származó zeneszerző. Húsz éves korára apja egy egész zenekarral ajándékozta meg."

"A XX. század, a két világháború hatására, menekült az érzelmektől - a józanság, vagy a varázslat világába. Ez érvényesült a zenében is."

A kép forrása: http://www.heartlandct.com/violin.jpg

Sebők Lili



2003. április 29., kedd 10:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület