CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

     "Sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek"
 a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola diákjainak újabb örömnapja

    "Sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek"  a mottója annak a kiállításnak, amely a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola diákjainak munkáiból nyílt ma a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
    Vidám tánc, énekszó, verses mondókák, zene vezette be a kiállításmegnyitót, immár a tizenharmadikat az iskola tizennégy éves történetében, – amint azt Dr. Magas Lászlóné mondta – az itt tanuló gyermekek kis ünnepjainak egyikét, amelyre érdemes készülniük, fáradozniuk, dolgozniuk a diákoknak. A kiállításra, a megmutatkozásra való készülődés lendületet és erőt ad mindennapjaiknak.
 

Dr. Magas Lászlóné: Ünnep a mai nap

    A kiállítást Dr. Szilágyi Enikő főiskolai adjunktus nyitotta meg, aki beszédében a teremtéstörténetnek visszatérő mondatát idézte a Szentírásból "És látá Isten, hogy jó...":    Jó érzés körbenézni a Kozmutza-diákok munkáin és látni, hogy jó és szép az, amit tesznek. Valamilyen formában a teremtést ismételgetik meg minden elkészült munkadarabban. Minden ember egy-egy külön világot jelent, harcot, lelket, és ezért odafigyelést érdemel. Minden diáknak valamennyi tevékenységi körből tehetségének képességének megfelelően van értékelhető eredménye, és minden diák valamiben tehetséges, amit felderíteni, megtalálni és fejleszteni a pedagógus egyben nehéz és szép feladata.

Dr. Szilágyi Enikő: Jó látni a magas színvonalú munkákat

    "Törekedni kell a minél igényesebb és szélesebb körű szakmai anyag összeállítására. Mindez folyamatos, tudatos munkát feltételez valamennyi kollégától, tanítványtól az tanév során....
    Az eredmény minden esetben a gyermekekről szól. Így szeretnénk biztosítani, hogy minden gyermek megvalósíthassa önmagát. Ezek az ünnepnapok feltöltődést és további inspirációt jelentenek tanároknak és gyerekeknek egyaránt. A szülők is megnyugvással látják, hogy fogyatékkal élő gyermekük fejlődik és ő is tud boldog pillanatokat szerezni szűkebb és tágabb környezetének. A vendégeken és a látogatókon keresztül magunk ilyen módon tudunk hozzájárulni a társadalom pozitív szemléletváltásához, ilyen módon tudjuk építeni a fogyatékos ember megbecsüléséhez vezető utat....
 


Meggyőződésem – hogy kollégáimmal együtt – hogy a mind szélesebb ismeretterjesztéssel, tájékoztatással fel tudjuk, és fel tudtuk nyitni a polgárok szemét és szívét, és belátják, hogy a fogyatékkal élő embertársaik is lehetnek értékes polgárai a világnak". -  fogalmazza meg az iskolában folyó tevékenység ars poetica-jat Dr. Magas Lászlóné igazgató a Cseppek... iskolai évkönyvben, amelyet két év szünet után tudott újból megjelentetni az iskola, amelynek kézbevétele és gazdag tartalma örömet okoz pedagógusnak, diáknak, szülőnek egyaránt.
    A mai napon az iskola jövőjére gondolók talán az érthetetlenség okozta aggodalmukat is egy pillanatra elfelejtették attól az őszinte örömtől, amelyet a  festett, rajzolt, kollázs-technikával, hajtogatással, varrással készített kiállítási tárgyak, fonott kosarak, a bőrdíszmű, a varrt és szőtt terítők, párnák látványa jelentett, és természetesen a "kiállítók" büszkesége.

    A Kozmutza Flóra Iskolában tanulható szakmák – bőrtárgykészítő, kosárfonó, varrómunkás – szép vizsgadarabjai arról tanúskodnak, hogy odafigyeléssel, segítséggel, törődéssel minőségi munkát lehet végezni és kérni a diákoktól.
    A formák, színek fantáziáról, élénk képzeletről tanúskodnak, a kész művek pedig kitartó munkáról.
    A Cseppek... kiadvány az iskola 2001/ 2002.évi tevékenységéről számol be. Több mint 80 oldalon nyílik ki az olvasó előtt a speciális nevelő-oktató feladatot ellátó intézmény élete, a gyógypedagógia területén dolgozók küzdelme, a tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek iskolai élete, pedagógusok és diákok személyes írott és rajzolt vallomásai.
 

A Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola diákjainak munkáiból nyílt kiállítás 2003. május 5-19 között, naponta 9-16 óra között tekinthető meg a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeleti kiállítóterében.

T.É.
 



2003. május 05., hétfő 22:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület