CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

    Magyar lengyel: két jó barát
Lengyelország ünnepének tiszteletére rendezték meg a soproni diákok vetélkedőjét

    A soproni Magyar-lengyel Baráti Kör szervezésében bonyolították le ma a Pedagógusok Művelődési Házában a Magyar lengyel: két jó barát vetélkedőt, amelyen öt iskola – a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, a Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Lackner Kristóf Általános Iskola, a Szent István, és a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola – tizenkilenc diákja vett részt.
    A Magyar-lengyel Baráti kör nevében Kiss Danuta elnök köszöntötte a résztvevőket.

A zsűri: Bősze Balázs, Kiss Danuta, Sass László és Szabó Katalin

    Lengyelország hivatalos állami ünnepe, a lengyel Alkotmány elfogadásának napja alkalmából rendezett vetélkedőn a diákok a lengyel és a magyar történelemben, földrajzban, irodalomban, zenében való jártasságuk mellett a Lengyelország-Magyarország válogatott mérkőzésének eredményének birtokában is szerezhettek pontokat, bár természetesen a komoly és alapos ismereteket feltételező kérdésekre adott válaszok voltak azok, amelyek eldöntötték a vetélkedő csapatok közötti sorrendet.

A soproni Magyar-lengyel Baráti Kör második alkalommal szervezett vetélkedőjét a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) három fős csapata nyerte meg.

Küzdenek a berzsenyisek, amikor még nem lehetett tudni, hogy ők lesznek a győztes csapat


Az első európai alkotmány 1791-ből

1772. augusztusában a háromoldalú (porosz, orosz, osztrák) megegyezés alapján megtörtént Lengyelország első felosztása. A következő országgyűlésen - 1773-
1775 - a lengyel szejm katonai nyomásra elismerte a felosztást.

Ekkoriban már Európában forradalmi hangulat alakult ki, Lengyelországban pedig megkezdte működését Varsóban a Nagy Országgyűlés. Fokozódott a nemesség és a polgárság politikai aktivitása. Varsóban felvonult a városi polgárság érdekeinek érvényesítésére az un. “Fekete Processzió", melynek résztvevői átadták a lengyel városok követeléseit a királynak. A király mellett megerősödött a hazafias oldal, mely kidolgozott egy a kormányrendelet tervezetet, amelyet az országgyűlés 1791. május 3-án fogadott el és később már alkotmányként emlegettek.

Ez a kormányrendelet, későbbi megnevezéssel alkotmány, tartalmában merőben újszerű volt és ettől megriadt a 3 szomszédos hatalom.

Az elfogadott alkotmány rögzítette a városi polgárok jogainak elismerését, a nemesek (10 %) és egyházak (20 %) jövedelmeinek adóztatását, a birtoktalan nemesek tartománygyűlési részvételi - királyválasztási - jogának elvételét, a polgárok részvételi jogának egyidejű beiktatása mellett, valamint ez utóbbiak részére lehetővé tette a hivatalok és tisztségek vállalását.

Az alkotmány elfogadása egyben új út nyitását jelentette a modem állam megteremtéséhez, mivel szabályozta az állam felépítését, az állampolgárok jogait és kötelességeit. Ezzel létrejött az alkotmányos monarchia megteremtésének lehetősége Lengyelországban.

Az elfogadott alkotmány értelmében, az államban a legfelsőbb hatalom az Országgyűlés, amely döntéseit szótöbbséggel hozza.

Az alkotmány szerint a legfőbb végrehajtó hatalom a Törvénytanács (Stróz Prawa), melynek tagjai a király, a hercegprímás és öt miniszter. Ők hajtják végre az Országgyűlés által hozott határozatokat, és az Országgyűlésnek tartoznak felelősséggel, mint a kormány tagjai. A Törvénytanács bizottságokon keresztül gyakorolt felügyeletet az egyes hivatalok felett (Hadügyi, Pénzügyi, Belügyi, Köznevelési). Megszületett a jobbágyfelszabadítás bizonyos formája is, miszerint “a földműves népet (...) a jog és az országos kormány oltalma alá helyezi" az alkotmány, lehetővé téve az állami beavatkozást a jobbágyság ügyeibe. Szabadságot biztosított az országba érkező telepeseknek.

Ez az első ilyen jellegű szabályozás a világon. Az 1791. évi alkotmány elfogadásával Lengyelországban megszületett a világ második alkotmánya. Az elsőt valamivel korábban az Egyesült Államok szövetsége fogadta el.

A lengyel országgyűlés által elfogadott alkotmányban megfogalmazottak nagymértékben veszélyeztették a szomszédos országokra jellemző abszolutikus királyi hatalom gyakorlását. Az alkotmányt elfogadó országgyűlés alatt a 3 nagyhatalom háborúkkal volt lekötve, így nem tudtak behatóbban foglalkozni a lengyelországi történésekkel. Amint azonban háborúikat befejezték, nekiláttak a lengyel probléma megoldásának. Ebben segítségükre voltak egyes elégedetlenkedő ellenzéki lengyel főúri csoportok is. A 3 szomszédos hatalom csaknem teljes egyetértésben történő fellépése lemondásra késztette a királyt. Az 1791. évi alkotmány elfogadása vezetett később Lengyelország második felosztásához, ami 1793-ban meg is történt.

A második felosztás után következett a Kosciuszko vezette felkelés, amely több, az oroszokkal vívott győztes csata után elbukott. A felkelést a harmadik felosztás követte és Lengyelország csak 1918-ban jelent meg ismét független országként Európában. Az 1918-ban újjá alakult Lengyelország első, hivatalos állami ünnepe május 3-ika, az első lengyel Alkotmány elfogadásának napja lett.



2003. május 05., hétfő 23:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület