CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Merkúr a Nap előtt
www.dunatv.hu

Valószínűleg ma minden eddigi rekordott megdöntött a meleg, az ország több pontján mértek 34 fokos hőséget. F A csillagászat szerelmeseinek azonban kedvezett a hirtelen jött nyár, mert zavartalanul szemlélhették, amint hét és 12 óra között a Merkur bolygó átvonult a Nap korongja előtt.

Mivel a Merkúr viszonylag kicsi bolygó - a legkisebb a Naprendszerben -, szabad szemmel nem lehetett látni a jelenséget. - Viszonylag messze van tőlünk. Ő a legbelsőbb bolygó, nagyjából egyharmad úton van köztünk és a Nap között, és hát ebből kifolyólag a látszó átmérője is nagyon kicsike. Ez olyannyira igaz, hogy még távcsövön keresztül is csupán egy nagyon pici pontot láthattak az érdeklődők. A mai - egyébként rekordnak számító - melegnek azért örültek a csillagászok, mivel általában novemberben és májusban vannak hasonló bolygóátvonulások, amikor a rossz idő miatt nem lehet látni a jelenséget. Hasonló esemény jövő júniusban lesz, amikor a Vénusz vonul át a Nap előtt. Mivel azonban ez a bolygó nagyobb és közelebb is van hozzánk, ezt már szabad szemmel is követni lehet. A Merkúr Nap előtti vándorlását legközelebb 13 év múlva láthatjuk Magyarországról.



Brüsszelben tiltakoznak a szabad szoftveresek
www.nol.hu
 
Az Európai Unió egy olyan törvényjavaslatról fog dönteni, amely szoftverek és szoftverelemek szabadalmaztatását tenné lehetővé, ez a szabad szoftverek készítői és terjesztői szerint az ingyenes programok korának végét jelentheti.

Kétnapos konferenciát tartanak szerdán és csütörtökön Belgiumban számítógépes programozók, jogtudósok és politikusok, ahol többek között azt vizsgálják, hogy helyes-e, ha az Európai Unióban szabadalmi jogot lehet bejegyeztetni szoftverek komponenseire.

A rendezvénnyel egy időben az Európa Parlament vizsgálja azt a törvényjavaslatot, amely megengedné, hogy olyan elemekre is be lehessen jegyezni szabadalmat, amelyekből a szoftverek épülnek – közölte Szervác Attila, a Linux Felhasználók Magyarországi Egyesületének tagja.

A törvényjavaslat az ingyenes szoftverek elterjedését pártoló szervezetek felháborodását váltotta ki, mert állításuk szerint rengeteg olyan programkomponensért kellene ezután fizetni, amelyet a szabad szoftverek készítői felhasználtak saját termékük megírásakor.

Ezért Brüsszelbe utazott a Free Software Foundation, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete, az Összefogás a Szabad Szoftverek Elterjesztéséért Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, a Magyar Taratalomipari Szövetség, továbbá három számítástechnikai vállalat képviselője.

Szervác állítása szerint ha a törvényt elfogadják, akkor olyan általános dolgokat is levédethetne bárki, mint a folyamatkijelző, amit például szinte minden program telepítésekor lát az ember a képernyőn.

A szakember szerint a törvény értelmében – a példánál maradva – ezután senki nem használhatná a maga által megírt programban a folyamatkijelzőt, csak ha fizet a szabadalom gazdájának. Mint Szervác elmondta, az Európa Parlament előtt fekvő törvényjavaslat szerint ugyanis azt is levédethetnék ezután, hogy a folyamatkijelzőt kizárólag egy bizonyos programkód működtethesse, senki annak alternatíváját ne írhassa meg.

“Ez olyan, mintha valaki levédetné a szmájli jelet, a :)-t.” – magyarázta Szervác, aki szerint a törvény következtében megugrana a szoftverek ára. Mint mondta, a már meglévő ingyenes szoftverek is illegálissá válnának, például azért, mert van bennük folyamatkijelző.

A szerkesztőségünkben dolgozó programozó kolléga, Kincses Gyula (Csiri) ugyanakkor érthetetlennek tartja az üggyel kapcsolatos felháborodást. Szerinte nincs kivetnivaló abban, hogy a szerzők levédethetik a szellemi termékeiket, amelyek használatáért másoknak fizetniük kell. Elképzelhetetlennek tartja továbbá, hogy már létező, általános fogalmakat visszamenőlegesen be lehessen jegyeztetni, mint amilyen a folyamatkijelző.

“Egy ilyen törvény a feltalálók, a kreatív emberek jogait védené, illetve korlátozná azoknak a lehetőségeit, akik mások ötleteiből húzhatnak hasznot.” – mondta Csiri.



Elérhető közelségben az elektronikus napilap
www.magyarhirlap.hu

Az E Ink Corporation tudósai kifejlesztettek egy olyan szuper-vékony - 0.3 milliméter 'széles' - elektronikus képernyőt, amely - hajlítás esetén is - torzítás nélkül képes a nyomtatott szöveget megjeleníteni.

Egyre közelebb kerülünk a papír nélküli újsághoz. Az E Ink Corporation tudósai kifejlesztettek egy olyan szuper-vékony - 0.3 milliméter 'széles' - elektronikus képernyőt, amely - hajlítás esetén is - torzítás nélkül képes a nyomtatott szöveget megjeleníteni. Ju Chen, a cég egyik mérnöke szerint - ha teljesen kifejlesztik az új technológiát -, az 'újság' képes lesz fekete-fehér illetve színes szövegek vezeték nélküli megjelenítésére is. Ezentúl már nem kell napilapot venni, hiszen az e-papír az interneten keresztül is frissíthető lesz - állítja Ju Chen. Már jelenlegi állapotában is képes a készülék képek megjelenítésére valamint könyvek olvasására, de a video-lejátszáshoz még túl lassú.

Reuters



Márpedig a sárgarépa gyümölcs! - eurohorror a szabályozások világából
www.gondola.hu

Az Európai Unióról a csatlakozás előtt álló országokban sok legenda, tévhit és vicc kering. A szabályozás időnként valóban furcsa dolgokat produkál.

Márpedig a sárgarépa gyümölcs! Az EU-ban a sárgarépa szerepel azoknak a gyümölcsöknek a listáján, melyekből dzsem készül. Portugáliában a sárgarépából lekvárt főznek. Az unióban szokásos egységes címkék miatt Lisszabon csak úgy tudta a dzsemek közé felvétetni ezt a termékét, ha előbb a sárgarépát gyümölcsként fogadtatta el.

Az unióban a fűnyírógépek zajszintjét is szabályozzák. Az Európai Bizottság nemcsak meghatározta a megengedhető zajmértéket, hanem az ellenőrzés módját is kidolgozta. Ennek az uniós normának előnyei is vannak: korlátozza a szomszédok közötti torzsalkodások lehetőségét.

Az unióban súlyos pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik éttermekben, vendéglőkben darabonként (nem dobozban) forgalmaznak cigarettát. A szabályozás higiéniai okokra vezethető vissza, emellett a cigarettásdobozra rá lehet írni a kötelező figyelmeztetést - "a dohányzás káros az egészségre" -, viszont egy-egy szál cigarettára nem. A tilalom a szivarra természetesen nem vonatkozik, ezt az unióban is lehet - celofánba vagy alumíniumfóliába csomagolva - darabonként árusítani.

Nem igaz ellenben az a mendemonda, mely szerint az EU-ban ünnepeken és jótékonysági rendezvényeken tilos lenne házi készítésű lekvárt, süteményt vagy friss tojást árusítani. Az uniós higiéniai normák csak az iparra és a nagyüzemi módszerekkel gyártott termékekre szorítkoznak, a házi lekvárra vagy süteményre nem. Ezek forgalmazását legfeljebb a nemzeti kormányok szabályozhatják.
(MTI nyomán)



Hagyomány és formabontás Cannes-ban
www.nepszava.hu

Az ötvenhatodik évébe lépő cannes-i nemzetközi filmfesztivál, amelyet idén május 14 és 25 között rendeznek meg, kénytelen számolni a francia kritikus politika következményeivel az iraki háborúban. Diplomáciai békítő szándék feltételezhető abban, hogy minden idők egyik legnézettebb hollywoodi megaprodukciójának világpremierjét Cannes-ra időzítették. A látványos amerikai filmek mellett a fesztivál hagyományosan az első filmesek egyik legjelentősebb mustrája is.

A Matrix trilógia második részét, amely Joel Silver producer, valamint a Larry és Andy Wachowski forgatókönyvíró- rendező testvérpár munkája. A Keanu Reeves, Lawrence Fishburne, Carrie- Anne Moss stábhoz olyan európai színészek csatlakoztak a Matrix 2-ben, mint a hollywoodi karriert befutott Monica Bellucci és a francia Lambert Wilson. Az ászok ászának harangozták be jóelőre a fesztivál idei nyitófilmjét, a Tulipános Fanfant. Luc Besson kamaszkori vágyát váltotta valóra, amikor saját forgatókönyve nyomán a Taxi filmek rendezőjeként ismert Gérard Krawczykot kérte fel a nagysikerű 1952-es film újrafeldolgozására. Hajdanán a legjobb rendezés díjával távozott a Tulipános Fanfan a cannes-i filmfesztiválról. Gérard Philippe és Gina Lollobrigida örökifjú kettősét a modern változatban a francia mozi egyik legvonzóbb férfisztárjaként ismert Vincent Perez és Penelope Cruz formálja meg. Tulipános Fanfan, ez a XVII.század ködébe vesző kitalált népi hős életre keltését a legkorszerűbb digitális technika képi eszközei segítik.

A látványmozi bűvölete mellett Cannes 2003-ban kitüntetett figyelmet szentel a fiatal, pályakezdő filmesek munkáinak éppúgy, mint a távoli kontinensek filmkészítőinek. A mai Argentinát mutatja be dokumentarista eszközökkel Diego Lemen Mindjárt című alkotásában. A francia honos tadzsikisztáni rendező, Djaesmhed Usmonov vallás- erkölcs kérdéseire reflektál az Angyal szállt a jobb vállamra című filmjében. Cannes ellenállói címmel immár három éves hagyomány olyan formabontó rendezők bemutatkozása, akik a hivatalos finanszirozási rendszeren kívül készítik filmjeiket. Nem kevesebb, mint ötven fiatal filmest vonultat fel idén ez a szekció. Cannes nagy visszatérőjének számít Emir Kusturica, aki Martin Scorsese után a rövidfilmes szekcióban elnököl. Két Aranypálmát is nyert a bosnyák rendező a francia "filmmekkában": 1985-ben a Papa üzleti úton van, tíz évvel később pedig az Underground című filmjével méltatták munkásságát. Kusturica nemrégiben fejezte be hetedik játékfilmjét, az Éhező szivet, amelynek zenei anyagát a No smoking című együttese szolgáltatta. A speciális programok keretében levetítik hetedik játékfilm rendezését, amely egyfajta visszautalás a dél-szláv háborúra egy útépitő vállalkozó történetén keresztül, akinek a fia fogságba esik és akit egy muzulmán nő ellenében engednek szabadon.

A nemzetközi filmvilág közel harminc országát, háromszáz filmesét és közel négyezer sajtó és média orgánumát érintő cannes-i filmmustra hivatalos versenyzsürijét Patrice Chéreau elnökli. A berlini Aranymedvét nyert Intimitás és a legjobb rendezés díjával a tavalyi Berlinálén a Fivére című filmjéért kitüntetett film alkotója az alábbi jelszót szeretné meghonosítani Cannes-ban: "Legyünk bár európaiak vagy más kontinensen élők, egy dolog mindenképpen közös bennünk: hiszünk az álmainkban, hiszünk abban, hogy korra, nemre, társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül, a filmek közelebb vihetik a nézőket annak megértéséhez, hogy mi keresnivalónk lehet ebben a korban. Elvégre a filmek rólunk vallanak, emberekről, akik reményvesztetten vagy reménytelien mind a helyünket keressük." Szentgyörgyi Rita



Polgármesterek petíciója
www.dunatv.hu

Több mint 450 polgármester aláírásával Szita Károly, Kaposvár, illetve Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere petíciót nyújtott át Veres János pénzügyminisztériumi politikai államtitkárnak. Ebben azt követelik, hogy a jogosan járó bérkifizetések fedezetét a kormány utalja át. L Veres János azt ígérte: még ebben a hónapban elbírálják az önkormányzati igényeket. Mint mondta: 527 település 7 és fél milliárd forintra pályázott, csaknem 23 milliárd forint értékben. Szita Károly jelezte: körülbelül 120 milliárd forint hiányzik a bérek kifizetéséhez, amire az önkormányzatok többsége a pályázati feltételek miatt be sem nyújtotta igényét.



Jó a Balaton vízminősége
www.gondola.hu

Jónak értékelte a német autóklub, az ADAC magazinja a Balaton vízminőségét.
A Magyar Turizmus Rt. közleménye szerint az ADAC áprilisi magazinjában több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta a vízminőség szempontjából.
A 2002-es szezon során a német szervezet 68 balatoni strandon vett vízmintát, amelyeket szinte minden esetben "jónak" és "nagyon jónak" minősített.
További pozitívumként emelte ki a cikk, hogy az elmúlt időben rengeteget tett az ország a mozgássérült fürdővendégek érdekében. A strandok és mellékhelységek akadálymentesítése mellett több helyen, így Siófokon és Zánkán is olyan lifteket szereltek fel, amelyekkel a kerekes székesek is élvezhetik a fürdőzést.



Határhelyzetek - Rézágyú van?

Neves folklorista telefonált Budapestről: — Sajnos, Szent György-napokon az idén nem lehetünk nálatok, de május 22-én Lakatos Demeter moldvai csángó költő összes verseivel ott vagyunk. Klézséről érkezünk Sepsire. Egy üzenetet a vásárosoknak és a résztvevőknek a Magyar Művelődési Intézet nevében közvetíthetek? A legfrissebb gyűjtés.

— Jöhet. — Kossuth Lajos Háromszéken. — Eddig stimmel. — Elmegy a vásárba is. Az egyik sátornál megkérdi: rézágyú van? — Van, kérem szépen. — Milyen áron? — Gábor Áron.

Sepsiszentgyörgy testvér- és partnertelepülései meghívott vezetőinek egy csoportjával azt osztjuk-szorozzuk, hogy a napok számát is összeadva, az éjszakákat is beleértve van-e egyáltalán Erdélyben példa ekkora tömegeket — mint ez esetben Háromszéken — a kékre festett égboltú sátor alá összehozni. Azért említjük az egész térséget, mert a sepsiszentgyörgyi rendezvény megyére, sőt a szomszédos kistájakra is átsugárzó. Beszélgetésünk színhelye a polgármesteri hivatal pompás házasságkötő terme, amely egymagában is jó hírét viszi a városnak. A kapcsolatok közös jövőjét firtató beszélgetés után innen Felső-Háromszék végpontja, Ojtoz irányába indul a népség megyenézőbe. Másnap Budakeszi — újabb kapcsolat — küldöttsége Papolc, Zágon felé fordul, az előbbi református templomában emlékplaketteket adnak át Kiss József zágoni polgármesternek és fiának, Kiss Attila erdőmérnöknek, akik témaérzékeny háromszéki vállalkozókként a Határokon Túl Élő Magyarok Emléktemplomához — a maga nemében egyetlen ilyen létesítmény — úgy szállítottak a Kárpátok koszorújából származó fenyőből ácsolt ötvenméternyi díszkerítést, hogy a helyszínen csak a szegeket kellett elverni.

A zágoni gesztus szimbólum és modell is egyben. Ne csak a tenyerünket tartsuk, hanem segítségre is tudjuk nyújtani a kezünket. Ugyanezek a zágoniak — és kommandóiak — a rodostói Magyar utca újraépítendő Mikes-házához szállítják majd a szükséges faanyagot. Sepsiszentgyörgy testvértelepülési ajánlata Tekirdag tanácsának tárgyalóasztalára került. Cegléd térségében Zakariás Attila tervei alapján felépül a székely falu.

Tágul a világ. Asztalos István, Veszprém megyejogú város polgármestere — magyartanár, író, színpadi szerző — a díszes esketőteremben azt fejtegeti és azt ajánlja, hogy a sepsiszentgyörgyiek az ő támogatásukkal nyissanak István és Gizella városában egy szaküzletet, amelyben az itteni vásáron is látható, legjellegzetesebb áruféleségekből állandóan legyen a készleten. Elmondja, hogy Passauban van egy magyar bolt. A legjobb és állandó jelleggel szolgálatban lévő magyar—német tolmácsnak bizonyult. ,,Rézágyú van? — Van."

Nt. Kató Béla reformátuspüspök-helyettes kedves derűt keltően kezdi mondandóját: ,,Székelyföldön az a szokás, ha nincs elég testvér és rokon, akkor komákat kerítenek." Sepsiszentgyörgy ilyenféle ,,komája" Budapest egyik közismert kerülete, Ferencváros. A partnerkapcsolatokat kiépítő polgármesterekre és tanácstagokra a népek legtöbb esetben úgy tekintenek, mint akik ide-oda utazgatnak. A kérdés az, hogy ezek az ,,utazgatások" előbb-utóbb hoznak-e valamit a közösség konyhájára. Ferencváros jelen levő polgármesterét és az általa vezetett küldöttséget illeti köszönet azért, hogy a megfelelő bankszámlára már át is utalták azt a kétmillió forintot — majdnem 250 millió lejt —, amelyből a Székely Mikó Kollégium étkezdéjét építik föl. Ez nyomasztó szociális gondot segít oldani, 350—400 szegény sorsú gyerek számára is biztosítja majd az ingyenebédet. Nyolc éve már, hogy egy ilyen ebédért a gyerekek seregei tanultak meg írni-olvasni, és ma különféle szakiskolákba járnak.

Sorra szólalnak meg a partnertelepülések delegációinak tagjai. Nincsenek hangzatos szavak, gyakorlatias témák kerülnek terítékre, mindannyian a kapcsolódási pontokat keresik. Veszprém, Budakeszi, a felvidéki Királyhelmec, a vajdasági Magyarkanizsa, a dél-dunántúli Sárpilis vezetőemberei a két Szent György-nap közötti esztendőnyi őrt próbálják lepadolni átjárható pallókkal. Egy kisebb mérető unióteremtésnek vagyunk tanúi, amely ebben az esetben megelőzi a nagypolitika lépéseit. Ösvényt tapos. Partokat köt össze, folyamhosszakat fog át a Duna fekete-tengeri beömlésének Deltaszentgyörgyétől Passau magyar boltjáig.

Rézágyú van? — Van, kérem szépen!

Sylvester Lajos



2003. május 07., szerda 23:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület