CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Vajon ugyanaz a férfi?


Bombariadók Szombathelyen


A május hetedikei szám első oldalán figyelemfelkeltő cikkcím a Vas Népe című napilapban: Két héten belül két bombariadó.

Megtudható a cikkből, hogy hatodikán reggel egy férfihang az épület felrobbantásával fenyegette meg a bíróság telefonközpontosát. Az épületet a rendőrség kiürítette, bombát nem találtak. Márpedig átvizsgálták alaposan. "Az épületet fél óra alatt sikerült kiüríteni, majd a kutyás bombakereső szakemberek aprólékos munkával, szintről szintre átkutatták az épületet, de nem találtak robbanószerkezetet." A nyomozás több jelből kiindulva nem zárja ki a lehetőségét, hogy mindkét esetben ugyanaz a személy telefonált...

Az újság harmadik oldalán a Valaki mondja meg rovatban négy megkérdezett "utca embere" válaszol a kérdésre: "Komolyan kell venni a bombariadókat?". Íme, a válaszok:

"Bizony, komolyan kell venni a bombariadókat. Bár szerintem nem valószínű, hogy Szombathelyen valaki bombát szeretne felrobbantani, azért jobb mégis utánanézni a bejelentéseknek. Sajnos, néhány ember nagyon unatkozik, talán így próbálnak szórakozni egy kicsit. Én keményen megbüntetném a telefonálókat."

"Nincs más megoldás: ha bejelentés érkezik, hogy valahol bombát rejtettek el, ellenőrizni kell, igaz-e az információ. Soha nem lehet tudni, jobb meggyőződni róla, hogy nincsen bomba az épületben. A bombariadók többsége buta gyermeki csínytevés. Ha azonban felnőttek szórakoznak így, akkor kemény büntetést kell kiszabni rájuk."

"Sajnos, komolyan kell venni a bombariadókat. Mi van, ha tényleg ketyeg a bomba? Egy egyszerű telefonhívással is óriási károkat lehet okozni. Bomba nem is kell hozzá. Sokan ráérnek, és így szórakoztatják magukat. A bombariadóval okozott károkat mindenképpen kifizettetném a telefonálóval az utolsó fillérig!"

"Zavaros világban élünk, "pihent agyú" emberek szórakoztatják magukat. Néhány hete éppen szemtanúja voltam, amikor kiürítették a bíróság épületét. Meggyőződésem, az összes szombathelyi bombariadó egyetlen ember műve. Sajnos, nem lehet figyelmen kívül hagyni a bombariadókat. Minden információt ellenőrizni kell."

Nincs kizárva, hogy én kombinálom túl a dolgokat... de mindenképpen furcsállottam, hogy egyik megszólaló sem, valamint a cikk sem pedzette meg annak lehetőségét: mi van, ha fontos tárgyalás maradt így el mindkét alkalommal, azaz valaki időt nyert ezzel a ravasznak egyáltalán nem ravasz, hanem meglehetősen átlátszó, ám tökéletesen funkcionáló megoldással? Gondolom, a nyomozás erre a szálra is kiterjedt... vagy legalábbis: őszintén remélem. Persze, ha "pozitívan" akarunk gondolkodni, enyhén megvonhatjuk a vállunkat és mondhatjuk: legalább a bíróság alkalmazottai gyakorolták a fegyelmezett, gyors menekülés végrehajtását, jól jöhet ez a kis trenír egy esetleges tűzesetnél, börtönlázadásnál (tekintsék meg a következő címeket, hogy feltételezésemet megértsék: Megyei Bíróság, Szombathely, Szily János u. 7. - Büntetés-végrehajtási Intézet Börtön, Szombathely, Szily János u. 7.), úgyhogy... gondolkodhatunk akár efféle módon, "pozitívan" is... Viszont a tény tény. Nem az önkormányzatot fenyegette meg a hívó, nem a kórházat, a tűzoltóságot, a bármely kulturális intézményt, netán iskolát, hanem kétszer is, következetesen, a bíróságot... Mondjuk, akár egy volt rab "csínytevése" is lehet... vagy valaki szolidáris bűnözőé, akinek "munkatársát" egy időre lekapcsolták, és az illető odabent vihog a falak között, hogy iszkolnak kifelé elítélői... minden lehet. Lehet engem elítélni, de... meglehetősen sikertelenül győzködöm magam, hogy e történéseket lehet akár "pozitívan" gondolkodva is szemlélni...

Sebők Lili



2003. május 08., csütörtök 22:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület