CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Túra- és programajánlat a szomszédból: a Burgenland Tourismus összeállításában

A Fertő-tó  és Burgenland felfedezése kerékpárral

    1600 kilométernyi kitűnően kialakított, jól kitáblázott, nagyrészt aszfaltozott, többnyire sík területen haladó kerékpárutak, ebből 230 kilométer különösen hegyi kerékpárosoknak ajánlott.


    Ha Fertő-zug fantasztikus látképét kívánja élvezni, vagy megismerni Burgenland dimbes-dombos, idilli hangulatú borvidékeit, esetleg elmerülni a termálfürdőkben, vagy felkeresni a kulturális emlékhelyeket – mindegyik esetben a kerékpár az ideális közlekedési eszköz. Ezenkívül Burgenland még egy, kifejezetten a kerékpárosokra szabott infrastruktúrával dicsekedhet: számos kerékpártaxi-vállalkozás intézi a kétkerekűek szállítását. A “kerékpárfogadósok” szívesen segítenek a kisebb javításoknál, illetve adnak szerelési tanácsokat; ezenkívül hasznos információkkal látják el a kerekeseket, továbbá ételt-italt kínálnak, a pedálosok igényeinek messzemenő figyelembevételével.

    Tucatnyi kerékpárszerelő-műhely, valamint összesen 75 kölcsönzőhely gondoskodik a gondtalan “gurulásról”. 16 burgenlandi kemping várja szívesen a fáradt kerekeseket. A határokon átnyúló biciklitúrákat külön kerékpáros határátkelőhelyek biztosítják, ilyenek találhatók Fertőmeggyesnél (Mörbisch), Mosontarcsánál (Andau), Rohoncnál) Rechnitz és Locsmándnál (Lutzmannsburg) A szállodaipar és az utazási irodák ezt a széles körű ajánlatot további kedvező programcsomagokkal gazdagítják: ezek a borkóstolással egybekötött természettúrától a többnapos, csomagszállítással együtt kínált kerékpártúráig terjednek.

    A Fertő-tavi kerékpár út

    Az egyik legszebb és legérdekesebb burgenlandi útvonal a Fertő-tavi kerékpárút. Egy tökéletes program: 138 kilométernyi útvonal vezet Közép-Európa legnagyobb síkvidéki tava – amely 2001 óta a világörökség része – körül. Ez természetvédelmi területeken át, valamint kulturális nevezetességek és festői szépségű helységek mentén halad, amelyből 38 kilométernyi szakasz magyar területen fekszik.
    A vendégnek rendelkezésére áll az egyetlen eltöltött éjszaka után a Neusiedler See Card, amely 40-féle szolgáltatást foglal magában.
    A tó körüli régióban ezenfelül a lelkes rajongókat még élménygazdag útvonalak kiterjedt hálózata is várja. Ezek bizonyos bekötő szakaszokon keresztül az északi Duna-kerékpárúthoz, illetve a délen húzódó közép-burgenlandi szakaszokhoz kapcsolódnak. Tavasszal érdemes végigtekerni a szőlőskeretek között haladó Cseresznyevirágzás-kerékpárúton (45 km), ahol a fehéren virágzó mandula- és cseresznyefák csodálatos látványt nyújtanak. A Fertő tó – Fertő-zug Nemzeti Park Sósvizű tavacskák-kerékpárútján (48 km) akár 300 madárfaj is megfigyelhető, illetve a Hanság-kerékpárúton (53 km) szintén felfedezhető az egyedülálló mocsaras természeti táj egészen a történelmi látnivalókban gazdag andaui hídig (Brücke von Andau).
    Lenyűgöző barokk nevezetességeket, mint a féltoronyi (Halbthurn) kastély és a boldogasszonyi (Frauenkirchen) bazilika, köt össze a Kultúra-kerékpárút (26 km). A rövidke Marc-Aurel-kerékpárút (5 km) közvetlenül egy római császári villát feltáró ásatás mentén halad.
 
    Vörösbor-túra, múzeumok, várak

    Közép-Burgenland napfényes vidékén a vörösbor-túra szinte adja magát: a Kópháza–Németkeresztúr (Deutschkreutz) határátkelőhelyen keresztül könnyedén elérhető a Vörösbor-kerékpárút (36 km), amely egy köríven halad néhány rövid, meredek emelkedővel tarkítva. Szőlőskertek, borkimérések és bor-tanösvények, a a doborjáni (Raiding) Liszt Ferenc Szülőház-múzeum, a sopronnyéki neckenmarkti Zászlóforgató Múzeum, valamint a régió pincéiben, vendégházaiban és vinotékáiban felszolgált kékfrankos rövidebb-hosszabb tartózkodásra csábítanak. A görkorisok és a kerekeseket  több mint 40 kilométernyi sík, aszfaltozott és változatos úthálózat várja.
    A Családi termálfürdő-kerékpárút (21 km) fő látványosságaival Burgenland földrajzi középpontja, a római Borostyánút, valamint a Lutzmannsburg–Frankenau napfényfürdő. A Lockenhausi vár – amely a tartomány legrégebbi vára – környéke az izgalmakat rejtő Zöbern-völgyi kerékpárúton (22 km) fedezhető fel, a Kobersdorfi kastély és a Rosalia-hegység nyúlványai viszont az Erdei forrás-útvonalon (18 km) ismerhetők meg a legjobban. A Rosalia-hegységen halad át a Rosalia-kerékpárút (29 km), amely a középkori Forchtensteini várat éppúgy érinti, mint a Bad Sauerbrunn-i gyógyüdülőhelyet, valamint a messzibe nyúló eperföldeket, amelyek híressé tették ezt a tájegységet.

    További burgenlandi kerékpározással kapcsolatos információ: Burgenland Tourismus, A–7000 Eisenstadt, Schloss Esterházy, Tel.: +43/2682/63384–0 vagy a www.bikeburgenland.at internetcím alatt (bejelölt kerékpárút-hálózattal).

S.K.



2003. május 09., péntek 00:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület