CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Nyolc napirendi pontot tárgyalt a HÉT

Közgyűlési javaslatok a HÉT-en


Nyolc közgyűlés elé bocsátott témát tárgyalt múlt héten szerdán a Helyi Érdekegyeztető Tanács. A négyoldalú testület örömmel fogadta az elkészült fizető parkolási rendről szóló rendelettervezetet, melynek értelmében január elsejétől a parkolójegyek helyett autómatákon kell fizetni a parkolásért. A rendelet értelmében a fizetős parkolók körzete kibővül a Deák tér és a Vasútállomás előtt levő parkolókra is. A Tanács javasolta, hogy a közgyűlés gondolja meg, hogy a Posta előtt csak 9-16 óráig legyen fizetős a parkolás, hogy az állampolgárok elintézhessék munkaidő előtt és után postai ügyeiket.

A lakbér mértékéről, a lakbértámogatásról és a külön szolgáltatások díjáról szóló rendelet előterjesztésének értelmében ezentúl nem a lakásokat, hanem a lakókat támogatná az önkormányzat. Ezt az indítványt javasolta a tanács elfogadásra, viszont kétségét fejezte ki abban, hogy ez a rendszer mit fog valójában jelenteni az egyes polgároknak. Az átlagos 160%-os lakbéremelést túlzónak találták a résztvevő civil szervezeti képviselők.

A nem lakáscélú önkormányzati helységek bérbeadásáról, a társadalmi szervezetek részére nyújtott kedvezmények felülvizsgálatáról, valamint a felújításra szóló üresen álló önkormányzati ingatlanokról szóló tájékoztatót a HÉT egyhangúlag elfogadta, viszont a közbeszerzési eljárásokról szóló rendelettervezet ismét vitát váltott ki a tanácson belül. A vita oka az volt, hogy az előterjesztők a rendeletben nem vették figyelembe a munkaadók érdekvédelmi csoportjának igényét, hogy a közbeszerzési eljárásokon a kamarák is jelen lehessenek. Mizsér Gyula, a munkaadók oldalának szóvívője szerint erre a helyi vállalkozók érdekei, s ezáltal közvetetten a város érdekei miatt lenne szükség.

A Dr. Bolyki László önkormányzati képviselő által előterjesztett közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módósításáról szóló javaslatot a Tanács 3 tarózkodás és 1 támogatás mellett nem támogatta, a Várkerület így is zsúfolt bazársorával indokolva.

Nehéz döntés előzte meg az intézményi feladatok finanszírozására szétosztott céltartalékok kérdését. Az Önkormányzatnak 15.720 ezer forintot kellett szétosztania a benyújtott húsz intézmény 39.145 ezer forintos igényével szemben. A Tanács javasolta a támogatások felülbírálását, hiszen a támogatott intézmények között nem kapott helyet a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola, ahol érintésvédelmi munkák, valamint szigetelési munkákra lenne feltétlenül szükség.A HÉT jogos igénynek találta az Óvódai Gondnokság eszközigényét, valamint a Zeneiskola hangszer vásárlási szándékát is.

Merényi Zoltán



1999. október 22., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület