CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Aggódnak a kistelepülések
Tizenkét postát zárnak be

Dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke települési polgármesterekkel közösen, a Magyar Posta 600 főnél kisebb lélekszámú településeket érintő postabezárási terveivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót.

Nemes László, Szakács Imre, Kálmán Józsefné, ifj. Bognár Sándor a Győrött tartott sajtótájékoztatón

A közelmúltban napvilágot látott ún. "Modernizációs Program" megfogalmazása szerint a Magyar Posta Rt. vidéken korszerűbb, jövedelmezőbb megoldások bevezetését tervezi. A modernizációs program fontos lépése az aprófalvas térségekben a mobil postai szolgáltatás kiterjesztése.

A közgyűlés elnöke elmondta, hogy a közelmúltban találkozott dr. Horváth Sándorral, a Soproni Postaigazgatóság vezetőjével, akitől megtudta, hogy a Posta ezt a tervet több lépcsőben kívánja megvalósítani. Első ütemben, 2003-ban összesen 12 kistelepülés postahivatalára kerül fel a lakat. További 37 település a következő években számíthat erre a lépésre. (Győr-Moson-Sopron megyében 49 olyan 600 lélekszám alatti kistelepülés van, ahol jelenleg működik postahivatal.)

Szakács Imre szerint ez nem egyszerű postabezárás. Ez egy folyamat része, mely az önkormányzati finanszírozás nehézségei miatt bezárt óvodákkal, iskolákkal kezdődött, a különböző fejlesztési forrásokat biztosító alapok megnyirbálásával folytatódott. Az elnök szerint ebbe a sorba illeszkedik bele a Posta terve, mely tovább rontja a kistelepüléseken élők életlehetőségeit.

Tarjánpuszta polgármestere, Kálmán Józsefné nem csak a döntést tartotta megalázónak, hanem elsősorban azt, hogy a falut és lakóit érintő hírről csak a médiumok híradása nyomán értesültek. A polgármester-asszony - postai alkalmazott lévén - szakmai aggályait is megfogalmazta a tervezettel kapcsolatban. Sobor első embere szerint ami legjobban hiányzik, az a párbeszéd. Nemes László megdöbbentőnek és megalázónak nevezte a helyzetet, amivel mindenféle egyeztetés hiányában
szembesülniük kellett. Ifj. Bognár Sándor a sopronnémeti lakosok felháborodásáról beszélt és arról, hogy a tervezett postabezárás településükön egy szomorú folyamat újabb állomása lesz, hiszen az általános iskola alsó tagozatának megszüntetése után hamarosan a konyhát is be kell bezárniuk, és néhány év múlva várhatóan az óvoda is erre a sorsa jut.

pz.



2003. május 14., szerda 10:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület