CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Dán delegáció a győri Megyeházán

    Dán gazdasági szakemberekből álló delegáció tett látogatást Győrött, a Megyeházán. A vendégeket Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta.

Előzmények:
    Győr-Moson-Sopron megye 1995 óta ápol kapcsolatokat a dániai Aarhus-szal.  Testvérmegyénkkel az együttműködési szerződésben kitűzött céloknak megfelelően tartjuk a kapcsolatot. Aarhus megye 1999-ben Dán-Magyar Üzleti Irodát nyitott megyénkben, rendszeresek a szakmai látogatások a megyék szakemberei között. Kiemelkedő intézményi kapcsolatok jöttek létre a nagy földrajzi távolság és a magas költségigény ellenére is. A kulturális, gazdasági együttműködés mellett kiemelt szerepet kap az önkormányzati kapcsolatok ápolása.
    Legutóbb nagysikerű dán-magyar kórustalálkozó zajlott Mosonmagyaróváron.
    Dánia 1973 óta tagja az Európai Közösségnek, kiváló tapasztalatokkal rendelkezik a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén. Megyénk segítséget kapott Aarhustól az Európai Információs Központ kialakításában, a szakemberek továbbképzésében.

A     mostani látogatás során szó esett a dán-magyar üzleti kapcsolatok továbbfejlesztésének esélyeiről, lehetőségeiről.
Kiemelt területként a környezetvédelem és az energiatermelés-energiagazdálkodás területén tevékenykedő Győr-Moson-Sopron megyei cégek és hasonló profilú dán vállalkozások lehetséges kapcsolatfelvételéről volt szó, melynek kialakításában és lebonyolításában a Dán-Magyar Üzleti Iroda aktív szerepet vállal.

    A vendégek több kérdést is feltettek vendéglátójuknak a Péri Repülőtérrel kapcsolatban. Élénk érdeklődésük oka, hogy Aarhus város (Aarhus megye székhelye) repteréről egy ír légitársaság olcsó magyarországi utak szervezésére vállalkozna. Mindkét fél rendkívül fontosnak tartja, hogy minél több dán turista keresse fel megyénket, régiónkat, hazánkat. Az elmúlt év számadatai azt bizonyítják, hogy növekedett a hazánkba látogató dán turisták száma, különösen a "szürke aranynak" nevezett dán nyugdíjasréteg választotta szívesen célállomásként Magyarországot..

    A dán partnerek ismertették a 2003 szeptemberére tervezett, Aarhusban megvalósítandó dán-magyar programmal kapcsolatos elképzeléseiket. Az őszi rendezvény fő témája a turizmus, mely a turizmussal foglalkozó szakemberek találkozóját, dán-magyar utazási irodák kölcsönös bemutatkozását, illetve kiemelten Győr-Moson-Sopron megye turisztikai értékeinek megismertetését tűzi ki céljául.

    A találkozó végén Szabó Miklós elmondta, hogy a Megyei Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a megyénk iránti kedv, mind turisztikai, mind gazdasági vonatkozásban tovább fokozódjék.

pz.



2003. május 15., csütörtök 21:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület