CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sziget  

10 éves a Sziget Fesztivál

Tegnap (május 15.) tartották a Sziget Fesztivál szervezői hagyományos májusi sajtótájékoztatójukat, a tavaly felújított és átadott Kultiplex épületében.

Az idei Fesztivál július 30-án kezdődik és augusztus 5-ig tart, s ezzel a legkorábban kezdődő Sziget. Jelentős külföldi támogatáshoz jutottak a Brit Külügyminisztérium pályázatán, emiatt lesz egy kisebb brit „sziget”: rengeteg brit program vár majd a látogatókra, többek közt a tavalyinál nagyobb Luminárium is egy brit produkció.

Müller Péter Sziámi egy kis számtani példa („ez a 11. Fesztivál, ami azt jelenti, hogy 10 éves a Sziget”) kérte, hogy „Drukkoljatok nekünk, nehogy elmossa a víz, akár felülről, akár alulról.”

Gerendai Károly bejelentette, hogy a idén a nemzetközi kampány a tavalyinál erősebb, ebben a Magyar Turizmus Rt segít nekik. A honvédség segítségével a tavalyinál több zuhanyzót és WC-t fognak telepíteni, a bioWC-ket pedig fentről kivilágítják. Találtak egy megoldást a por problémájára is: idén a fontosabb, burkolattal nem rendelkező utakat olyan műanyag lapokkal szeretnék lefedni, amelyek tavaly a sátrak alatt és a Nagyszínpad előtt feküdtek.

Idén kb. 800-1000 program fogja várni a látogatókat, ezek közül Kardos József, a Fesztivál programigazgatója kiemelt néhányat. Eljön a Strange Fruit ausztrál utcaszínház, hogy a második és harmadik napon négyméteres póznákon műsort adjanak. Itt lesz a Circus Baobab, a világhírű guineai szabadtéri vándorcirkusz. A cirkusz a nevét a majomkenyérfáról kapta, ugyanis ez az egyetlen díszlet és egyben színpad is az előadásaik során, ez a fa tartja a táncosokat. Az idei Luminárium az Arcazaar fantázianevet viseli, és az iráni bazárok hangulatát idézi. A Cinetrip mögötti labirintus idén új helyre kerül, az Octopus összművészeti helyszínre. A Civilszigeten állami gondozásban lévő fiatalok fognak megjelenni, akik a diákparlamentjüket is a Fesztivál helyszínén fogják tartani.

Az idei Fesztivál 1.2 milliárdos költségvetéssel dolgozik. 600 millió forintot szánnak a programokra és a hozzájuk közvetlenül kapcsolódó kiadásokra, ebből 300 milliót nem a nagyszínpadok, hanem az egyéb (pl. kulturális) rendezvények tesznek ki. A jegyárak idén is emelkedtek a tavalyihoz képest: a napijegyhez 3500 Ft-ért juthatnak hozzá a résztvevők. A hetijegy ára június 15-ig 14.000 Ft, július 29-ig 17.500 Ft, a Fesztivál helyszínén pedig 21.000 Ft. Az első tízezer hetijegy vásárlója egy tízezer forint értékű Swatch órához jut hozzá.

A fellépőkről holnapi írásunkban számolunk majd be.

Bacsárdi László



2003. május 16., péntek 09:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület