CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Selyem képek, virágok és úti élmények

    Grabner József festőművész megnyitója Szurokné Strassner Klára festő kiállításán

    Bevallom először tiltakoztam, mert úgy éreztem a mai naphoz jobban illenének egy gyakorlott közszereplésben jártasabb személy költőibb szavai.
    Aztán egy mondat döntött:  " De, te ismersz".

Tisztelt Hölgyeim és Uraim ! Kedves soproni Művészetbarátok !

    A mai délelőttön itt a Várkerület Galériában, Szurokné Strassner Klára műveiben gyönyörködhetünk.
    Nézzük először mit vall Ő saját magáról: Sopronban született és ma is itt él. A rajzolást és festést gyermekként M. Lándori Angélától, felnőttként Roisz Vilmostól és Szabó Béla festőművészektől tanulta. A selyemfestés technikával 1996 - ban ismerkedett meg.
    A Soproni Képzőművészeti Társaság munkájában 1995 - től vesz részt, ahol munkája elismeréseként a vezetőségbe is beválasztják. Több kollektív tárlaton szerepeltek munkái: a Soproni XIII. , XIV. Őszi Tárlatokon, Megyei Őszi Tárlaton, több külföldi városban. Első önálló kiállítása 2000. áprilisában volt.

    Talán innen kellene indítanom saját gondolataimat. Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk igyekezetét, ismernünk kell mennyi elvárásnak szeretne megfelelni.
    Nagyon fontos számára a megmérettetés, mit mond a szakmai zsüri. Sikerül-e bekerülni a profik közé a Soproni és Megyei Tárlatokon?
    Tud - e újat, szokatlant, vagy valami mást megmutatni saját magából nekünk ? De nem utolsó sorban, saját lelkiismeretével, elvárásaival kell megküzdenie, hogy kivívja, megszerezze szeretett családjának, barátainak bíztatását, elismerését.

    Nagyon fontos számára a hitelesség, a Néző hogy emlékszik ismerős emlékére. Ne ő mondja meg, csak hozzásegítse ahhoz, hogy ezt felidézze.
    Ennek a küzdelemnek, tenniakarásnak, önkifejezésnek eredményét láthatjuk.
    Talán nem tűnik nagyon szakmainak, hogy az itt látható képeket három témakör szerint csoportosítottam: selyem képek, virágok, és úti élmények.
    A selyemképeknél az időtlennek tűnő világ, a régi letisztult formák érdeklik, amelyeket ma már csak jelképként használunk. Biztos, hogy ezt saját magának találta ki, látja belülről milyen lesz a kép, de címet inkább később ad műveinek. Kiállításra is így viszi a képet, mert mindenkinek mást üzen egy-egy alkotás.
    Megismerhetjük az anyaggal való játszani tudást és ez adja képeinek varázsát. Olyanokat fest ami nincs is a valóságban, ami azonban mégis úgy hat mintha volna. Ezzel megindítja a képzeletünket, felelevenedik egy más világ és mi már saját fantáziánk fiókjait nyitogatjuk.
    A virágok a legkedvesebbek számára.
    Sokat gondolkodtam azon, miért van az, hogy meg lehet a képről állapítani, női kéz alkotta.
    Talán azért mert fel lehet ismerni a derült éggel harsogó ébredést, szívünkbe lopja pompázó színeit, megnyugvást sugároz a virágaiban, a gyönyörködtetés, a kecses megjelenés.
    A harmadik csoport az úti élmények.
    Szenvedélyes utazó, csupa utazási terv. Kirándulásainak emlékei itt látható művekben csapódnak le.
    Érezzük a világ csupa szépséggel van tele, szép fal amelyről lehullott a vakolat, szépek a fák kimosott gyökerei a patakban, szépek a kövek, csak meg kell látni ezeket és felfedezni.
    Mindenki másképpen utazik, másképpen néz, másképpen lát és másképpen éli meg, dolgozza fel élményeit.
    Ezekből mit fest szívesen Klári ?
    Kérem nézzenek körül ! A kiállított képek megadják a választ.
    Én csak egy témát emelnék ki: a vízesést. Talán mert engem is magával ragadott a látvány, aztán azért is mert még megfestésére nem vállalkoztam. Irigylem is egy kicsit a bátorságáért. Engedjék el magukat, fedezzék fel benne a mozgást, térhatást, a természeti táj környezet szépségében fedezzük fel a régi uticél élményünket, a mozgó életet. Mindezeket látom és élvezem ezekben a képekben.
    Az eltelt három évben nagyon sokat jelentettek az Alkotó Táborok a fejlődésben az elmélyült munkában. Nagyon fontos a közös munka, jól kiegészíti illetve hozzájárul új technikai fogások, képszerkesztés, témaválasztás megismeréséhez.

    Meglehet elsőként kellett volna említenem, mindebből kiviláglik, hogy az alkotásban utat kell bejárnia, mert Ő elsősorban édesanya, szuper nagyi, háziasszony.
    Szurok család univerzális életet él, hiszen a konyha gyakran festőműhelyként üzemel. Szegény frézia is többször elfonnyad a vázában míg selyemre kerül.
Tudom azt is nagyon nem szereti ha felemlegetjük a Társaságon belüli hálátlan pénzügyi feladatait, de nem tehetem meg, hogy ezúton is ne fejezzem ki köszönetemet társaim nevében is.
    Most már csak az marad hátra, hogy megköszönjem hogy izgultál, köszönöm hogy készültél, és elhoztad három év terméséből azokat amit magad is fontosnak tartottál.
    Szeretettel ajánlom Szurokné Strassner Klára tárlatát.
    A kiállítást megnyitom, érezzék jól magukat, szeressék az alkotót.

( Elhangzott a Várkerület Galériában, 2003. május 18 -á n. )  
Strasszner Klára kiállítása megtekinthető: május 31-ig, munkanapokon 10-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-13 óráig



2003. május 19., hétfő 17:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület