CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Pert nyert a Globex

Pert nyert a Globex
Január 21-i hírek
 
 

ÚJ KÖNYVTÁR. A megyei közgyûlés határozatának értelmében új megyei egyetemi könyvtár és információs központ építésérõl kötött megállapodást a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Közgyûlés a gyõri Széchenyi István Fõiskolával. Az új könyvtár építésérõl szóló megállapodást a megyei önkormányzat részérõl Ivanics Ferenc, a megyei közgyûlés elnöke, a SZIF képviseletében pedig dr. Keresztes Péter fõigazgató látta el kézjegyével.

150 éves a posta és a hírközlés Sopronban címmel nyílik ma kiállítás a Festõteremben. A Soproni Postaigazgatóság és a MATÁV tárlata február 6-ig, naponta 10-tõl 18 óráig látogatható.

Bedarálják a karácsonyfákat. Húsz munkás és három traktor dolgozik folyamatosan a városban, hogy a kidobott karácsonyfákat eltakarítsák. A munkát mindaddig folytatják, amíg a gyûjtõhelyekre a lakosok elviszik a fenyõket.

A svédországi Norrköping Symphony Orchestra mûsora hallható a Magyar Mûvelõdés Házában január 27-én este fél nyolctól. A mûsorban Rosenberg: Orfeusz a városban, Hacsaturján: d-moll hegedûverseny és Sibelius: 1. szimfónia, e-moll, op. 39. hangzik el.

In memoriam Dienes Valéria - ez a címe a Még 1 Mozdulatszínház bemutatójának. Az elõadás holnap 20 órakor kezdõdik a Kas színházban

Agykontroll konferencia várja az érdeklõdõket holnap reggel kilenc órától a Gyermek- és Ifjúsági Központban.

Az Alpok Képzõmûvészeti Kör alkotógárdájának mûveibõl nyílt kiállítás a Sopron Plaza Galériában. A tárlat január 31-ig minden nap délelõtt tíz órától este nyolcig látható.

KONCERT. A Boban Markovics Orkestar zenekar ad koncertet január 25-én 19 órától a Magyar Mûvelõdés Házában. A zenekar elsõsorban a világhírû Emir Kusturica rendezõ filmjei zenéinek készítésével vált igen népszerûvé.

Festmények az erdõrõl címmel nyílik kiállítás január 27-én az Erdészeti Múzeumban. A tárlat február 20-ig szerda kivételével minden nap 10-tõl 13 óráig láthatják az érdeklõdõk.

Vasárnapi muzsika. Czeiner Rita énekhangversenye vasárnap 17 órakor kezdõdik a Pannonia Med Hotelben. Zongorán közremûködik Rázó Emõke.

Megtartották Balfon a településrészi önkormányzat alakuló ülését. A decemberi közgyûlésen választották meg a részönkormányzat tagjait: Bencze Jánosné, Horváth Ferenc, Pécsi Erzsébet, Szalai Vince, Várnoki Ferenc.

Pályázati felhívás. Az Erdély-történeti Alapítvány pályázatot hirdet a magyar állam megalakulásának ezredik évfordulója alkalmából egyetemi és fõiskolai hallgatók, valamint kutatók és tanárok részére. Pályázni két kategóriában lehet, olyan történelmi és tudománytörténeti dolgozatok írásával, melyek témája Erdély területéhez, az ott lakó népek, etnikumok, nemzetiségek munkájához, életéhez kötõdik. A dolgozatokat, melyeknek terjedelme legfeljebb két ív lehet, 2000. június 15-ig kell eljuttatni a következõ címre: Erdély-történeti Alapítvány, KLTE Történelmi Intézet, 4010 Debrecen, Egyetem tér 1. A legjobb pályamunkákat az alapítvány pénzjutalomban részesíti, illetve megjelenteti az Erdély-történeti tanulmányok sorozatban.

PERT NYERT A GLOBEX. A Fõvárosi Bíróság nem jogerõs ítélete alapján, 1.2 milliárd forintot kell kamataival együtt megfizetnie egy kölcsönszerzõdés kapcsán a Hotel Rózsadomb Rt.-nek a Globex Holding Rt. számára, jogalap nélküli gazdagodás címén. Az ítélet szerint a Globex által átutalt 1.2 milliárd forinttal a Hotel Rózsadomb jogalap nélkül gazdagodott - hiszen a kölcsönt határidõre nem fizette vissza -, ezért kell megfizetnie a felszámolás alatt álló társaság követelését.

Szabadegyetemi elõadások egész évben. A Scarbantia Szabadegyetem év végéig - a nyári idõszakot leszámítva - minden hónapban tartalmas, érdekes elõadásokkal várja a történelem és a mûvészetek iránt érdeklõdõket a MTESZ-székházban. A 2000-es esztendõben hallható elõadás a székely-magyar rovásírásról, az Árpád-kori Magyarország korai keresztény központjairól, valamint a magyar államszervezet legkorábbi várairól. Megtudható, milyen volt Sopron és környéke a magyar honfoglalás és államalapítás korában, hogyan vezetett az út a magyar õsvallástól a kereszténység felvételéig.

Takács Judit



2000. január 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület