CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Pálinkás: 'A nemzet összetartozását erősíti, a világ felé a magyar kultúra értékeit közvetíti' - Szájer: 'A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Sopront felemelő erővé válhat'

    Megalakult a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális tagozata soproni csoportja

    A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata - a május 17-i országos kongresszuson megalakult nyolc tagozat egyike - hívta össze azokat Sopronban, akiknek  a "véleményformáló értelmiségi együttműködésére" számít az oktatás, a kultúra, a tudomány, a gyógyítás, a jog, s a közélet minden területén.
A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) dísztermében, (Sopron, Széchenyi tér 11.) teltházas rendezvényen Pálinkás József, volt oktatási miniszter, a tagozat vezetője, Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, valamint  Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző, a Corvin-lánc tulajdonosa, Sopron díszpolgára szólt az egybegyűltekhez.

    Pálinkás József előadásában hangsúlyozta: abban a tudatban kötik meg a polgárok a szövetséget, hogy ez a szövetség a nemzeti öntudat, a tiszta erkölcs, a demokrácia, a szolidaritás, a környezet megóvása érdekeit tekinti alapelveinek, fölmutatva a család, a nemzeti összetartozás, a keresztény erkölcs, a becsülettel végzett munka értékeit. "Elsősorban nem a politikai hatalom megszerzésére, hanem a közjó megteremtése érdekében kötjük a szövetséget, azért, hogy a politikát a közjó szolgálatába állítsuk" - jelentette ki Pálinkás József.

Pálinkás József, volt kulturális miniszter

    "Olyanok között köttetik a szövetség – fejtette ki a politikus –, akik civil életükben, munkájukkal tesznek a közösségért, hiteles szereplői a közéletnek. Olyanokra van szükség a szövetségben, akik nem csak négyévenként, a választások alkalmával szeretnének a közügyek alakítói lenni; erős, pezsgő belső életű szövetséget szeretnénk, amelyben az egyébként szokásos területi elvek mellett a szakmai szerveződés is érvényesül". - fejtette ki Pálinkás József a tagozatok megalakításának elvét.
    A kulturális tagozatról szólva kijelentette: annak megalakítását két szempont vezérelte; egyrészt erősítenie kell a magyar nemzet összetartozását, másrészt olyan kultúrpolitika megvalósítását tűzte ki célul, amely a magyar kultúra értékeit a nagyvilág felé közvetíti, azért, hogy a magyaroknak, Magyarországon jobb legyen az életük.
- Nincs a magyar érdekeknél előbb való érdek - szögezte le a volt oktatási miniszter.

Szájer József, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Sopron országgyűlési képviselője

A Fidesz Magyar Polgári Szövetségben végbement változásokról szólva, Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője kijelentette: a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nyitott minden olyan polgár felé, aki a politikai döntéshozatalt befolyásoló, élő kapcsolatot kíván azzal fenntartani, egy jobb világ felépítése céljából.

    A Fidesz gazdagodott a tagozatokon keresztül belépőkkel - mondta a politikus, aki szólt a Fidesz vezetése körüli személycserékről, és ismertette a tagozatokat, kiemelve, hogy a tagozatokon keresztül az ország ügyeiben való aktívabb részvétel lehetőségei is kinyílnak, amelyekben, ugyanakkor a szűkebb közösség iránti felelősség is érvényre juthat. Hangsúlyozta:, a polgári értékrend szerint gondolkodóknak kínál a Fidesz szövetséget.
Szájer József kifejezte reményét, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Sopront felemelő erővé válik.

Szokolay Sándor zeneszerző

    Szokolay Sándor zeneszerző, aki elsőkként lépett be a Fidesz MPSz kulturális tagozatába a soproni hallgatóság előtt megismételte mindazt, amit a május elsejei budapesti tagozat-alakuló ülésen mondott. Széchenyit idézte: "A mi szövetségünknek olyannak kell lenni, hogy annak jó intézetén, erkölcsösségén és méltóságán legrosszabbakarónk se hozhasson gyanút! Minékünk az erény sokkal magasb lépcsőjén kell állni mint másoknak, ha igazán kívánunk használni."
A zeneszerző szólt 56-ról, a "puha-diktatúra éveiről, a "rendszerváltó-mámoros eufóriáról", majd a tavalyi Kossuth-téri élményéről, " a milliós tömeg által visszhanzott realitásról". "Tapasztalom, hogy a határainkon belül a tenni vágyó polgárok száma nem csökkent, a határon túli magyarság a magyarigazolványt sorsa jobbra-fordulásának szimbolumaként szorítja magához. " - mondta a Kossuth-díjas zeneszerző, akinek egy, a szövetségkötésre szánt műve (Elégia és pasztorella) vezette be a rendezvényt.
    Szarka László, a soproni kulturális tagozat szervezője a Párizsban tartózkodó Ablonczy László levelét olvasta fel. "... a jövőben is a soproniak körében szeretném cselekvő vallomássá emelni kulturális, szellemi hogylétünk dolgait" - írja Ablonczy, aki így fogalmaz: " lumpenizált közéletben élünk. Évtizedeken át a sokaság a hitetlenség, a féműveltség, a valótlan tények pácolatában ugyan mivé is nevelődhetett volna?"
" Ami viszont magunkra vonatkozik: visszamenően is szükséges tisztázni helyzetünket. Lássuk be: még az alapozásig se jutottunk, noha ezt már a történelmi fordulat lázában el kellett volna végezni. Azt összegezni, amit kiválóságainak megfogalmaztak a huszadik században a kultúra, a művészet, és a nép műveltségének ügyeiben. Nemzet-építő gondolatait, szellemi röpiratait nem mértük fel és nem sűrítettük  egységes gondolatmenetbe, cselekvési tervekbe. Programos tervet hiányolok tehát, amely áthatóan s minden irányban, mélységben és magasságban távlatot körvonalaz a nemzetnek.
Munkához látva, ha javasolhatom: mindenekelőtt. Legyünk erősek magunkkal szemben. Az elmúlt években számos szellemi feladat a politikai rögtönzés, műveletlenség és hivatalnoki akarnokság folytán, máig és holnapig ható súlyos veszteséggé nőtt. Miért kellett például a Nemzeti Színház társulatát megsemmisítni, azért, hogy felépül az épület? S a társadalom java, a politikai hívek bizonyára elfogultságukban is, észre sem vették, hogy másfél évig nem volt Nemzeti Színház!
    Jól tudjuk: a szellem embere nem azzal segíti a politikát, hogy a perc és a napi taktika eredményeit élteti és igazolja, hanem úgy, ha tisztázott értékeket képvisel, ha szükséges vitázva is.
    Távlatosra gondolt együttműködésünk egyik alap törvénye: nem a perc esztétikai divatjainak illegetjük magunkat, hanem a kultúra, az oktatás, a tudomány és művészet magas igényű feladatait összegezzük, ajánljuk a politikának, s aztán lelkiismerete, felelőssége és főképp művészete, hogy miként váltja be. Mert a pártok a politika győzelemért küzdenek, de a kultúra a nemzet lelkét és szellemét építi."- üzeni – többek között Ablonczy László a Sopronban alakult Fidesz-MPSz Kulturális tagozatának, merthogy a rendezvényen résztvevők közül, a tagozathoz csatlakozók kijelentették: a Fidesz Magyar Polgári Szovetség Kulturális tagozata Sopronban megalakult.
    A rendezvény zárásaként Szokolay Sándor még egyszer szót kért, azért, hogy felajánlja: Kodály Zoltán üzenete a nemzetnek címmel egy zenei előadás-sorozatot szeretne indítani Kodály Zoltán művészetéről. A kodályi hazaszeretetről szólna a sorozat, arról, amelyet, – szavai szerint – " ki szeretnének radírozni" a magyar kultúrából.
 

T.É.



2003. május 22., csütörtök 23:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület