CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A kórháztörvény ellen:

A kórháztörvény ellen: csütörtökön aláírásgyűjtést szervez az MDF Soproni Szervezete
 
    Az MDF Soproni Szervezete a kórháztörvény ellen szervez aláírásgyűjtést 2003. május 29-én, csütörtökön 8.00 és 16.00 óra között Sopronban, a Széchenyi téren.
    A Széchenyi-szobor közelében felállított standhoz várják mindazokat, akik aláírásukkal szeretnék kifejezni tiltakozásukat a közpénzen működtetett egészségügyi intézmények nyereség érdekelt formában történő működését lehetővé tévő törvényjavaslat (T/2702) ellen, valamint akik tiltakozunk továbbá az ellen, hogy a közpénzen fenntartott egészségügyi intézmények működtetésében, és/vagy tulajdonlásában gyógyszer-, illetve orvosi műszer-gyártók és forgalmazók részt vegyenek.
    Dr. Borbély József, az MDF Soproni Szervezetének elnöke elmondta: az MDF nem ellenzi a magánosítást, de azt nemzeti hatáskörben szeretné tartani.
    Hitelkonstrukciót kell kidolgoznia a kormánynak és ezzel támogatnia, hogy az ágazatban dolgozók jussanak elsősorban lehetőséghez.-  jelentette ki az elnök, aki az akció lényegét ismertetve kifejtette:
- Az egészségügyi intézmények több mint 80%-a önkormányzati tulajdonban és működtetésben van. Ezen kívül vannak Országos Intézetek, melyek az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartoznak, valamint az Orvostudományi Egyetemek, melyek szintén közvetlen állami tulajdonban és felügyelet alatt állnak. 2001 decemberéig lényegében teljesen szabadon választhatták meg az egészségügyi intézmények, hogy milyen formában – költségvetési, gazdasági társasági, alapítványi, stb.–  működnek. A fenti időpontban fogadott el egy törvényt az előző parlament, mely kimondta, hogy non-profit formában tevékenykedhetnek és működtetésükben gyógyszer- és orvosi műszer gyártók és forgalmazók nem vehetnek részt. Ennek indoka, hogy ne piacot vásároljanak, illetve ne sérüljön a gyógyítás szabadságának elve.
- A nyereségérdekelt működés kizárására (non profit elv) azért szükséges, mert az egészségügy alulfinanszírozott és a finanszírozásban belső aránytalanságok is tapasztalhatók. Abban az esetben ha profit érdekelten működik, a veszteséges területeket leépíti és így a betegellátás sérül. - vélekedett Borbély József elnök.



2003. május 26., hétfő 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület