CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Hápogás és trombita - áriával


Sajátos vizsgák


Az alcímben jelzett hápogás, előrebocsátom, nem vizsgakövetelmény...

A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium a Paragvári utca 77-ben működik. Ahogy beköszönt a jóidő, az ablakok természetesen nyitva állnak, és a járda utasai gyakran hallanak kiáramlani hegedűcincogást és hegedűhangot, attól függően, hanyadéves kezében is van a szerszám, zongoraskálázást el-elrontva, illetve csodálatos, liszti, chopin-i futamokat, gyöngyszem-simán előhullámzó hangfolyamokat, no meg mindenféle hangszert, még saját emberi instrumentumát is egy-két tanulónak: dalt, áriát.

Befelé is áramlanak viszont a hangok, a nyitott ablakokon át az utcáról és távolabbról, a környező térségből. Autó, motor, autóbusz fel sem tűnik, ám az énekesrigó az ablak előtti fa valamelyik ágáról már igazán "arrogánsan" avatkozik bele a tavasz lévén amúgy is kifelé kívánkozó tanulók figyelmének alakulásába... A csapongó fecskék elirányítják a növendék tekintetét a tanárról, a tábláról - a kissé távolabbról, a Gyöngyös-patakból hallatszó tőkés réce-hápogás hatására pedig pöttöm, talpaló kiskacsák képe jelenik meg előtte, kicsi pihepamacsoké, amint cikáznak a vízen, anyjuk pedig erőteljes hangon utasítja rendre a bölcsődei-óvodai foglalkozásba bele-belekontárkodó hímeket. Nap mint nap el-elácsingóznak tanulók a kishídon kacsanézőbe. A gimnázium képzőművészeti tagozatának filmes hallgatói fotózzák, kamerával örökítik meg őket.

Komoly munka, alapos képzés folyik az érzékeny lelkű művésznövendékek iskolájában - akár a képzőművészeti, akár a zenei tagozat tanulmányait tekintjük. Az átlagos gimnáziumi tanórák mellett nagyszámú szakmai órájuk, gyakorlatuk van, és nincs a városban még egy olyan iskola, ahonnan olyan későn is láthatnánk óráról kijönni diákokat, mint innen. De a befektetett munka nagyon is gyümölcsözik. Kiváló felkészítéssel a hátuk mögött hagyják el az alma matert a jövő grafikusai, filmesei, textilesei, trombitásai, dobosai... mindazok, akik itt tanultak. Ilyentájt május-júniusban az utcánjáró is saját fülével győződhet meg az eredményekről.

Zajlanak a zenei vizsgák.... és... aki egy kicsit is "érzi" a zenét, bekívánkozik, oda, be, azonnal, a terembe, ahonnan AZ a zongoraelőadás, AZ a fúvóskvartett stb. stb. kihallatszik!! Tizenéves, tanulással nagyon-leterhelt művészek csillogtatják meg a megismételhetetlent: saját tehetségüket! Csak egyet kívánhatunk nekik: érvényesülést, érvényesülést az életben, a világnak bármely szegletén, de találják meg helyüket, oszthassák meg velünk, átlag többiekkel fáradságos munkával kicsiszolt tehetségük ajándékait!

Tőkés réce - Anas platyrhynchos

Énekes rigó - Turdus philomelos


A kép forrása: http://www.clib.dote.hu/ , valamint http://www.lib.uni-miskolc.hu/

Sebők Lili



2003. május 27., kedd 11:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület