CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Kórház, személycserék, intézmények energetikai programja - ahogyan az ellenzék látja

Kórház, személycserék, intézmények energetikai programja - ahogyan az ellenzék látja
 Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás

    A  soproni Fidesz-székházban Dr. Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás képviselője és Abdai Géza, frakcióvezető tartott sajtótájékoztatót.
    Az elmúlt heti közgyűléshez kapcsolódóan az Erzsébet-kórházba kinevezett önkormányzati biztos beszámolójával kapcsolatos megjegyzéseit Dr. Molnár Ágnes tette meg.

    A képviselő-asszony hangsúlyozta: az önkormányzati biztos négy hónapja tartó kinevezése óta az általa készített jelentés alapján a tulajdonos önkormányzat számára nem teljesen meggyőző, hogy a biztos milyen munkát végez. Ugyanakkor Dr. Molnár Ágnes kifogásolta, hogy a havi több százezer forintos "fizetés ellenében" az önkormányzati biztos április havi jelentése is elmaradt, valamint azt is, hogy a közgyűlésen a biztos a jövőben a ritkábban készítendő jelentéseket szorgalmazta.
    "A Polgári Összefogás frakciója által nem támogatott, márciusban a közgyűlés által elfogadott önkormányzati biztosi jelentés kidolgozatlan, az ötletek szintjén lévő javaslatokat tartalmaz, abban még az intézményvezetők álláspályáztatására vonatkozó, közgyűlésen elfogadott módosító indítvány kijavítását is elmúlasztotta a készítő." - hangzott el.
    Dr. Molnár Ágnes kijelentette: várat magára a kórházban a gazdaságosság érdekében létrehozandó matrix-osztály, valamint az új szakmai profilokkal való bővítés. A képviselőasszony ellentmondást vélt felfedezni az elrendelt létszámstop és az intézkedési tervben szereplő új szakmai profil bővülése között is, valamint számon kérte az öt éves egészségügyi koncepciót, a műszerbeszerzési program hiánya ellenére a tulajdonostól igényelt ötszáz milliós radiológiai műszerbeszerzést, meg az újabb 52 millió Ft-os OEP előfinanszírozást, hiányolta az adósságállomány pontos ismeretének hiányát.
    Dr. Molnár Ágnes úgy vélte: a soproni Erzsébet-kórházban a kórháztörvény kapcsán is feszült a helyzet, a betegek és az egészségügyi dolgozók helyzete bizonytalan "a konszolidáció pedig, azért késik, hogy a profitérdekeltségű gyógyszereket, vagy egészségügyi műszereket forgalmazó cégek lehetőséghez jussanak". A képviselő-asszony rámutatott: az EU-csatlakozást követően nem lehetséges az egészségügyi rendszer privatizációja, ezért a kórháztörvény elfogadását követően 6-7 multinacionális cég "Magyarországon próbál szerencsét". Kijelentette: abban bízik, hogy az egészségügy vagyona nem esik áldozatul a privatizációnak.

    A második, a sajtótájékoztatón érintett témakör a jegyző jogállásával kapcsolatos volt. Dr. Molnár Ágnes elmondta: a Polgári Összefogás frakciója értetlenül áll a jegyzőváltás sürgősségének oka előtt, amely a kórházigazgató, és az ipari park ügyvezetőjének leváltása után immár a harmadik a sorban, amelyeket semmilyen látványos változás nem követ.
    A Polgári Összefogás nem tartja támogathatónak az ad hoc intézkedések közé sorolható személycseréket, valamint "az új típusú polgármesteri hivatal" létrehozását akkor, amikor a városnak, a választások után hét hónappal sincs gazdasági programja, egészségügyi-, idegenforgalmi-, oktatási koncepciója. Dr. Molnár Ágnes azt is kifogásolta, hogy a közös megegyezéssel távozott jegyző és város közötti megállapodás tartalmát a közgyűlés nem ismeri.
Kifejtette: a Polgári összefogás bízik abban, hogy az új jegyző személye a pártsemlegesség elvének a tiszteletben tartása mellett kerül kiválasztásra.

    Az intézmények energetikai programjával kapcsolatos előterjesztéssel kapcsolatban Abdai Géza frakcióvezető mondta el a Polgári Összefogás véleményét. Kifejtette: 2001. februárjában döntött úgy Sopron város közgyűlése intézményeinek energetikai vesztességek szempontjából.történő átvilágításáról.
    Széchenyi-terv pályázatból nyert pénzzel került sor 21 intézmény átvilágítására, ami az energetikai paramétereket, áramfelhasználást, és fűtési energia felhasználást illeti. Annak ellenére, hogy korszerűsítést célzó, a beérkezett konzorciumi ajánlatot három – a pénzügyi, a tulajdonosi és a jogi bizottság –  sem támogatta, Abdai Géza szavaival: politikai döntés született. Ezt a stílusú városirányítást a Polgári Összefogás aggasztónak tartja - jelentette ki a frakcióvezető. Leszögezte: a frakció nem a korszerűsítés ellen van, hanem a véleménye szerint, a munkát egy soproni cég is el tudná végezni, amely esetben a távfűtési rendszer egyes – nagyobb hasznot – hozó  eleme sem kerülhetne más tulajdonba, és a nyereség a városban maradna. Pályázat kiírása nélkül egy burkolt privatizáció történt, ami nem a várost javát szolgálja, ezért kérte az ellenzék a képviselőtestületet, hogy név szerint történjen a szavazás, mert mint a frakcióvezető mondta: "ekkora horderejű döntésről valamikor valakinek el kell majd számolnia."
T.É.



2003. június 02., hétfő 23:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület