CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

MultiCenter a Handler Nándor Szakképző Iskolában: európai színvonal a szakképzésben

Komplex tananyagot közvetítő, számítógépes oktatóprogramokból, valamint több tanulási segédeszközből álló, a motiváltságot és hatékonyságot segítő MultiCentert avattak a Handler Nándor Szakképző Iskolában.


,,Nem szabad olyanoknak lenni, mint a tegnap voltunk" - a mottója a Handler Nándor Szakképző Iskolában folyó munkának, amely gondolat jegyében valósult meg az a 35 millió forintos MultiCenter beruházás.

A MultiCenter a világ számos országában alkalmazott korszerű számítógépes oktató-fejlesztő rendszer. Tartalmi és formai tervezése alternatívát képvisel a hagyományos oktatási intézményekhez képest, egyesíti az oktatást és a szórakozást, ami sajátos tananyag-tartalmával és egyedi eszközrendszerével ér el.

A MultiCenter nem csak jól megkonstruált oktatóprogram, hanem egységes fejlesztőkörnyezet, amelyben kimunkált pedagógiai háttér biztosítja egyrészt, hogy a foglalkozások a tananyaghoz, valamint az oktatási programokhoz illeszkedjenek, másrészt a tanulók tevékeny részévé válnak a tanulási folyamatnak.

A MultiCenter megtanít tanulni, megismerteti a számítógép nyelvét azáltal, hogy a tanulók tevékeny, aktív részesei a tanulási folyamatnak. A MC, a legújabb technológia segítségével a csoportos munkát erősíti, valamint az intelligencia olyan oldalait is fejleszti, melyet a hagyományos oktatási metodikák elhanyagolnak.

A moduláris felépítésű rendszer önállóan is értelmezhető egységekben – modulokban – került kialakításra. Egy-egy modul különböző témakörökből álló projektet tartalmaz, megvalósítva a teljes munkakörnyezet – hardver, szoftver – és a pedagógiai támogatottság egységét. A kisiskolás-tananyagot bemutató, a vizuális kultúra, képi látást fejlesztő, a zenetanulást, illetve, az angol nyelv gyakorlását segítő, az interaktív multimédiás lehetőségeket nyújtó modulok mellett a környezetbarát energiaforrások és természettudományokat közérthető módon bemutatók is megtalálhatók, amelyeket a hatékony órai foglalkozás megszervezését segítők egészítik ki.

Az egyéni képességeknek megfelelő feladatok mellett a tanár-diák, illetve a tanulók közötti együttműködés is nélkülözhetetlen elememévé válik a sikeres tanulásnak.

A Handler Nándor Szakképző Iskolában a MultiCenter ünnepélyes átadásán Sári Lajos, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. A 21. századi technika oktatásban való megjelenésének nincs alternatívája - mondta, utalva arra, hogy az országban már 22 helyszínen valósult meg a sopronihoz hasonló MultiCenter annak is jele, hogy a szakiskola fejlesztési program keretében legfejlettebb technológiák alkalmazásra kerülnek a szakiskolai képzésben.

Kalmár István alpolgármester példa értékűnek nevezte az intézmény kezdeményezését, amellyel a 21. századi európai színvonalú fejlesztést saját erejéből valósított meg.

Egy olyan készségképesség fejlesztő multimédiás rendszer ami játszva tanít, 21. századi eszköz.

Králik Tibor igazgató az iskola szerves fejlődése egyik állomásának nevezte a MultiCenter átadásának alkalmát, amely jól szolgálja az iskolában folyó hosszú távú fejlesztést. Az igazgató arról is szólt, hogy a Handler Nándor Szakképző iskola a régióban a szakiskolai fejlesztési programban is sikeresen szerepelt.

A kompetencia-alapú szakképzést megteremtésének, az EU-s csatlakozás kihívása teljesítésének egyik eszköze lehet a Handlerban is megvalósult fejlesztés. A MultiCenter, amely – amint azt a projektben résztvevő szállító, az Innovatív Oktatási Technológiák (Magyarország) Kft. rendezvényen résztvevő képviselője elmondta – 18 munkahelyen biztosítja az akár 36 diák csapatmunkáját, valamint kínál új lehetőségeket, mindazoknak a pedagógusoknak, akiknek eddig mindösszesen az 1-2 százaléka használta nem informatikai céllal a tanórán a számítógépet, és akiknek a betanítása, – és a közeljövőben a tervek szerint akkreditált – továbbképzése szintén a projekt részét képezi.
T.É.



2003. jĂşnius 03., kedd 20:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület