CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  Inkubátorház - Sopron
A napokban írják ki a 2,5 millió eurós Phare támogatással létesülő soproni inkubátorház és innovációs központ kivitelezői pályázatát. A 900 millió és egymilliárd forint közötti költségű, 2000 négyzetméter alapterületű létesítmény üzleti tervét Brüsszel már elfogadta. A soproni ipari és innovációs parkban épülő inkubátorház környezetbarát,ipari  kutató fejlesztő vállalkozásoknak ad majd otthont. A leendő inkubátorházban  a tervek szerint helyet kap egy informatikai kutatóközpont, amelyet a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel együttműködve terveznek kialakítani.

Életjáradék - Zala megye
Életjáradékra válthatják földjeiket a zalai tulajdonosok is -a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet programjának jóvoltából. A januárban kiírt  pályázatra jelentkezők valamennyien nyugdíjasok.

Nem adták át - Veszprém
Elmaradt Veszprémben az új börtön átadása. A rabokat és az őröket lapértesülések szerint már májusban átköltöztették az épületbe, ám ehhez akkor még nem volt engedélye a fenntartóknak. A használatbavételre vonatkozó kérelmet az önkormányzathoz   adminisztrációs hiba miatt nyújtotta be késve a BVOP

Tiltakozás? - Ágfalva
Tiltakozik a Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalva lakosságának egy része a falu mellett tervezett szélerőművek létesítése miatt. A beruházást a helyi német kisebbségi önkormányzat szerint a szomszédos, Ausztriához tartozó települések is ellenzik. A polgármester ugyanakkor azt modja: az ágfalviak többsége az erőművek mellett van, és az osztrák falvak is hozzájárultak a szélturbinák megépítéséhez. Az ágfalvi önkormányzatot két éve kereste meg egy vállalkozó, aki a területet alkalmasnak találta szélerőművek építésére. A tervek először 9, majd 6, egyenként 85 méter magas turbina felállításáról szóltak. A szélpark ötletét sokan ellenzik a településen, szerintük a beruházás káros lesz az egészségükre, félnek a zajártalmaktól és úgy vélik, hogy a turbinák nem illenek bele a faluképbe. A szélerőművek a határtól csak néhányszáz méterre épülnének, így nem csoda, ha a beruházással az osztrák sajtó is foglalkozott. A polgármester elmondta: már egyeztetett a környező, osztrák falvak vezetőivel, akiknek nem volt kifogásuk a szélerőművekkel szemben. Így a faluban a szükséges méréseket is elvégezték, ezek pedig indokolttá teszik a szélturbinák megépítését. A képviselőtestület döntése előtt a szélerőművek ellenzői népszavazás kiírását szeretnék elérni Ágfalván.

Torlódás - Nyugat-Dunántúl
Forgalomlassítással is tiltakozott az Osztrák Szakszervezetek Szövetsége a kormány nyugdíjreformja ellen. Hegyeshalomnál és Sopronnál a szigorúbb ellenőrzés miatt így jóval többet kellett várniuk az autósoknak. Az osztrák vasutassztrájk miatt a magyar vonatok is csak a határállomásokig közlekedtek kedden.

Kamionstop - Vértesszőlős
Kitiltották a kamionokat Vértesszőlősről. A 12 tonnánál nehezebb járművek ezentúl nem haladhatnak át a Komárom-Esztergom megyei településen. Így - Tata és Tatabánya között - az 1-es útról az autópályára terelik a kamionokat.

Egyetem a vár helyén - Rév-Komárom
40 millió szlovák koronából vásárolhatja meg  Rév-Komárom önkormányzata a komáromi erődrendszer Öreg-és Újvárból álló részét. Terveik szerint ide kerül majd a magyar egyetem. A várrészek felújítása azért is fontos, mert Szlovákia és Magyarország közösen szeretné az erődrendszert a Világörökségek közé soroltatni. Az erődrendszer nagyobb része a 16.-17. században épült, ezért kiemelt nemzeti értéknek számít. A város öt éven át csak nonprofit célokra hasznosíthatja majd az épületeket. Tervek szerint a komáromi magyar egyetem is itt kapna helyet.

Reptértörténet - Szombathely
Egy 14 éves szombatheyi diák megírta a város repterének történetét. A fiút magát is meglepte kutatása során, hogy a két világháború között ez a reptér volt a legnagyobb hazánkban. A mintegy 100 oldalas tanulmánnyal egyébként a kis történész a középiskolások és egyetemisták tudományos konferen-ciáján 3. helyezést ért el.

Jelzőtáblák - Tatabánya
Turisztikai és útbaigazító táblákat szerelnek fel a napokban Tatabányán. A város középületeihez és látnivalóihoz kalauzoló 260 táblát a Közép-Dunántúli Regionális Tanács segítségével állították fel. A 17 millió forintos beruházásból a városnak 5 millió forinttal kellett hozzájárulni a munkálatokhoz. Az útbaigazítók táblák más és más színnel segítik a tájékozódást. A 260 információs tábla mindegyikén megtalálható Tatabánya jelképe, a turulmadár.

Emlékterem - Harka
A Pedagógus Napon Pantzer Gertrúd emlékosztályt avattak a Harkai Általános Iskolában. A Győr-Moson-Sopron megyei település az Oktatási Minisztérium pályázat nyert összegből alakította ki az emlékhelyet.



2003. jĂşnius 03., kedd 23:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület