CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 


Trianon évfordulóján

    A Millennium évében a nemzet elszakíthatatlan egységét szimbolizáló Millenniumi Emlékmű, – az ágaitól megfosztott fatörzs körüli kopjafák – volt a helyszíne a nemzet szétszakítása évfordulójára való emlékezésnek, a Trianon Békediktátum megkötésének 83. évfordulóján.

A Himnusz és a Szózat foglalta keretbe a Soproni Erdélyi Kör szervezésében tartott emlékezést a Barátság Parkban, amelyen több mint kétszázötven soproni vett részt.

Bács Ferenc színművész
Bács Ferenc színművész Reményik Sándor és  Wass Albert verseit szavalta, Ferencz Éva pedig imádságos énekkel fohászkodott segítségért és kegyelemért.

Ferencz Éva előadóművész
Az I. világháborút Magyarország számára hivatalosan is lezáró békeszerződés 1920. június 4-i, a versailles-i Trianon-kastélybeli aláírása egyike a legmeghatározóbb eseményeknek a magyar állam és nemzet történetében.
    A rendezvény szónoka Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke volt, aki beszédében kitért arra, hogy Magyarország tragikus eseményei – Mohács, Világos, Trianon – között a legfelfoghatatlanabb volt a Trianonban született döntés.

Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés alelnöke
- Hogyan lehetséges az, hogy megyék tűnjenek el az országtérékpről? Hogyan lehetséges az, hogy családok szakadjanak szét? - szögezte a szónok a megválaszolhatatlan kérdést a jelenlévőknek és a sorsnak egyaránt.
 Magyarország évszázadokon keresztül a testével védte Európát, ezért is volt igazságtalan és méltánytalan Európa döntése, amellyel az ország területének háromnegyed részét, népességének kétharmadát vették el. A magyarok pedig különböző korokban különbözőképpen viszonyultak a Trianonban történtekhez, de azt, ami a lelkek mélyén élt a  legmélyebb hallgatás időszakában sem lehetett eltitkolni.
- A remény, hogy a nemzet újraegyesítése megtörténik ma is él, mert erő van a kezünkben, nem az erőszak, hanem az összetartozás ereje.  - mondta Ivanics Ferenc, aki a Soproni Erdélyi Kör elnökével, Dr. Úry Előddel együtt helyezte el a fekete és nemzetiszínű szalaggal átkötött fehér rózsaszálat, a szétszakított nemzetet jelképező emlékműnél.
A megemlékezés a Hűség Zászlóhoz tartó menettel folyatódott, ahol a koszorú elhelyezését követően a résztvevők elénekelték a Székely Himnuszt.
A Trianoni Békediktátum megkötésének évfordulóján a Trianon-dombon is megemlékezést tartottak. A MIÉP szervezésében zajlott eseményen több mint százan
hallgatták meg a szónok történelmi áttekintést adó beszédét, majd az emlékező műsorral közreműködőket

T.É.



2003. június 05., csütörtök 02:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület