CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Új lakóépület a Fogyatékos Gyermekek Otthonában

"Áldottak mindazok, akik olyannak szeretnek, amilyen vagyok, én nem gondolnak arra, hogy milyen lehettem volna" - mottóval vette kezdetét az az ünnepség, amelyen a példaszerű összefogás eredményeképpen megépült, 8 férőhelyes, fogyatékos személyek ápoló-gondozó célú lakóotthonát avatták ma a Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthonának területén.
 

Dr. Kovács Béla főjegyző, Firtl Mátyás megyei általános alelnök, 
Horváth Imre városplébános és Dr. Baikó Erzsébet igazgató

A több mint harmincmilliós beruházás ünnepélyes átadásán a Fogyatékos Gyermekek Otthona lakói mellett résztvettek annak vezetői, közöttük Dr. Baikó Erzsébet igazgató, dolgozói, a lakóotthon megvalósulásában részt vállalók, valamint a fenntartó, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében megjelentek: Firtl Mátyás általános alelnök, Ivanics Ferenc alelnök, és Dr. Kovács Béla főjegyző.
 

Az ünnepéyles szalagátvágás

Törvényi háttér és cél

    A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. teremtette meg a jogszabályi lehetőségét annak, hogy a fogyatékos személyek szociális ellátása kisközösségi formában, lakóotthonban történjen. A differenciált gondozás megvalósítása megköveteli, hogy minél nagyobb számban létesüljenek lakóotthonok. Az Országos Fogyatékosügyi Programnak is egyik kiemelt területe a “lakóotthoni" program.
 

Az otthon lakói énekkel köszöntötték a vendégeket

    A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a fenti célkitűzés megvalósításával azonosulva pályázati programot nyújtott be egy intézményhez (Fogyatékos Gyermekek Otthona, Sopron) kapcsolódó - telekhatáron belüli - 8 férőhelyes, fogyatékos személyek ápoló-gondozó célú lakóotthona létesítésére.

    A beruházás célja az intézményi zsúfoltság mérséklése mellett, az intézménybennagykorúvá vált lakók számára - a Szakértői Bizottság felülvizsgálati eredményére alapozva - kisközösségi ellátási forma megszervezése volt, mely önellátási képességük növelését jobban elő tudja segíteni, azért, hogy ezáltal teljesebb életet tudjanak élni. Gyakorlati tapasztalatok igazoljákugyanis, hogy a nagylétszámú, zsúfolt, viszonylag zárt, tartós intézeti életforma blokkolja a személyiség fejlődését, rontja az intellektuális állapotot, szegényíti az érzelemvilágot és időnként nemkívánatos viselkedésformák kialakulását eredményezi.
 

    A pályázat beadásával egyidőben elkezdődött egy felkészítő program, a Szakértői bizottság általjavasolt lakók számára.
    Az új lakóotthonban 2 férőhelyes lakószobák kerültek kialakításra, melyek berendezéseit segítséggel, az ellátottak határozhatták meg, önállóan díszíthették.

Lépésről-lépésre

     Az anyagi források biztosítása – bár a legfontosabb feladat – de csak a kezdő lépés volt.
    Firtl Mátyás a megyei közgyűlés általános alelnöke, a szociális terület illetékes vezetőjeként követte nyomon a 30.080 ezer forintos (10.080 ezer forintos önrésszel) megvalósult beruházást, amelynek a jelentőségéről szólva kiemelte: a megyei önkormányzat mindig is fontos céljának tartotta a szociális ágazat segítését, fejlesztését. Hangsúlyozta: A hálózat rászolgál a folyamatos javításra, amit lépésenként tudnak véghezvinni, azzal a céllal is, hogy a civil társadalom rádöbbenjen a sérült, fogyatékos embertársaihoz való szolidáris viszonyulás szükségességére.
 
 

Bronzfeszület a nappaliban: az egyház ajándéka

    A közeli Pünkösd ünnepe – ahogyan egy kis közösség munkája nyomán két és fél milliárdos közösség jött létre – példát szolgálhat a szociális ágazatban dolgozók közösségeknek is abban, hogy megfelelő partnerekkel eredményt érhetnek el- mondta az alelnök, aki hangsúlyozta: a címzett területeket illető, további pályázatok benyújtásával igyekeznek megteremteni a további szükséges fejlesztések financiális hátterét.

Avatás, egyházi áldás és ünnepi műsor

    Dr. Baikó Erzsébet igazgató asszony Firtl Mátyás alelnökkel együtt a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is felavatták az új épületet.
    Dr. Baikó Erzsébet az otthon lakói nevében mondott köszönetet az otthonépítés minden résztvevőjének, kiemelve, hogy a megvalósult beruházásnak köszönhetően megvalósult azt a családias légkört biztosító környezet, amely az otthon fogyatékos fiataljainak közérzetét javítja, mindennapi életüket teszi szebbé.
 
 

Átváltozások

    Az új épületet és lakóit Horváth Imre, Sopron városplébánosa áldotta és szentelte meg.
    Az intézet lakói műsorral járultak hozzá az ünnepi hangulathoz. Az Átváltozások címet kapta az a zenés mű, – az intézet lakóinak negyedik darabja – amellyel a közelmúltban többször is felléptek a fiatalok. A legutóbb Győrött a Regionális Kulturális Fesztiválon, majd a Pünkösdfesztiválon, ahonnan a színpadi mű kategóriában az első helyezéssel tértek haza. Ha kék az ég címmel egy közös éneket (Kissné Mayer Mária szociálpedagógus szerzeménye) is elénekeltek az új otthon lakói, akiknek szívélyes invitálását követően az avatóünnepség résztvevői megtekintették a különlegesen választékos ízléssel berendezett, és jól felszerelt, kényelmes otthont, amelynek nappalijában Ivanics Ferenc a Megyei Közgyűlés alelnöke mondott pohárköszöntőt.
 
 

Pohárköszöntő az otthon tágas nappalijában, ahol a szép számmal összegyűlt meghívottak is kényelmesen elfértek

    A közgyűlési alelnök visszaemlékezett az intézet lakóival, mint jó ismerősökkel tett közös budapesti útra, amely során az Országházat tekintették közösen meg, valamint kifejezte az új, korszerű életkörülmények megteremtése feletti örömét.
    Az otthon lakói boldogan vették birtokba új lakásukat, amelyben büszkén vezették végig a vendégeket.
P.Z.-T.É.



2003. jĂşnius 10., kedd 23:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület