CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Nemzetközi fizikaverseny Sopronban

    A mai eredményhirdetéssel véget ért a Kárpát-medencéből érkezett magyar anyanyelvű középiskolás diákok négy napos nemzetközi fizikaversenye.

    Negyven éves hagyományai vannak a Sopronban zajló Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenynek, amelyen a Kárpát-medence magyar anyanyelvű fiatal tehetségei elméleti és gyakorlati feladatokban mérik össze tudásukat.
    Idén Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból érkezett 120 tanuló, hogy a mechanika, a hőtan és az elektromosságtan-optika kategóriákban mérje össze tudását.
    A rangos nemzetközi rendezvény a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány szervezésében Sopron három helyszínén – a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban, a Vas és Villamosipari Szakképző Iskolában és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen – zajlott.
    Nagy Márton, Rátz tanár úr-díjas fizika tanár, a verseny fáradhatatlan szervezője elmondta: kiválóan felkészült diákok versenyeztek az idén.
    A mechanika feladatokban Borda Bence, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanulója, eletrotechnikában Vigh Máté a pécsi Babits Mihály Gimnáziumból, valamint Lattmann Zsolt, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákja azonos pontszámmal ért el első helyezést. A hőtan kategóriában Lantos Judit, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja volt a legjobb.
    A nemzetközi megmérettetésnek, sajnos, nem volt soproni résztvevője, aminek okairól érdemes lenne elgondolkodni mindazoknak, akiknek fontos a mai fiatalok, gyerekek – jövőbeli fizikatudásán jóval túl – a gondolkodásra, a mérlegelésre, a véleményformálásra való nevelése, azaz a későbbi sorsa.
    A témához szorosan kapcsolódóak és gondolatindítónak sem érdektelenek Wiedemann László fizikus, a cyberpress.sopron.hu oldalain is közölt megállapításai.

T.É.

Kapcsolódó cikkek:
A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése
Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok



2003. jĂşnius 18., szerda 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület