CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ismét új épülettel bővült a megyei szociális intézményhálózat
146789
    Szerdán, június 18-án, ünnepélyes keretek között adták át a nagylózsi Egyesített Szociális Intézmény csáfordjánosfai részlegének új "B" épületét.
    A közel 67 milliós beruházás egy újabb állomása a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott intézményhálózat bővülésének, szépülésének. A közel nettó 600 m2-es épületben 9db, egyenként 14,4 m2-es gondozási egység(szoba), gondozotti és személyzeti étterem, konyha, társalgó, terasz, irodák, porta, öltözők, vizesblokkok, illetve a konyhához kapcsolódó élelmiszerraktárak és kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet.
    Az ünnepségen Ivanics Ferencnek, a Megyei Közgyűlés alelnökének, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntőjét követően Firtl Mátyás, a Megyei Közgyűlés általános alelnöke, a szociális terület illetékes vezetője mondott avatóbeszédet. Többek között kiemelte, hogy ezzel az új épülettel a fenntartó kiindulópontot teremtett ahhoz, hogy az intézményben a zsúfoltság megszüntethető legyen, akadálymentes épületben az előírásoknak megfelelő színvonalú ellátást tudjanak biztosítani.
    A lakók és az itt dolgozók nevében Libricz József igazgató köszönte meg a támogatást. Az igazgató köszöntőjében elmondta, hogy a most felavatott épület 16 gondozottnak lesz az otthona a jövőben. Az itt található korszerű konyhában azonban az intézmény mind az 50 lakója számára készül majd finom étel, az új ebédlő pedig szintén mindannyiuknak kínál kellemes és barátságos körülményeket az étkezéshez. A pozitív változás tehát mindenkit érint majd. Az ünnepség befejező részében a gondozottak rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek.
     Az Egyesített Szociális Intézmény (Nagylózs) csáfordjánosfai telephelye 2000. január 1-jével került a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásába, hiányos személyi feltételekkel és meglehetősen lepusztult ingatlan állománnyal. (Jelenleg a MÖK fenntartásában 6 bentlakásos szociális intézmény működik 997 férőhellyel.)
    Az elmúlt 3 év során nagyon komoly mértékben, közel 100 millió Ft nagyságrenddel gyarapodott az intézet, mely 20 év lemaradását pótolja; 2000 őszén a megyei fűtéskorszerűsítési program keretén belül Nagylózson és Csáfordjánosfán a korszerűtlen és drága olajfűtés és melegvízellátása 20 millió Ft-os beruházás során került kiváltásra; 2001-ben a kastélyépületben lévő szociális helyiségek felújítása zajlott 3 millió Ft értékben; 2002 őszén a mosoda rekonstrukciójára került sor közel 4,5 millió Ft értékben; szintén 2002 őszén indult a "B" épület rekonstrukciója közel 67 millió Ft értékben;
    Az intézmény alapító okiratban meghatározott feladata: azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek nyújt ápolást, gondozást (teljes körű ellátást), akiknek egészségi állapota gyógyintézeti kezelést nem igényel. Kivételes esetben az önmagukról gondoskodni nem tudó 18. életévüket betöltött személyek gondozását is ellátja.
    Az intézmény jellemzően kistelepülési környezetben, városhiányos térségben helyezkedik el. A gondozottak ellátása 2 épületben történik, az ún. "kastélyépületben ("A" épület), valamint egy 1960-as évek végén épült különálló épületszárnyban ("B" épület), amelyben a kiszolgáló helyiségek - konyha, étkező, irodák, stb. - találhatók. Az ellátottak elhelyezését biztosító lakószobák száma 12 db (A épület: 9 db, B épület: 3 db), több egymásba nyíló és erősen lelakott, zsúfolt.
Az intézmény főzőkonyhája, annak kiszolgáló helyiségei, valamint az ebédlő állapota is közegészségügyi szempontból erősen kifogásolhat volt. A rekonstrukciós pályázat e hiányosságokat kívánta orvosolni.
    A Szociális és Családügyi Minisztérium által indított rekonstrukciós programban a Megyei Önkormányzat a 2001-2002. évi támogatásra - anyagi lehetőségei alapján - 2 intézményt jelölt meg. Ezek közül az egyik a csáfordjánosfai telephelyen a "B" épület felújítása nyert prioritást. Az "A" épület rekonstrukcióját a program folytatásaként tervezik.
    A prioritás érve és a közegészségügyi előírásoknak való megfelelés mellett még a köv. szakmai indokok is felmerültek a "B" épület rekonstrukciója mellett: a telephelyen az ellátottak összetétele heterogén ugyan, de elsősorban időskorúan ápolása-gondozása történik itt, a teljes körű ellátás keretén belül az étkeztetés megfelelő színvonalú biztosításának elsődleges szerepe van. Gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy az idősebb korosztálynál a napi életük során mennyire központi kérdés az étkezés, az intézményi ellátási elégedettségük megítélése sok esetben csak erre korlátozódik, a korszerű főzőkonyha kialakításával az indokolt egyéni diétás étkeztetés is megvalósulhat, az új ebédlőben pedig nyugodt, esztétikus körülmények között történhet az ételek elfogyasztása.

A most átadásra került épület jellemzői:
hasznos alapterülete közel 600 m2(nettó)
        ebből:
                *       gondozási egységek (2 fős szobák) száma 9, (egyenként 14,4 m2)
                *       étterem (gondozotti és személyzeti) (100 m2)
                *       konyha (70 m2)
                *       társalgó (46 m2)
                *       terasz, (32 m2)
                *       iroda 2 db
                *       porta
                *       öltözők, vizesblokkok
                *       konyhához kapcsolódó élelmiszerraktárak és kiszolgáló helyiségek

A beruházás költségei:
összes költség:                                 66.895.000 Ft
ebből:          saját forrás:                             1.546.000 Ft
                külső forrás(bankhitel):                33.543.000 Ft
                        minisztériumi támogatás:                31.806.000 Ft

    Az új épülettel a Megyei Önkormányzat, mint fenntartó kiindulópontot teremtett ahhoz, hogy az intézményben a zsúfoltság megszüntethető legyen, akadálymentes épületben az előírásoknak megfelelő színvonalú ellátást tudjon biztosítani.
    A meglévő kastély -  "A" épület - épületének rekonstrukciós tervben szereplő átalakítása várhatóan 34 fő elhelyezetését biztosítja, megszüntetve a zsúfoltságot, a szobák közötti átjárhatóságot. A csáfordjánosfai telephely egészét tekintve a jogszabályi követelményeknek való megfelelés csak a kastélyépület felújítása után valósulhat meg.

P.Z.
 
 



2003. június 19., csütörtök 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület