CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Hűség napja az ország ünnepe, a Hűség-kút a soproni hűség 'kultikus' helye lesz

A Hűség napja az ország ünnepe, a Hűség-kút  a soproni hűség "kultikus" helye lesz

Dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke a Hűség-kút avatás kapcsán tartott sajtótájékoztatót Sopronban

    A soproni baloldali városvezető koalíció a június 20-iki avatóünnepség közeledtével egyértelműen és világosan jelezte, hogy nemet mond a jobboldal kérésére, s nem hívja meg Orbán Viktort a polgári kormány miniszterelnökét az 1921. évi soproni népszavazásnak emléket állító Hűség-kút avatására, mi több, Szájer Józsefnek, Sopron és környéke választott országgyűlési képviselőjének sem adnak megszólalási lehetőséget az ünnepségen.
    Az eseménnyel kapcsolatosan Dr. Szájer József június 20-án, a kútavatást megelőzően sajtótájékoztatót tartott Sopronban.
- Ez a nap a Soproni polgárok és az egész ország ünnepe - jelentette ki Szájer József, aki emlékeztetett arra, hogy kormányrendeletében az Orbán-kormány a népszavazás 80. évfordulóján tette országos ünneppé december 14-ét, a Hűség Napját.
     Az országgyűlési képviselő köszönetet mondott a Hűség-kút megvalósításában közreműködőknek, így annak az idős soproni tanárnőnek, aki fogadóórán jelezte, hogy a soproniak szökőkutat szeretnének, a Városszépítő Egyesületnek, amely a helyet javasolta, a polgári kormánynak, amely a húszas éveket követően először emelte – a millenniumi ünnepségek folytatásaként – kormányrendeletben az egész ország ünnepévé a népszavazás napját.
    Szájer József köszönetet mondott a múlt ciklusbeli és a jelenlegi városvezetésnek, kiemelve: nem csak egy szép emlékművel, hanem egy szép térrel is gyarapodott Sopron. A kút szobocsoportját megalkotó művésznek, valamint a kivitelezőknek is köszönetet mondott a z országgyűlési képviselő.
- Azért is fontos az emlékmű - mondta a politikus –  mert első alkalommal kap méltó emléket az 1989-es határáttörés, vasfüggöny lebontásához és Európa újraegyesítéséhez vezető esemény, amely a kút szoborkompozíciójában méltó módon jelenik meg, az 1277-es szabad királyi várossá való nyilvánítás, és az 1921. évi népszavazás eseményei mellett.
    Mindezek mellett Sopron és térsége országgyűlési képviselője sajnálatosnak nevezte azt, hogy a soproni városvezetés elmulasztotta az emlékmű létrejöttében kulcsszerepet játszó, annak véghezvitelét személyes ügyének is tekintő Orbán Viktor miniszterelnököt meghívni az eseményre; mint mondta: ez udvariatlan, modortalan gesztus volt a jelenlegi városvezetés részéről, mint ahogyan Sopron szellemiségéhez, valamint az európai politizáláshoz méltatlannak nevezte a Hűség-kút avatása körül kialakult politikai vitát, amely éppen azoknak köszönhető, akik egyrészt a rendelet megszületését követően az országos sajtóban az ellen kampányba kezdtek, másrészt ombudsman segítségével akarták azt megsemmisíteni.
    Dr. Szájer József , aki az avató-ünnepségen magánemberként, vett részt, azt is elmondta: biztos benne, hogy évek múlva a politikai vitákra már nem fognak emlékezni, és a Hűség-kút a soproni Hűség-kapuhoz, valamint Hűség zászlóhoz hasonló "kultikus" emlékhelyévé válik a soproniaknak és nem soproniaknak egyaránt, december 14-e, a Hűség Napja pedig az egész nemzet ünnepévé.
T.É.



2003. jĂşnius 21., szombat 09:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület