CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Földi elektromágnesesség - Tudományos konferencia
Az eseményen a 70. éves Verő Józsefet, az MTA rendes tagját is köszöntötték

    A Földi Elektromágnesesség címmel Sopronban tartott tudományos konferenciát, amelyen a hazai és külföldi tudományos élet számos képviselője megjelent, közel száz résztvevő jelenlétében  Závoti József, az MTA FKK Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet igazgatója és Meskó Attila a MTA főtitkárhelyettese nyitotta meg.

    A konferencia egyik kiemelkedő eseménye, hogy Verő József, az MTA rendes tagja  idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalomból az akadémikusnak Kalmár István alpolgármester tolmácsolta Walter Dezső polgármester jókívánságait és a város nevében kitüntető oklevelet adományozott Verő Józsefnek.

Verő József akadémikus

 Verő József Sopronban született; geofizikusként kutatási területe a magnetoszféra fizikája, ezen belül a geomágneses pulzációk. MTA tagként számos hazai és külföldi kitüntetés tulajdonosa.

    “Verő József elképesztő memóriával rendelkezik: egyszerűen nem felejt. Bámulatos asszociatív képessége prófétai előrelátással párosul, csak jobban oda kellett volna ezekre figyelnünk. Amikor úgy másfél évtizede rendszerváltó lelkesedésünkben a nép Panem et Circensesre korlátozódó jövőbeni vágyaira figyelmeztetett, még meg is haragudtam rá. A rendszerváltás után ugyan miért ne lenne minden szép és tökéletes? Akkor még nem tudhattam, hogy szerénysége antalli bölcsességet is takar.

Závoti József, Kalmár István alpolgármester és Meskó Attila

    Verő József akadémikusnak, a tudományos publikációin kívül ismeretterjesztő cikkei és előadásai is élvezetesek, de kedvenc műfaja a lényeglátó kérdezés. Kérdései nyomán rendszerint vadonatúj szempontok merülnek fel. “ – írja róla egyik méltatásában dr. Szarka László.
    A konferencia programja rendkívül széleskörű és változatos volt. A résztvevői többek között előadásokat hallhathatnak a geomágneses pulzációk és az ionoszféra kapcsolatáról, a Föld tengelykörüli forgásának kapcsolatáról szoláris-, interplanetáris folyamatokkal.

    A Schumann-rezonanciák, mint a globális változások jelzőrendszere címmel Sátori Gabriella tartott előadást.
    Igazi érdekességnek számított az előadások mellett a MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumában tett látogatás, Wesztergom Viktor, Sátori Gabriella, Bencze Pál, Märcz Ferenc, Kovács Károly és Prodán Tímea vezetésével, Verő József társaságában.

Nagy Árpád
 
 



2003. jĂşnius 21., szombat 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület