CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Tokió a világ legdrágább városa - Európa költségesebb lett – Budapest megelőzte Washingtont és Torontót
Népszabadság
www.nol.hu

Tokió vált a világ legdrágább városává, megfosztva a kétes értékű címtől a tavalyi rangsorelső Hongkongot, amely most a negyedik helyre szorult vissza. Moszkva árszínvonalával stabilan tartja második helyét, miközben egy másik japán metropolis, Oszaka lett a harmadik, a kínai főváros, Peking pedig az ötödik a megélhetési költségek összehasonlítása alapján. A felmérést a brit Mercer humán erőforrások tanácsadó cége készíti immár évről évre a világ 144 nagyvárosában, a mostani rangsor a márciusban mért állapotot tükrözi.
 
Az egy évvel korábbi helyzethez képest a fő újdonságát nem az élen bekövetkezett helycserék adják, hanem az európai nagyvárosok drámai előrerukkolása. Genf most a rangsorban a 6. (tavaly a 28.), London a 7. (10.), Zürich a 9. (32.), Oslo a 13. (40.), Koppenhága a 15. (62.), Milánó a 17. (63.), az írországi Dublin a 21. (73.), Párizs pedig a 23. (74.). Mindez a globális gazdaság (növekedés megtorpanása, infláció) hatásának, illetve az eurónak (és más európai fizetőeszközöknek) a dollárhoz képest egy év alatt bekövetkezett mintegy 40 százalékos felértékelődésének a számlájára írandó. Az amerikai metropolisok viszont érthetően olcsóbbá váltak: csak a 10. helyre rangsorolt s a 100 bázisponttal az összehasonlítás mércéjének számító New York (tavaly a 7.) került be az első húszba. S noha Magyarországon még nem számolunk euróban, a forint folyamatos erősödése 2002-ben Budapestet is drágábbá tette a külföldiek számára, s így az összehasonlításban fővárosunk is majd negyven hellyel előbbre került: tavaly a 75. volt, most a 37. A külföldi számára Budapest ma költségesebb, mint Washington, nem beszélve a kanadai vagy új-zélandi városokról, amelyek közül egy sincs az első százban. Nem érdektelen az sem, hogy Budapest 80,2 pontos indexével mostanra drágább lett Prágánál (a 49. a rangsorban 78,1 ponttal), amellyel tavaly még holtversenyben állt. Varsó indexe 76,3, Pozsonyé 75,7, Ljubljanáé pedig csak 66,5.

A világ legolcsóbb fővárosa egyébként a paraguayi Asunción lett, amely saját fizetőeszközét a dollárhoz képest is leértékelte. Asunciónban a külföldiek megélhetési költségei nem érik el a budapestinek a felét sem.

Az átlag magyar nyilvánvalóan nem érzi ilyen mértékben a helyzet romlását. A Mercer tanácsadó cég internetes honlapján elismeri, hogy adataival multinacionális vállalatoknak és kormányoknak kíván eligazítást nyújtani ahhoz, hogy meghatározzák, alkalmazottaiknak milyen fizetéskiegészítések járnak, ha külföldön vállalnak munkát. A felmérésbe több mint 200 olyan terméket és szolgáltatást vesznek számításba (kezdve a lakásbérléstől és szállodaáraktól a közüzemi díjakon, a közlekedés és szórakozás költségein át az élelmiszerek és tartós fogyasztási cikkek áráig), amelyek meghatározóak a külföldön munkát vállalók életvitelében, fogyasztásában.

A Mercer egyébként márciusban nyilvánosságra hozott egy rangsort a személyes biztonságról, amelyet Luxembourg vezet 133,5 ponttal a világ legbiztonságosabb városaként. A második helyen holtversenyben 126,5 ponttal Helsinki, Zürich, Genf, Bern és Szingapúr áll. A bűnözést, a közbiztonságot, a rendőrség munkáját értékelő felmérésben térségünkből Pozsony és Ljubljana kapta a legjobb osztályzatot. A tanácsadó cég a tavasz folyamán a városok általános életminőségéről közzétett rangsora szerint Zürich (106,5 ponttal) a világ leglakhatóbb városa, utána 106 ponttal Genf, Bécs és a kanadai Vancouver következnek. Régiónkat Prága vezeti 87,5 ponttal, Budapest – tőle mindöszsze fél ponttal lemaradva – a második Kelet-Európában.



Csillagászati gázsit kap Elton John
www.magyarhirlap.hu

Holnap este negyed kilenckor – a hagyományos Kapcsolat-koncert keretében – a budapesti Felvonulási téren lép színpadra Elton John. A világhír? brit énekes, zongorista és zeneszerző a tervek szerint kilencven percet játszik, előtte Horváth Charlie és barátai muzsikálnak. Elton John gázsija szigorúan titkos, de úgy tudjuk, a százmillió forintot is meghaladja.
 /Fotó: Reuters/
A Multimedia Concerts szervezőiroda tavaly augusztus 20-ára már megpróbálta Budapestre hívni az ötvenhat éves szupersztárt, de akkor nem tudtak megegyezni az anyagi feltételekről. Most viszont egy másik koncertszervezőnek, a Showtime Budapestnek sikerült szerződést kötnie Elton Johnnal, ami elsősorban a Kapcsolat-koncert szponzori hátterének – Westel, Siemens Mobile, Mol – köszönhető. "Hónapokig tárgyaltunk a menedzsereivel – mondja Brády Márton, a Showtime igazgatója –, és nagy szerencsénk is volt, hogy európai turnéján belül sikerült találnunk egy szabad vasárnap estét.” Elton John honoráriumát a Showtime üzleti titokként kezeli, de értesüléseink szerint meghaladja a százmillió forintot, ami magyar viszonylatban példátlanul magas összeg.
Elton John – aki nemrég kezdte meg az európai koncertkörutat – mára virradóra, magánrepülőgéppel érkezett meg Budapestre, és a közelmúltban átadott nagykörúti Royal Szállóban lakik. Ma délután innen indul bukaresti fellépésére, majd éjszaka visszatér Romániából, és vasárnap már kizárólag a Kapcsolat-koncertre összpontosít. A m?vészt és huszonnégy tagú kísérő személyzetét a Felvonulási téren luxuskörülmények várják: tizennégy konténerből álló "minivárost” építenek nekik, ahol konyha, fürdőszoba és tíz telefonvonal is rendelkezésükre áll. Elton John Budapestről Moszkvába utazik, ahol rajongói "életnagyságú”, kristályüvegből készített hangversenyzongorával ajándékozzák meg.
A holnap esti, szokás szerint ingyenes Kapcsolat-koncertre a szervezők több százezer látogatót várnak, és a legkorszer?bb fény-, illetve hangtechnikai eszközökkel igyekeznek még élvezetesebbé tenni a koncertet. A nézők hatalmas méret? projektorokon is figyelemmel kísérhetik az eseményeket. A technika Nagy-Britanniából érkezett – hat kamionnal és három busszal –, de a koncert lebonyolításában hazai vállalkozások is részt vesznek.
A könnyelm?en költekező és nagyvonalúan jótékonykodó, dúsgazdag Elton John három évtizede az európai popszíntér meghatározó személyisége. A hetvenes évek eleje óta több mint száznegyven különböző hanghordozója jelent meg, világszerte koncertezik, bár komoly hullámvölgyek is voltak pályáján: többször esett át alkohol- és drogelvonókúrán. A nyolcvanas évek vége óta nyíltan vállalja homoszexualitását, és saját AIDS-ellenes alapítványt is létrehozott.

Retkes Attila



Papp Lajos, Ferencz Éva Magyar Örökség-díjasok
www.mno.hu-MTI
    Immár 31. alkalommal osztották ki a Magyar Örökség-díjakat szombaton Budapesten, ezúttal a pesti Vigadóban rendezett ünnepségen. A Magyar Örökség-díj bírálóbizottsága - évente négy alkalommal - állampolgári javaslatok alapján hozza meg döntését, titkos szavazással.
    A testület a Magyar Örökség részévé nyilvánította Papp Lajos szívsebészeti hivatásában tanúsított erkölcsi kiállását és rendíthetetlen hazafiságát. Ferencz Éva az ősi népi imádságok ihletett zenei tolmácsolásáért vehette át a díjat tanúsító oklevelet.
    Bejegyezték a díjazottak nevét őrző Aranykönyvbe Apor Vilmos (1892-1945) nevét, aki a hitért és az üldözöttekért vállalt vértanúságáért kapta az elismerést. A vértanú püspököt 1997-ben II. János Pál pápa boldoggá avatta. "Magyar Örökség" lett Moór Gyula (1888-1950) "emberközpontú jogfilozófiája és jogi ethosza."
Ugyancsak posztumusz Magyar Örökség-díjjal ismerték el Kerkai Jenő (1904-1970) katolikus pap, jezsuita szerzetes tanárnak a magyar népfőiskolai mozgalom megszervezéséért folytatatott tevékenységét.
    Pais Dezső (1886-1973) nyelvész professzor tudósként és tanárként egyaránt iskolateremtő munkássága szintén kiérdemelte a Magyar Örökség elismerést. Posztumusz lett díjazott Imreh István a székely falusi írásbeliség emlékeinek feltárásáért. Az 1919-ben született erdélyi magyar történész, szociológus az idén januárban hunyt el.
    A kitüntető címeket először 1995 decemberében adták át a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Magyar Örökség-díj gondozását az idén márciustól - a Magyarországért Alapítványtól - a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át.


Bethlen-szobor: zöld út a magyar feliratnak
www.dunatv.hu

Jóváhagyta a nagyváradi Bethlen Gábor szobor magyar feliratát román művelődési miniszter, így az emlékmű talpzatán maradhat a fejedelem neve. Bethlen Gábor híres jelmondatát, miszerint Ha isten velünk, kicsoda ellenünk, a már létező magyar és latin változat mellé románul is fel kell vésni a szobor talapzatára.



Roham Harry Potterért
 www.mti.hu

    London, 2003. június 21. (MTI) - Három év óta először foghattak kezükbe új Harry Potter-könyvet a szombati nap első perceiben a regénybeli varázslótanonc azon rajongói, akik minden idők legnagyobb összehangolt könyvkiadási akciójának kezdetén, brit idő szerint éjfél után egy perccel bejutottak az alkalomra nyitva tartó több száz nagy-britanniai könyvesbolt valamelyikébe.
    A könyvhez illően misztikus nagy-britanniai megjelenési időpont előtt már órákkal gyerekek és felnőttek tízezrei táboroztak a boltok előtt.
    A Joanne Rowling írónő által kitalált, példátlan sikernek bizonyult történet ötödik - egyben eddigi leghosszabb, 766 oldalas - kötetét az angolszász világbeli megjelenésre 13 millió példányban nyomtatták ki angolul; a modern könyvkiadás történetében egyetlen regény árusítása sem kezdődött ekkora induló készlettel.
    Nagy-Britanniában 2,5 millió kötetet nyomtak az első kiadási hullám előtt.
    A Harry Potter és a Főnix Rend című - a könyves szakmában csak "Harry 5"-ként emlegetett - új epizód már a hivatalos megjelenés előtt megdöntött egy rekordot: internetes terjesztő cégek előzetesen 1 millió példányra vettek fel rendelést. A világhálós kereskedelemben soha nem kelt el egyetlen könyv ekkora példányszámban.
    A hagyományos kiskereskedelmi láncok és a könyvesboltok között már a megjelenés előtt kemény árháború robbant ki. Az új Harry Potter-könyv javasolt kiskereskedelmi ára 16,99 font, de a Safeway brit szupermarket-hálózat 9,99 fontért, a Tesco 9,97 fontért árulja az egyes köteteket.
    Az előző, negyedik Potter-könyv, a Harry Potter és a tűz serlege három éve több mint 370 ezer példányban fogyott a megjelenés első hétvégéjén; ez az eddigi abszolút első hétvégi világrekord.
     A nagyobb londoni könyváruházak némelyike külön árusítóhelyiséget rendezett be a Harry Potter-filmekből ismert helyszínek valamelyikének mintájára, és a regényből kölcsönzött szereplő figurák kezdték az árusítást. A londoni Piccadillyn lévő Waterstones könyváruházban Dumbledore professzor, a boszorkány- és varázslóképző szakiskola igazgatója osztotta ki az első példányokat a gyerekeknek, és a háttérben ott sétálgatott Hagrid, a jótékony óriás is hatalmas szakállával.
    Előzetes számítások szerint a "Harry 5" első kiadási hullámának elültével Rowling 30 millió fonttal (11 milliárd forinttal) lesz gazdagabb. A szerző ugyanakkor minapi tévéinterjújában cáfolta a The Sunday Times minden évben közzétett vagyonlistájának idei adatát, miszerint eddig 280 millió font (100 milliárd forint) vagyonra tett szert a példátlan sikerű sorozattal - ezzel megelőzné II. Erzsébet királynőt is a leggazdagabb britek rangsorában.
    Az írónő nem közölte, hogy pontosan mekkora vagyona van, csak annyit mondott, hogy "280 millió fontom biztosan nincs".



70 ezer éve csaknem kihalt az emberiség
www.gondola.hu
 
    Hetvenezer évvel ezelőtt a kihalás szélére jutott az emberi faj - állítják amerikai genetikusok.
    A kutatók feltételezése szerint az emberiség fejlődéstörténetének volt egy olyan időszaka, amikor mindössze kétezer Homo sapiens sapiens élt a Földön. A rendkívül magas halálozási arány elsődleges okai a járványok, a különböző környezeti katasztrófák és az egymás ellen vívott háborúk voltak.
    A genetikusok megdöbbentő állításukat azzal támasztják alá, hogy a Földön jelenleg élő 6 milliárd ember csaknem azonos DNS-állománnyal rendelkezik, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a múltban valamikor radikálisan lecsökkent az emberi génkészlet és ezzel megszűnt az adott időpontban élt populációk közötti genetikai változatosság - olvasható a BBC internetes oldalán.
    A Stanford egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia munkatársai vizsgálódásaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a ma élő emberek életüket két afrikai törzs, a jelenleg a Kongói-medencében élő pigmeusok és a botswanai busmanok őseinek köszönhetik. A tudósok szerint nagyon valószínű, hogy valamikor 70 ezer évvel ezelőtt ennek a két népcsoportnak a tagjai hagyták hátra Afrikát, és vándoroltak át más földrészekre, benépesítve így a Földet.
(MTI nyomán)


Vilmos, az „átlagos” herceg
Népszabadság
 Szerző: R. Hahn Veronika

 
Vilmos herceg és II. Erzsébet a királynő születésnapján (kép: Kirsty Wigglesworth)

   Az angol trón 21 éves várományosa egyelőre vonakodik a nyilvánosságtól és az udvari kötelezettségek teljesítésétől.
     Vilmos herceg a királyi család első tagja, akinek nagykorúvá válását, vagyis 21. születésnapját II. Erzsébet bélyegsorozat és emlékérem kibocsátásával örökíti meg. A brit posta olyan biztos a dolgában, hogy húszmillió bélyeget dobott piacra.
    A mai születésnapot különös publicitás kíséri. Ahelyett, hogy a Diana hercegnőre külsőre kísértetiesen hasonlító Vilmos karizmatikus, uralkodásra alkalmassá tévő, az alattvalók fölé emelkedő tulajdonságait emelnék ki, az udvar – sőt maga a „kis herceg” is – átlagosságát, mindennaposságát hangsúlyozza. Vilmos most fejezte be második évét a golfpályáiról ismert skóciai St. Andrews ódon egyetemének művészettörténet szakán, ahová a királyi család tagja közül a legjobb eredménnyel került be.
    Mielőtt fia megkezdte a tanulmányait, Károly herceg megkérte a sajtót, tartsa magát távol Vilmostól, ugyanúgy, mint ahogy etoni középiskolai évei alatt tette: hadd élvezze másokhoz hasonlóan, a paparazzik tolakodása nélkül, az egyetemi életet. A sajtó etikai bizottsága, az öncenzúra megvalósulására ügyelő PCC (Press Complaints Commission) azzal a feltétellel tett erre ígéretet, hogy az udvar alkalmanként fotózási alkalmat biztosít. Ezt a királyi család nagyrészt elszabotálta, annál jobban haragudott viszont, amikor a lapok, a közvélemény Vilmos iránti híréhségét kielégítve, fotókat hoztak nyilvánosságra, amelyeken a herceg egy egyetemi társnőjével egy szupermarketban vásárol.
    A 21. születésnap alkalmából Vilmos interjút adott a Press Association-nön, a brit nemzeti hírügynökségen keresztül a hazai és nemzetközi médiának. Ebben beszámolt arról, milyen kellemesen érzi magát a skót egyetemen, különösen, amióta évfolyamtársaival közösen bérelt lakásban és nem kollégiumban lakik. Ez jó hír azután, hogy egy éve országos izgalmat okozott a St. James’s-palotából, Károly londoni rezidenciájáról kiszivárgott hír, miszerint Vilmos boldogtalan St. Andrewsban, és ha a trónörökös tanácsadói ezt nem akadályozták volna meg, félbehagyta volna tanulmányait. Az udvaroncok szerint ez rossz fényt vetett volna Vilmosra, „állhatatlan”, terveit könynyen feladó ember benyomását keltette volna, ráadásul megsértette volna a skótokat.
    Az interjúban úgy beszélt magáról, mint aki szereti a vidéki életet, szívesen vadászik és sportol – úszik, vízilabdázik, lovas pólózik, lovagol, síel és rögbizik. Emellett rendszeresen főz lakótársainak, maga mos és vasal, későn kel és élvezi a különböző családi háttérrel rendelkező és külföldről érkezett diákok társaságát.
    Vilmos aktívan töltötte el az etoni középiskola befejezése és az egyetem elkezdése közti évet, egy jótékonysági intézménnyel bejárta Dél-Amerikát és Afrikát. Most azon gondolkozik, hogy jövőre tantárgyat vált, felveszi a földrajzot, és meglepetésre szuahéliül tanul. Nem engedi, hogy Sirnek vagy Királyi Fenségnek szólítsák, és sem kiejtését, sem öltözködését vagy popzenei ízlését tekintve nem lóg ki a sorból. Kiemelkedik viszont a sudár Dianától örökölt termetével és filmsztárokat idéző, megnyerő arcvonásaival.
    Vilmos jellemét a rendelkezésre álló információk szűkössége miatt nehéz megítélni. A herceg olyan, nagyrészt arisztokrata vagy legalábbis a felső középosztályba tartozó barátokkal veszi körül magát, akikhez képest a szicíliai maffia pletykás társaság és semmi pénzért nem fecsegnének a sajtónak. Ő maga messziről elkerüli az újságírókat, akiknek máig nem bocsátja meg Diana hat évvel ezelőtti halálát. A hercegnőtől származhat önfejűsége, humora, és az a kevésbé rokonszenves tulajdonsága, hogy mindent szeretne saját ellenőrzése alá vonni. A britek általában könnyen azonosulnak Vilmossal és természetesen szánják nehéz gyermekkora miatt. Szülei házassága szinte világra jövetele pillanatától megromlott, majd nemcsak Diana és Károly keserű civódását kellett két évvel fiatalabb öccsével, Harryvel együtt átélnie, hanem a walesi hercegi pár indiszkrécióit és ezek részletes kiteregetését a sajtóban. Nemrég visszatetszést keltett, hogy viszszautasította a megjelenést egy jótékonysági koncerten, melynek bevétele Károly Prince’s Trust alapítványához folyt volna be. Ünneplésére a windsori kastélyban, egy Erzsébet által szervezett nagyszabású banketten kerül majd sor.
    Az emberek viszont elvárnák Vilmostól, hogy egyszer-egyszer „mutassa meg magát”, vállaljon udvari kötelezettséget. Az alattvalókkal szembeni félénksége, a tömegek kerülése alapján egy nemrégiben megjelent könyv (God Save the Queen? – Isten óvd meg a királynőt?) szerzője, Johann Hari, a baloldali New Statesman politikai magazin munkatársa „Vilmoshoz vitathatatlanul közel álló forrásokra” hivatkozva kijelentette: a trónörökös trónörököse nem akar király lenni. Utálja a protokollt, tehernek tekinti az udvari feladatokat, nehezen tűri a testőrök állandó jelenlétét, anyagilag pedig, a Dianától örökölt több millió fontos vagyon után, nincs is ráutalva a III. Károly megkoronázása után ölébe hulló cornwalli hercegség busás jövedelmére. Az újságíró valószínűleg túlzott következtetéseket von le Vilmos félszegségéből és jövőképének bizonytalanságából. Figyelembe véve Erzsébet kicsattanó egészségét és fogadalmát, hogy népét élete végéig szolgálja, majd az addigra várhatóan öregecske Károly lép a helyére, húsz-harminc évbe is telhet, míg Vilmos tényleges döntési pozícióba kerül.
    Egyelőre sokkal inkább az a kérdés, milyen érdemleges, közhasznú tevékenységgel foglalhatja el magát azután, hogy két év múlva befejezi az egyetemet? Vilmos állítólag fontolgatja, hogy végzés után a Welsh Guards ezred kötelékébe lép be. Ha nem is égetően sürgős feladat, a hercegnek, aki pontosan tudja, milyen „súlyos hátizsákkal érkezik egy kapcsolatba”, előbb-utóbb meg kell találnia az állandó reflektorfényt, társadalmi nyomást és a szépséges Dianával való összehasonlítást elegánsan elviselő Igazit is.

London, 2003. június



2003. június 22., vasárnap 11:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület