CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A kultúra egységes nyelve mellett mindenki további együttműködési lehetőségeket keres

Testvérvárosok - gazdagodás az együttműködés által

A kultúra egységes nyelve mellett mindenki további együttműködési lehetőségeket keres

    A Soproni Ünnepi Hetek megnyitójára, valamint az eseményhez kapcsolódó többi ünnepi eseményre Sopron "barátait", azaz testvérvárosait, partnervárosait is meghívta.
    Miután a hivatalos testvérvárosi kapcsolatokon kívül Sopron nagyon sokrétű nemzetközi kapcsolatot ápol, így Nyugat- és Kelet-Európa számos közeli és távolabbi városából érkeztek vendégek. A velük való beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy a kultúra mindenki által érthető nyelve az, amelyen a kapcsolatteremtés a leghatékonyabban, és a legrövidebb idő alatt megvalósul, de további tervek, konkrét elképzelések is elhangzottak.

A testvér- és partnervárosi küldöttségeket a város nevében
Wilfing Ferenc kabinetfőnök, Kránitz László polgármesteri tanácsadó, országgyűlési képviselő, valamint Kalmár István és Hruby József alpolgármesterek 
köszöntötték

    Paula Risikko a finnországi Seinäjoki, Sopronnal egyik legrégebb testvérvárosi kapcsolatot ápoló város képviselőtestületének tagja. A "civilként" középiskolai, valamint főiskolai tanár az eddigi jól működő, oktatási területen kialakult cserediák, és -tanár kapcsolatok továbbfejlesztését tartja fontosnak, az eddig még kiaknázatlan szakterületeken.

Paula Risikko

    Közel másfél éves a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör kezdeményezésére létrejött Olsztyn-Sopron együttműködés, amelyet a közmondásosan jó magyar-lengyel barátságon túl a két város vezetésének együttműködési szándéka is segít. Andrezej Sassyu, az olsztyn-i Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke elmondta: fontosnak tartja, hogy a két város együttműködésének hatékonyságát és életképességét a mindkét részről hasonló céllal alakult, magyar-lengyel ügy iránt nagyon is elkötelezett civil szervezetek baráti körök éltetik.

Andrezej Sassyu

    Claus Brechter, a németországi Bad Wimpfen polgármestere, a soproniak jó ismerőseként, tizedik alkalommal jár Sopronban. Az egy évtizedesnél is régebbi, közismerten történelmi események által meghatározott, sok személyes, sőt családi szállal összekötötten létrejött testvérvárosi kapcsolatot Magyarország közeljövőbeni uniós tagsága kibővíti, és új dimenziókba helyezi - vélte a bad wimpfen-i polgármester, aki mindezek mellett a két város polgárai közötti személyes, erős érzelmi kapcsolatok elsődlegességét hangsúlyozta, amelyek a jövőbelinél nehezebb időszakok próbáját is kiállták.
 

Claus Brechter

    A 12-14 században Bulgária fővárosa volt Veliko Turnovo, a tiszteletet parancsoló történelmi múlttal és gazdag kulturális értékekkel rendelkező város, amellyel a közel másfél éve történt kapcsolatfelvételt követően gyümölcsöző, főleg kulturális téren megvalósult együttműködés kezdett Sopron.
    Ivan Panajotev, Veliko Turnovo alpolgármestere a továbbiakban az üzleti életben is kiaknázható együttműködési lehetőségeket keres. Veliko Turnovo egyben egyetemi központ, valamint világhírű, öt kontinens néptáncosait felvonultató fesztivál színhelye. Az EU-csatlakozást illetően egyelőre a Magyarországnál kedvezőtlenebb helyzetben lévő Bulgáriának fontos, hogy a Közép-Európai térséggel élő, és kölcsönösen hasznos kapcsolatai legyenek.
 

Ivan Panajotev

    Peter Nemeth Kismarton (Eisenstadt) polgármestere, mondhatni, Sopron mindennapos vendége, ami jelzi azt, amit a polgármester a két város jövőbeni kapcsolatáról maga is állít: az európai uniós csatlakozást követően, tulajdonképpen Európa szívében valósul meg és fejlődik tovább Kismarton és Sopron régiós együttműködése, amely további, a gazdasági területen megvalósuló fejlődési lehetőségeket nyit meg, olyanokat, amelyekre a közös, évszázados történelem során már volt példa. A Teremtő nagyon szép határokat hozott létre: hegyeket, folyókat, tengereket, amelyeket az ember aztán a maga módján "kiegészített", azért, hogy megvédje, azt amit a magáénak gondol. Az utóbbi nyolcvan év körülményei között a határ két oldalán különbözőképpen változtak a körülmények, az emberek, de a határok jövőbeni eltűnését követően nagyon hamar visszaáll az az egység, amely az egy régióban való gondolkodás, természetes velejárója - vélte a "szomszéd"..

    Plopeanu Teodor, az erdélyi Medgyes város polgármestere dinamikus városnak látja Sopront. A kölcsönösen jól működő kulturális kapcsolatok mellett a gazdasági területen történő együttműködés bővítése egyik lehetőségének tartja a Medgyesi Termékek Vásárát, amelyre a soproniaknak szóló meghívót hozott. A román ipar gondokkal küszködik - mondotta a polgármester, aki szerint Románia 2007-es uniós csatlakozása sokként éri majd a román gazdaságot, ezért a medgyesiek egyik kitörési pontját a turizmusban látja. Ezért is szeretné a testvérvárosi együttműködést az idegenforgalom, a turizmusfejlesztés, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások területére kiterjeszteni, annál is inkább, hogy középkori műemlékeivel Medgyes Sopronhoz hasonló adottságokkal rendelkező kisváros. A többnemzetiségűnek számító Medgyesen a hétköznapokban nem érzékelhetőek a státusztörvény körüli kisebb nagyobb viharok - vélte a polgármester, hozzátéve a gyakran "nagy intenzitással folytatott" nagypolitika a medgyesi mindennapokban nem csapódik le.
 

Teodor Plopeanu

    Elmar Pichler Rolle alpolgármester a kétnyelvű Bozen-Bolzano városból érkezett. A százezres nagyságrendű város a meglévő távolság ellenére, további, szorosabb együttműködésre törekszik. Az alpolgármester elmondta a soproniakat októberben várják az olaszországi városba. Hangsúlyozottan a fiatalok közötti együttműködés előrelendítését tartja fontosnak, amelynek egyik fő területe a sport. Jó, ha a két város lakóinak a két város neve kölcsönösen ismerősen cseng - vélte az elöljáró, aki arról is szólt, hogy Magyarország tényleges EU-ba lépésekor ünnepséggel szeretné köszönteni az új EU-tag testvérvárosz Bolzano. Elmar Rolle Pichler úr körülbelül kétévenként fordul meg Sopronban, s mint ilyen úgy látja, hogy a gyakori helybéli panaszok ellenére is a város szépül, gyarapodik.
 

Elmar Pichler Rolle

    Isabella Siedl a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) kulturális és külkapcsolatokért felelős referense Sopron egyik legjelentősebb kulturális rendezvényére, a Soproni Ünnepi Hetek megnyitójára érkezett. A két város közötti intenzív és szoros kapcsolattartást a földrajzi közelségük is meghatározza, amelyeket a határok eltűnése még szorosabbá tesz majd - vélte a referens asszony, aki szerint az EU-csatlakozás további, a gazdasági területekre jellemző együttműködési távlatokat nyit meg a két város között.

Testvér- és partnervárosi küldöttségek a Díszterem átadásának ünnepségén



2003. június 23., hétfő 11:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület