CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

A Jánosi együttes

A Régi Zenei Napok koncertsorozatának 24-i hangversenyén a Jánosi együttes lépett fel a Káptalanház udvarán (Jezsuita-udvar). A négytagú együttes a magyar nemesi udvarházak zenéjéből adott elő. Az együttes tagjai Jánosi András hegedű, Túri András brácsa, cimbalom, Kiss Csaba gordonka és Szűcs Miklós ének.


Szimpatikusan egyszerű és szerény társaságot ismertünk meg a zenén keresztül a Jánosi együttesben. Mondhatni hasonultak a zenéhez, amit játszanak-énekelnek. A koncertet csak egy-két kisebb intonációs probléma zavarta meg, no meg a varjak, akik ki tudja, milyen konkurrenciát véltek felfedezni a felhangzó zenében, és élénk, hangos tiltakozás közben költöztek tovább. A többesélyes időjárás kegyébe fogadta a közönséget és a zenészeket: néhány villám után a vörös alkonyon át zivatar nélkül szállt le a sötétség a Szent György utcára.

A felhangzott zene, mely tulajdonképpen az udvarházak tánczenéje volt anno, nagyon egyszerű képletre épül: egy hegedű, mely a szólót, a dallamot játssza a kontrázó, többnyire tercben kísérő brácsa és az "egyet" adó basszus kiséretében. A valódi játékhoz - minden más elképzelés ellenére - hallatlan szerénység kell, hiszen fel kell adni minden "szólózási vágyat", kitűnni akarást és így lehet csak visszaadni ennek a zenének a lényegét, az egyszerű emberek számára is nyilvánvaló tévedhetetlen ritmust, legtöbbször minden meglepetés, váratlanság nélkül, makacsul tartva az ütemet és annak évszázados képletét.
A dallamot vivő hegedű csak az énekes szereplése esetén szorul kicsit a háttérbe, egyébként pedig a szigorúan "bevált" szokás szerint cifrázza-cifrázhatja csak a dallamot.


Az a paradox helyzet állt elő a zeneszerető és azt valamennyire is ismerő közönség soraiban, hogy egy-egy ismerősnek tűnő dallam után kutatva az emlékezetben a klasszikus zene nagyjainak műveinél kötöttünk ki, és hol Kodály Galántai táncok-ja, hol egy Bartók-mű dallamvilága hozta be emlékeink közé az ismerős motívumot. Igen, most már a gyökerek felől lehet közeledni a virág felé és nem fordítva.
Külön dicséret illeti Szűcs Miklós énekét, aki a jellegzetes torokhangon, nagy tisztasággal, látszólagos eszköztelenséggel adta elő a csodás dallamokat, akár kísérettel, akár egyetlen énekhangon, unisono. Szép és hangulatos estét varázsolt a Jánosi együttes a Szent György utcába, a közönség soraiban pedig a ritmusos mozgások kényszere jelezte, hogy nem tévesztett célt a felhangzó udvarházi tánczene.
- DI -



2003. jĂşnius 25., szerda 14:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület