CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Festőterem: a szombathelyi textilbiennále nyertesei

Biennále-triennále?
    Az I. Textilművészeti Triennále június 26-án nyílt meg Szombathelyen. Az öt szekcióban – fal- és tértextil, alkalmazott textil, nemzetközi miniatűrtextil, zászló, és szalag – megrendezett szakmai-művészeti, (korábban biennále-rendszerű ) seregszemléjét a Szombathelyi Képtárban a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért a képtárral közösen rendezte.


A kiállítást dr. Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg

    Az ebből az alkalomból megjelentetett reprezentatív albumban, közel egy oldalt tesz ki a szombathelyi textilkiállítások három és fél évtizedet felölelő története, amelyben a különböző – római, vagy arab számokkal jelölt, és folyamatosan gyarapodó – szekciók az átvitt értelemben (is) értendő sokszínűségre irányítják a figyelmet.
    A Soproni Ünnepi Heteken pedig, az immár hagyományosnak mondható előző évi szombathelyi textilbiennále díjazottjai a tárlata nyitotta meg kapuit – a kétévenkénti ritmushoz társított triennálé-rendszer bevezetésének köszönhetően – csaknem a szombathelyivel egyidejűleg.

Műfajok, anyagok és technikák
    Jó kérdés, hogy a deklarált díjazotti "minőség" hogyan hat a látogatóra. Igényeket támaszt, avagy éppen előítéletet szül, esetleg a mű befogadásának korlátait jelenti, tény, hogy a szemlélődő joggal várja a művészi szempontok szerinti egyenletes minőséget.
    A soproni tárlaton kiállított, különböző technikai megoldásokat alkalmazó alkotások nagyon hamar még a laikus szemlélődőt is a maguk (gyakran éppen visszafogodtságukban) szuggesztív erejük által győzik meg arról, hogy a részvétel, a közönség figyelme, a kritikai fogadtatás csökkenése a szakma által történő említésének ellenére ma – a nemzetközi törekvésekkel párhuzamosan haladó – igen magas művészi színvonalon megnyilvánuló magyar textilművészet tendenciáiban és törekvéseiben egyaránt figyelemre (sőt támogatásra) méltó.


A soproni Festőteremben húsz alkotó tavalyi textilbiennálen díjnyertes munkái láthatók, többnyire visszafogottan elegáns, letisztult gondolati világot és formai megoldásokat bemutató alkotások.
    Az egyébként munka- és időigényes műfaj éppen természeténél fogva ad lehetőséget mély gondolatiságú művek alkotására, és meditációs lehetőséget a szemlélőnek.
 
A jól meghatározott ágazati műfajokon belül a hagyományos technikáktól – az egyedi eljárású kézi hímzéssel, varrással, applikációval készültektől – a különleges anyagtársításokat felvonultató, konceptuális kompozíciókig a mondanivalójukban is nagyfokú változatosságot mutató művek bizonyítékai annak, hogy a harmadik évezred elején létjogosultsága van a textilművészetnek, valamint annak is, hogy a blöff, a művészieskedő nagyotmondás felett a tartalmi, érzelmi-gondolati esztétikai hatásukban is biztos talajon álló alkotások mondják ki az ítéletet.
    A látszólagosan kötött anyaghasználat, és technika, más vizuális, technikai eszközöket használó műfajokhoz képest talán, inkább biztosítékát adhatják a legmagasabb fokú szakmai-művészi elvek garantált érvényesülésének.
    A technikai változatosság által egyaránt jellemző megfogalmazásokból, valamint az egyenként is rangos díjat kapott művekből hálátlan feladat bármelyiket is kiemelni, inkább az alkotások mindegyikének alaposabb szemlélésére késztessen minden látogatót Baráth Hajnal Fényidőtér kárpitja, Hegyi Ibolya Hegy, Málik Irén Merre? című francia gobelinje, Góth Katalin Párnaaforizmák című hímzett idézetei, vagy akár Leitner Barna, vagy Pápai Lívia koncepciózus alkotásai.
A kiállítás, amelyet a  Pro Kultúra Kht és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért szervezett, és Mészáros György festőművész rendezett, július 27-ig tekinthető meg naponta 10-18 óra között a Festőteremben (Petőfi tér 8.).

T.É.



2003. jĂşnius 28., szombat 00:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület