CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Tiltakozás – Győr
Több, mint ötvenen tüntettek a győri városháza előtt a tervezett halotthamvasztó helyszíne miatt. A demonstrációt szervező Polgári Érdekvédelmi Egyesület szerint a beruházást a városhatáron kívül kellene megvalósítani. A szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy a város képviselői tárgyalják újra a kérdést.

Folyamatos ellátás – Szombathely
Továbbra is folyamatos lesz az ügyeleti betegellátás a Vas Megyei Markusovszky Kórházban. Visszavonták ugyanis azt a miniszteri rendeletet, amelynek értelmében a munkát eddig vállalkozásban végző orvosok csupán harmad annyi ügyeletet vállalhattak volna.

Felújított vasútállomás – Sümeg
Ünnepélyesen átadták a forgalomnak a teljesen felújított sümegi vasútállomást. Nemcsak az épület szépült meg, hanem korszerűsítették a vágányhálózatot és az utastájékoztatási rendszert is. A beruházás 240 millió forintba került.

Tűzelhalás – Fejér megye
Fejér megyében is egyre több helyen pusztít a tűzelhalás. A betegség főleg az almáskertekben ütötte fel a fejét, de a baktériumfertőzés megtámadta a körtét, a birset és több cserjefélét is. A kórokozót a szél, a madarak, a rovarok is szállíthatják. A tűzelhalással megtámadott ágat egy 40 centiméteres élő résszel együtt kell eltávolítani és elégetni. A szakemberek szerint fontos lenne a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, mert a gazdák nagy része nem ismeri fel a kórt, vagy nem tudja, hogyan kell védekezni ellene. Ugyanakkor aki ezt elmulasztja, akár 1 millió forintos bírsággal is sújtható.

Források – Somló-hegy
Helyreállítják a Bakonyalj-i forrásokat Noszlop, Magyarpolány, Kislőd, Somlóvásárhely, Somlószőlős és Doba községek területén. A 7 falu egyenként 1 millió forint körüli összeget kapott a források és kútházak megújítására. A tervezés során a természetes anyagok és a hagyományosan alkalmazott építőanyagok olyan kombinációját alkalmazzák, amely a tájegységbe illeszkedik. A falvak a felújításoktól a környék turisztikai vonzerejének növelését várják. A munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be.

Lesznek –e új pincék? – Fertő-tó
A Fertő-táj világörökséggé nyilvánítása óta felvetődött az a kérdés, hogy lehet-e pincéket és présházakat építeni az érintett területen. A területi főépítész szerint vissza kéne utasítani az összes építési kérelmet, mert csak így lehet a vidék természetes jellegét megőrizni. A szőlősgazdák viszont azt mondják, inkább szigorúbb ellenőrzésre lenne szükség, hiszen sokan építettek eddig túlméretezett épületeket. A tájba illő pincék viszont szolgálhatnák a borturizmus fejlődését is a Fertő-tájon.

Kikötőfejlesztés – Gönyű
Szakács Imre és Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselőkhöz fordult segítségért a Győr-Gönyű Kikötő Rt. a továbbfejlődéshez elengedhetetlen vasúti kapcsolat megteremtése érdekében. A működtető társaság vezetői szerint alig tíz kilométernyi iparvágány megépítése akár 70 %-kal megnövelhetné a kikötő amúgy is jelentős forgalmát.

Fekete munka – Szombathely
Illegálisan dolgozó hazai és külföldi munkavállalókat találtak egy munkavédelmi razzia során Szombathelyen. A román és ukrán állampolgárokat várhatóan kiutasítják az országból, a vállalkozók pedig munkaügyi bírságra számíthatnak.

Savaria Nyári Egyetem – Kőszeg
Idén nyolcadik alkalommal adott otthont Kőszeg a Savaria Nyári Egyetemnek. Az egyhetes program fő témája az uniós csatlakozás után megváltozó Európa problémái, hazánk és a régiók szerepe. A záró konferencián neves magyar és külföldi történészek és szociológusok elemezték ezeket a kérdéseket.

Játszótér-program – Zalaegerszeg
’Kertvárosi vakáció’ címmel egész nyáron át tartó játszótéri programsorozat indult Zalaegerszegen. A szervezők különböző kézműves-, és sportfoglalkozásokkal igyekeznek a játszóterekre csábítani a gyerekeket és szüleiket. Sőt a rendszeres résztvevők között augusztusban két kerékpárt sorsolnak ki.

Megújult honlap – Vas megye
Megújult a Vas Megyei Önkormányzat honlapja. Az internetes portálon ezentúl a Logo ifjúsági szolgálat információi és a megyei televíziós magazin műsor a Vasi Mozaik riportjai, tudósításai is megjelennek.

Új művek – Badacsony
Időszaki képzőművészeti kiállítás nyílik a badacsonyi Egry-múzeumban. Az Egry-gyűjtemény állandó kiállítása mellett a vidékhez kötődő művészek tárlatait látogathatják az érdeklődők. A Révfülöpön alkotó Szilvásy Nándor: Új művek című tárlata szombattól látogatható.

Aranykagyló – Siófok
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Siófokon az Aranykagyló Nemzetközi Folklórfesztivált. A nagyszabású programsorozaton hat ország 12 néptánccsoportja vesz részt.



2003. július 04., péntek 18:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület