CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Bérletmegújítás-Brennbergbánya jubilált-Íjász EB Ágfalván-Esterházy-kastély felújítás: látványterv-Tűztorony a Budai Várban- Rektori kinevezés- Beregszászi segélyakció a megyétől

Bérletmegújítás a soproni Petőfi Színházban Június 30 - július 12, valamint augusztus 22-szeptember 27. között újíthatók meg, illetve válthatók a soproni Petőfi Színház új, 2003/2004-es évadjára szóló bérletek, a Pro Kultúra Sopron Kht. Liszt Ferenc utcai jegyirodájában. További információk a Petőfi Színház web-oldalán találhatók: www.prokultura.sopron.hu

Brennbergbánya jubileuma Fennállása 250. évfordulóját ünnepelte Brennbergbánya A hét végén ünnepelte Brennbergbánya fennállása 250. évfordulóját. Hazánkban elsőként 1753-ban, Brennbergbányán indultmeg a külszíni kőfejtés. Magyarország első bánaaknáját is a településen nyitották meg 1759-ben. A jubileumra emlékeztek mindazok, akik a hét végén ellátogattak az ünnepi rendezvénysorozatra, amelynek keretében a felújított kultúrházat Hruby József alpolgármester adta át a brennbergbányaiaknak. Brennbergbánya képekben: Soproni KépIndex

Íjász EB Ágfalván Ágfalván rendezik meg a 4. Íjász Nyílt Európa Bajnokságot. A Július 7-13 között bonyolított torna helyszíne a Vadon Lovassport központ lesz, ahol a versenyzőkön kívül az érdeklődőknek is színes programot kínálnak a szervezők.
A rangos sportesemény megnyitója július 8-án, 17 órakor a soproni Fő téren lesz. A selejtező küzdelmei július 9-én, 10 órakor kezdődnek, a döntő időpontja: július 12., 9 óra.

Elkészült a fertődi Esterházy kastély felújításának látványterve A Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közreműködésével elkészült a fertődi Esterházy kastély felújításának látványterve. A 10 évre tervezett munkálatok során megújul a főépület tetőrésze, a díszudvar homlokzata, valamint a kertrész és a 350-400 fő befogadására alkalmas operaház is. A 18. századi más európai rezidenciákkal vetekedő barokk építészeti alkotás Fertődön, eredeti nevén Eszterházán található.
A "magyar Versailles"-ként is emlegetett Eszterházát 1950-ben összevonták Süttör településsel, a két községből született Fertőd. A patkó alakú kastélyépülethez kétoldalt derékszögben csatlakozik egy-egy 11 tengelyes földszintes szárny, a keleti a télikert, a nyugati a képtár volt. (hirtv.net)
Fertődi fotók a Soproni KépIndexből.

Tűztorony a Budai Várban A Budavári Művészeti Napok keretében nyílt meg a Magyar Kultúra Alapítvány budavári székházában a ,,Fény szövetsége" című festészeti tárlat, amelyen Zsombolyai Mária, a Soproni Képzőművészeti Társaság tagja, oroszláni festőművész tizenegy táblaképe szerepel.
A kiállítást megnyitó Angyal Mária művészettörténész méltatásában arról is szólt, hogy Zsombolyai Mária "egyéni valóságot teremt a látvány és a festői képresség között. Látásmódja határozott, és ezt nagyszerűen fejezi ki összefogott stílusában. A természeti környzet számára, mint megfestendő művészi élmény képpé fogalmazva már metafizikai sugárzású transzcendens értelmezést kap." Zsombolyai Mária kiállított képeinek témái között szerepel a balatonboglári vörös és kék kápolna, a majki apátság, oroszlányi városrészlet, és az általa ugyancsak kedvelt és számtalanszor megfestett soproni Tűztorony is.
A másik két kiállító művésszel (Kemenes Katalin és M. Kovács Ilona) márciusában vettek részt művészeti alkotótelepen Egerben.

Dr. Faragó Sándor átvette rektori kinevezését A Néprajzi Múzeumban vette át Dr. Faragó Sándor Mádl Ferenc köztársasági elnöktől 2006. június 30-ig szóló rektori kinevezését. A Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora 1953-ban született Pécsett, erdőmérnöki diplomáját 1977-ben Sopronban szerezte, ahol tudományos kutatóként kezdte pályáját. Tudományos pályafutása alatt volt az erdőmérnöki kar dékánhelyettese, dékánja, valamint Széchenyi professzori ösztöndíjas. Megbízott rektorrá történő választása előtt a Vadgazdálkodási Intézetet vezette.

A beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium felkarolására indított segélyakció részleteiről tartottak sajtótájékoztatót Győrött.
Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a Nemzeti Alapítvánnyal közösen 2003 márciusában - Szabó Miklós alelnök kárpátaljai személyes látogatásán tapasztaltak alapján - gyűjtést indított a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium korszerűsítése, újjáépítése érdekében. A "Támaszt a beregszászi Bethlen Gimnáziumnak!" elnevezéssel útjára indított kezdeményezés az egyetlen magyar nyelvű állami gimnázium rendkívül rossz, tanárt és diákot egyaránt érintő körülményeinek javítását tűzte ki céljául. A felhíváshoz magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások, egyházi szervezetek és oktatási intézmények
csatlakoztak.
Az akció két síkon zajlott: egyrészt  magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzatok, egyházi szervezetek megkeresésével és megnyerésével, másrészt a  megyei oktatási intézményekben útjára indított "100 Ft-tal a beregszászi Bethlen Gábor Gimnáziumért" akcióval,. A  gyűjtés eredményeként - a Nemzeti Alapítvány elkülönített számláján - jelenleg 2.357.857 Ft található, mely összeg 191
adományozótól származik.
Az összes adományozóból:
        *       54 (általános, közép, felsőokt. intézmény) megyei oktatási intézmény
        *       110 magászemély
        *       15 Polgármesteri Hivatal
        *       12 egyesület, polgári kör, egyházi szervezet, vállalkozás
Szabó Miklós elmondta, hogy a legmagasabb támogatási összeg magánszemélytől 100.000 Ft volt, az iskolák közül pedig a győri Kazinczy Gimnázium és Krúdy Középiskola járt az élen 80.000 Ft körüli adomány összegyűjtésével.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban az alelnök a program folytatásáról és annak országossá szélesítéséről tájékoztatott. Az elképzelés szerint az akció rövid nyári szünet után szeptemberben folytatódik, ám akkor már az országos médiumok és az Oktatási Minisztérium bevonásával országos szinten.

Az elképzelés szerint a segélyakció jövő tavasszal zárul. Az addig összegyűlt adományokat egy összegben, megfelelő jogi garanciákkal juttatják el Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű állami intézetébe, ahol annak felhasználást is - épületbővítés és rekonstrukció - szigorúan nyomon követik.
Végezetül Szabó Miklós - a beregszásziak nevében is - öszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában csatlakoztak a "Támaszt a a beregszászi Bethlen Gábor Gimnáziumnak!" akcióhoz.
P.Z.



2003. július 07., hétfő 12:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület