CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Aszálykárok – Nyugat-Dunántúl
Vízkorlátozást vezettek be a Rábán. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunát még nem érinti az aszály, itt egyenlőre nincs szükség a vízkorlátozás bevezetésére. Az ötvenes évek óta nem volt a mostanihoz hasonló súlyos aszály az országban. A szakemberek szerint, ha 10 napon belül nem esik minimum 25 milliméter csapadék, akkor a kalászosokat eddig ért kár megduplázódhat. Veszprém megyében alig egy hete kezdődött meg a búza aratása, de hamarosan be is fejeződik. A gyenge hozam miatt a termelők hektáronként 15 ezer forint veszteséggel számolnak.

Lemondatnák – Szántód
Lemondatná a polgármestert a szántódi képviselő testület. A tagok szerint ugyanis a település első embere sorozatosan megszegi az önkormányzati törvényt, figyelmen kívül hagyja a testület határozatait és ezzel kárt okoz a falunak.

Felszólítás – Győr

Az MDF felszólítja a kormányt, hogy még ebben az évben törlessze adósságait az önkormányzatok felé, amelyeket elsősorban a béremelések miatt nem kaptak meg a települések – hangzott el egy győri tájékoztatón. A demokrata fórum szerint jövőre még 280 milliárd forint kellene a kistelepülések biztonságos működéséhez.

Felújítás – Csorna-Farád
Megkezdődtek a 85-ös főút burkolatának felújítási munkálatai Csorna és Farád között. Erre azért került sor, mert ezen az útszakaszon több helyen tönkre ment az út felsőkopó rétege. A felújítási munkálatok 28 millió forintba kerülnek. A 85-ös főúton naponta több mint 10.000 gépjármű hajt át. Szakemberek szerint ez a szám meghaladja a kiemelt főutak forgalmát. A javítás során a burkolatot felmarják, majd olyan felületzárást hajtanak végre, ami megakadályozza, hogy a csapadék az út alsó rétegébe bejusson. A 85-ös főút Csorna és Farád közötti szakaszán a munkálatok miatt félpályás útlezárásra és forgalomlassításra lehet számítani.

Parkolóház – Győr

Több mint 700 millió forintból épül Győr első parkolóháza. A 260 járművet befogadó belvárosi épület várhatóan az év végére készül el. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. tájékoztatása szerint a parkolóház költségei 10 év alatt térülnek meg.

Nem ismert a piknik – Sopron
A világon mindenhol sokkal jobban ismerik a Páneurópai-piknik eseményeit, mint hazánkban - mondta Habsburg Ottó Sopronban. A Páneurópai Unió elnöke Nyugat-Dunántúli körútja során érkezett a városba. Rövid tájékoztatóján hangsúlyozta: a Páneurópai Piknik 15. évfordulójáig már csak egy év van hátra és a jubileumra Sopronnak is fel kell készülnie. Habsburg Ottó Sopronból Győrbe látogatott.

Új sorompók – Siófok

Átadták a májusi busztragédia helyszínén felszerelt sorompót Siófokon. Az első félsorompó felszerelése beruházás mintegy 10 millió forintba került. A MÁV főosztályvezetője elmondta, idén összesen 57 vasúti átjáróban egészítik ki a fényjelzést csapórúddal is. Nyáron a Balaton déli partján 8, az északi parton 15 félsorompót helyez üzembe a MÁV Rt.

Új lakóotthon – Lesencetomaj
Új lakóotthonnal bővült a pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők lesencetomaji intézete. A Veszprém megyei intézmény ezzel 10 lakónak kínál lehetőséget az önállóbb életre. A házban kétágyas szobákat alakítottak ki, nappalival, étkezővel és konyhával. A több mint 30 millió forintos beruházást a Szociális és Családügyi Minisztérium 20 millió forinttal támogatta, a fennmaradó részt pedig a Megyei Önkormányzat állta. A lesencetomaji intézet zsúfoltsága azonban a most átadott épülettel sem szűnt meg, ezért a vezetőség újabb lakóotthon építésére pályázik a szakminisztériumhoz.

Informális tanulás – Vas megye

Az informális tanulás ismertebbé tételét célozza az az Európai Uniós program, mely most ért véget Vas megyében. Az Oracle program azokra a képességekre irányítja a figyelmet, melyek segítik a munkavállalók elhelyezkedését. A portugál, olasz és ír szakemberek közreműködésével zajló munkában 75-en vettek részt.

Szépülő műemlékek – Veszprém
Lassan végéhez ér a veszprémi műemlékek négy éve tartó felújítási programja. Eddig 16 épület szépülhetett meg, és több mint 90 lakást adtak át. A város önkormányzata most a régi szükséglakásokat építteti át.

Bartók Fesztivál – Szombathely
Az Amadinda Ütőegyüttes fellépésével vette kezdetét Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivál. Az egy hetes rendezvénysorozat programjai nemcsak a zeneszerző emlékét idézik, hanem a kortárs zenészek bemutatkozására is lehetőséget nyújtanak.

Íjász EB – Ágfalva
Tökéletes szem és erős kar. Ezek a tehetséges íjász alaptulajdonságai. A legjobbak most öt napon át Sopron mellett, Ágfalván mérik össze tudásukat. Itt rendezik meg ugyanis a negyedik Íjász Európa bajnokságot.

Kiskajmánok – Veszprém
Pápaszemes kajmánok születtek a Veszprémi állat­kertben. A három hüllőbébi a múlt hét végén kelt ki a tojások­ból, és már a látogatók is megtekinthetik őket a terráriumban. Gondozóik elválasztották őket szüleiktől, mert azok állatkerti körülmények között nem lennének képesek a felnevelésükre.



2003. július 10., csütörtök 13:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület