CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A szombathelyi augusztus 24. vasárnap elé


Claudius keserű ifjúsága


Csak most vettem észre egy hirdetést, igazán előre szólnak - de mivel hirdetés, csak körülírva mondom el, hogy augusztus 20-24-ig, öt napon keresztül a Szombathely, Körmendi út 52-54-ben a Savaria Karneválhoz illeszkedően történelmi kalandfilmeket vetítenek: Asterix és Obelix - A Kleopátra-küldetés (színes, szinkronizált francia-német vígjáték), Az első lovag (színes, szinkronizált amerikai kalandregény), Lovagregény (színes, feliratos amerikai kalandfilm), Gladiátor (színes, szinkronizált amerikai történelmi kalandfilm).

Amint már előző kettő, a Savaria Karneválról hírt adó cikkemben ( http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7501 , http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7505 ) szóltam róla, augusztus 20-21-22-23-án a rendezvények közt kiemelt helyet foglal el a szabadtéri előadás, címe: Játék az isteni Claudiusról. Most részletesebb előzetest adok róla. Forrásom a Savaria Karnevál Savaria Fanfár nevű igen alaposan összeállított, szerkesztett lapja. "A darab ókori történeti források és Seneca szatírájának felhasználásával feleleveníti a városalapító (Savaria, a mai Szombathely városáról van itt szó - teszem hozzá én, hogy nem-szombathelyiek is világosan értsék) Claudius császár keserű ifjúságát Augustus és Caligula uralkodásának idején, zűrzavaros körülmények között lezajlott császárrá választását, kétes érvényű jogalkotását és hasznos államigazgatási intézkedéseit (köztük Savaria megalapítását), sikeres britanniai hadjáratát és sikertelen házasságát Messalinával majd Agrippinával, féktelen szórakozásait és Nero sugalmazására bekövetkezett dicstelen halálát, végül pedig istenné nyilvánítását." Igazán eseménydús darabnak ígérkezik - a szereplőkről itt: http://www.cyberpress.hu/article.php?id=7505 . Jegyelővétel július 1-augusztus 19.: Művészetek Háza, Forgó Jegyiroda - Szombathely, Belsikátor 1., naponta 10:00-17:00 óráig. Tel.: 94 / 511 266.

Most pedig nézzünk néhány dolgot a zárónapról, augusztus 24. vasárnapról.

A Fő téren az Öreg város vására e napon nem tíztől tízig, hanem délelőtt tíztől már csak este nyolcig tart nyitva. E napon is láthatók a gladiátorjátékok, a gyalogos és lovasíjászat, a Synaulia Együttes ókori zenei koncertje, de ne feledkezzünk el a csak e napon látható érdekességekről, "csemegékről" se: a Fő téren 12:30-kor hastáncbemutató lesz, délután háromtól és három harminctól a Técsői Banda ruszin népzenei koncertje, öttől és öt harminctól az Odessa Klezmer Band koncertje, este kilenctől, kilenc harminctól és tíz harcminctól a Baba Yaga Együttes koncertje, és ezt követi majd fél tizenegykor a Karneválzáró - úgyhogy gondolhatjuk, milyen fergeteges zenére számíthatunk, hiszen az előző évek tapasztalatai alapján is éjszaka a "buli" a tetőfokán zárult, épp ahogy a legoptimálisabb ahhoz, hogy emlékezetes legyen a részvevőknek! De ne szaladjunk annyira előre, este héttől ugyanis a Borok utcájában a Kalyi Jag együttes 25 éves jubileumi koncertjén vehetünk részt - vagy: választhatjuk ugyanazen időben a Kalandvárban a Boglya Zenekart és a néptáncosokat.

Adós vagyok a komolyzenei programokkal. Íme, milyen csodák várják a Ferences-templomba látogatókat e napokban. Augusztus 22. péntek este nyolctól és fél kilenctől: Lamento d'Olimpia - ókori történetek és mitológiai jelenetek barokk kori feldolgozásai lantra és énekhangra. Csereklyei Andrea és Kónya István koncertje. Augusztus 23. szombat este hét: 15. Zsoltár - Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos koncertje. Augusztus 24. vasárnap este nyolc és fél kilenc: a Corelli Trió komolyzenei hangversenye.

Nem mondok így előzetesen most már többet a Savaria Karneválról - javaslom, "szerezzék meg" a Savaria Fanfár nevű kiadványt, amiben aprólékosan, pontosan benne van minden, jelölgessék, mazsolázgassák ki a látnivalókat, hallgatnivalókat, amennyiben terveznek eljönni azokban a napokban Szombathelyre - és kívánom: érezzék nagyon jól magukat!

Sebők Lili



2003. jĂşlius 15., kedd 11:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület