CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Felújítás – Fertőd
Új fejezet kezdődik az Esterházy-kastély életében – mondta Hiller István Fertődön. A kulturális miniszter és a Műemlékek Állami Gondnokságának vezetője megállapodást írt alá a barokk kastélyegyüttes felújításáról. Ezzel a hazai műemlékvédelem idei leg-nagyobb beruházása kezdődött meg.

Újabb cégek – Várpalota
Idén újabb két gyárral bővül az Ipari Park Várpalotán. Az egyenként egymilliárd forintos beruházást megvalósító cégek főként az inotai alumíniumgyártásban kívánnak részvenni. A város vezetése reméli: az új betelepülőkkel csökkenhet a közel 12%-os munkanélküliség.

Új erőmű – Sopron
Közel 3 milliárd forintból korszerűsítik Sopron távhőellátási rendszerét. A város területén új gázmotoros erőmű épül és új távvezetéket is lefektetnek a városban. Ez lehetővé teszi, hogy még több fogyasztó kapcsolódjon be a távhőszolgáltatásba. A beruházás keretében korszerűsítik a régi fűtőmű kazánjait és az új berendezések felügyeletére számítógépes rendszert építenek ki. A fejlesztés hazai cégek finanszírozásában valósul meg, az önkormányzat saját pénzügyi forrásai nélkül. Az építkezések megkezdése miatt augusztusban a város három lakótelepén 13 napig szünetel a melegvízszolgáltatás. Az új fűtőerőmű várhatóan januárban már teljes kapacitással üzemel.

Miniszteri találkozó – Szombathely
A burgenlandi egészségügyi és szociális szolgáltatások összehangolt fejlesztésének tapasztalatairól, a határ-menti együttműködés lehetőségeiről tárgyalt a magyar és az osztrák egészségügyi miniszter Szombathelyen. A megbeszélésen szó volt arról is, hogy a két ország népegészségügyi programjába közös regionális kutatások tapasztalatait is be kellene építeni.

Új műszerek – Kapuvár
A kapuvári kórházban néhány hete adták át azokat az új műszereket, amelyekkel kímélőbb módon lehet egyes műtéteket és vizsgálatokat elvégezni. Az ultrahangos vágóberendezést az operációknál, míg az endoszkópos kamerát a testüregek vizsgálatakor használják a sebészek.

Bontás – Sopronbánfalva
Életveszélyessé nyilvánították Sopronbánfalva egyik részét egy, közvetlenül a lakóházak mögött húzódó sziklafal omlása miatt. A házak elé gördülő másfél méteres kődarab ugyan nem okozott bajt, félő volt, hogy újabb, akár több tonnás kövek is leszakadnak a szikláról, ezért a lakókat kiköltöztették, majd a szakemberek hozzáfogtak a szikla feldarabolásához és elszállításához. Robbantani nem lehet, a terep géppel nem megközelíthető, így csak kézi fejtéssel dolgozhatnak. Naponta mintegy 20 köbméternyi követ tudnak elbontani. A várhatóan októberig tartó munkálatok során védőtámfalat vonnak a sziklafal elé. A költségek elérik a 20 millió forintot.

Pozitív híreket! – Balaton
A nyári szezon kezdete óta több elmarasztaló tudósítás jelent meg a balatoni idegenforgalomról. Balatonfüred, Siófok és Keszhely polgármesterei cáfolták a negatív híreket, s egyben arra kérték a médiát, hogy reális képet fessenek a magyar turizmus helyzetéről.

Hasznosítás – Hédervár
Közel 3 éves hányattatás után úgy tűnik, megoldódik a Héderváry kastély sorsa. A Szigetköz minden igényt kielégítő szállodája a tervek szerint kora ősszel nyílik meg. A parkot a most folyó munkák ellenére látogathatják a turisták. A felújítás a műemléki hivatal előírásai alapján történik. A tervek szerint Héderváron a termálturisztikai tervekhez is kötődhet a csipkerózsika álomból ébredő hotel. A Szigetközi településen ugyanis üdülőközpont kialakítását határozták el, amelyhez a tervek már készülnek.

Hová vigyék? – Siófok
Jelenleg nincs olyan hulladékgyűjtő telep Siófokon, ahol veszélyes anyagokat, többek között pl. akkumulátort le tudna adni a lakosság. Az önkormányzat tervei között szerepel egy ilyen telep létrehozása, ez azonban legkorábban a jövő évben valósulhat meg.

Új templom – Zalaegerszeg
Jó ütemben halad Zalaegerszeg új templomának építése. Az ezer fő befogadására alkalmas Mindszenty Emléktemplom a Kertvárosban kap helyet. Az építkezés költségeit egy erre a célra létrehozott alapítvány, valamint a hívek adományai biztosítják.

Fertő party – Fertő-tó
Többezer soproni és Sopron környéki látogatót vonzott a hétvégén első alkalommal rendezett Fertő party. A Soproni Víz- és Csatornamű Rt. által hagyományteremtő szándékkal rendezett kétnapos rendezvény kiemelt eseménye a nemzetközi vitorlásverseny volt. A Stettin-Építők Kupán öt hajóosztályban csaknem 100-an indultak. A látogatókat ezenkívül számos érdekesség, sportvetélkedők, szórakozási lehetőség várta a Fertő tó magyar oldalán, az ínyencek például – főzőverseny keretében - a fertői halat is megkóstolhatták.

Konflis – Székesfehérvár
A hétvégétől konfliskocsin is körbeutazható Székesfehérvár történelmi belvárosa. Az új szolgáltatást az önkormányzat turisztikai bizott-sága vezette be. Lovaskocsis városnézésre október közepéig van lehetőségük a Fehérvárra látogató turisták-nak. Az első tapasztalatok szerint jelentős igény van a romantikus városnézésre, ugyanakkor a szolgáltatót szigorúan kötelezik a belvárosi utcák tisztán tartására.

Tavirózsa – Tómalom
Virágzik a tavirózsa. A soproni Tómalomfürdő vizében élő növényeket 15 évvel ezelőtt a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem szakemberei telepítették a tóba; mostanra a víz egyre nagyobb felületén terjedt el a fehér és rózsaszín szirmokkal pompázó vízinövény. Az úgynevezett tündérrózsafélék családjába tartozó tavirózsa védett, ezért a fürdőzőket arra kérik, ne vigyék magukkal, inkább gyönyörködjenek a természeti értékben.



2003. július 21., hétfő 07:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület