CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Szemeszterben gondolkodni


Uraljátok már?!


"Július 22-én az esti órákban ezen az oldalon tájékozódhat az ország összes felsőoktatási intézményeinek felvételi ponthatárairól.

Görgessen az oldal aljára, majd küldje el a cikket ismerősének!

A ponthatárok végleges megállapításának pontos időpontja még bizonytalan, de a ponthatárok megállapításáról egy rendkívüli hírlevélben azonnal értesítjük, ha feliratkozik a Tudomány rovat hírlevelére."


Ez olvasható az egyik forgalmas netes portál egyik oldalán. Ma 21-e este van... Még egy nap, és a sok kezét tördelő, kíváncsi felvételizett lényegesen többet tud majd a szeptemberrel kezdődő közeljövőjéről. Vagy hallgatója lesz egy felsőoktatási intézménynek, és átállítja időszámítási váltóját a tanévekben gondolkodásról a szemeszterekben számolásra, ripsz-ropsz itt lesz az első vizsgaidőszaka... ami jóval komolyabb megpróbáltatás lesz majd számára, mint az érettségi volt - de a harmadik szemeszter vizsgaidőszakának elérkeztével már nagy rutinnal, megilletődöttség nélkül fog nekifutni az akadályoknak... vagy... vagy elhelyezkedik egy évre, hogy újra próbálkozzon jövőre ugyanott, vagy másutt, mint ahol idén tette... és... borulnak a vágyak, borulnak az elképzelések.

Ha eléggé előrelátó volt a felvételi jelentkezési lapok kitöltésénél, illetve szülei elegendő pénzt áldoztak erre - még komoly reményei vannak valamelyik helyen akkor is, ha a legáhítottabb "nem jött össze". Azután majd megjátszhatja például az átjelentkezést, hogy mégis ott végezhessen, ott diplomázhasson, ahol eleve szeretett volna.

A nyelvvizsga pontokkal meglehetősen jól lehet zsonglőrködni, mindenesetre. És... tudták Önök, Kedves Olvasóim, hogy például eszperantóból is lehet nyelvvizsgázni, és az ugyanúgy beleszámít a felvételibe, mint egy "igazi" nyelv? És azt, hogy a sikeres középfokú után gyorsan, lendületből letett felsőfokú nyelvvizsga még további előnyökkel dobhatja meg továbbtanulni vágyókat? Akit érint, biztos tudta... Dönt, azután nekivág, most, a nyáron, hogy még egyet srófoljon akaraterején, még tovább "gyötörje" az eszét-agyát, hogy "beleragadjon" a nem is olyan régen megtanult középfokú után immáron a felsőfokú nyelvvizsgaanyag is a sebesen közeledő vizsgaidőpontig, vagyis nem lazít, nem lóg a haverokkal még egy utolsót az érettségi utáni nyáron, mondván, azután úgyis szétszór mindenkit az élet a negyedik béből, céből stb. - hanem csendes helyet keres magának, talán a nagyinál, és tanul, még mindig, mert akar!! Akar valamit sajátmagától, akar valamit az élettől!! Mindent bele, akarók! Az erő veletek van - egészen belül, a lelketek mélyén, és ti uralhatjátok. Uraljátok már?!



A kép forrása: www.uni-miskolc.hu

Sebők Lili



2003. július 21., hétfő 23:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület