CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Finn misszionárius-házaspár Magyarországon

Finn misszionárius- házaspár Magyarországon
"Isten ma is be akarja tölteni a hívőket Szentlélekkel"

Pünkösd kapcsán Jyrki Palmival, a Soproni Evangéliumi Pünkösdi Közösség lelkipásztorával beszélgettünk, aki feleségével és három gyermekével 1993-ban költözött Magyarországra, hogy hazájától távol végezzen misszionáriusi szolgálatot.

- Honnan ered a pünkösdi mozgalom?

- A kereszténység 2000 éves történelme során gyakran megjelentek a pünkösd eseményeit újból megtapasztalni kívánó karizmatikus mozgalmak. Az ilyenfajta "ébredések" azonban a XX. század elejéig elszigeteltek maradtak, csak a századfordulón értek meg a szükséges történeti és teológiai feltételek a pünkösdizmus kibontakozásához. A mozgalom Amerikából indult, de mára a világ minden országában megtalálható, hatása nemcsak a pünkösdista egyházban, hanem más keresztény közösségekben, történelmi egyházakban is meghatározó.

- Miben különbözik a pünkösdiek hitvallása a hagyományos keresztény gyakorlathoz képest?

- Pünkösdkor Isten elküldte a Szentlelket a világba. Ennek akkor látható jelei voltak az apostolok életében: nyelveken szóltak, bátran hirdették az evangéliumot, s igehirdetésüket megtérések, valamint csodák kísérték. A pünkösdiek vallják, hogy Isten ma is be akarja tölteni a hívőket a Szentlélekkel, s ennek ugyanolyan jelei vannak, mint kétezer évvel ezelőtt.

- Az egyik legérthetetlenebb jelnek a nyelveken szólás tűnik.

- A Biblia sokat beszél a nyelveken szólásról. Arról olvasunk, hogy amikor betöltötte a Szentlélek az apostolokat, különböző nyelveken kezdtek beszélni, olyan nyelven, amit addig nem ismertek, s valószínű, ők nem is értették, mit mondanak. Az őskeresztény gyakorlatban is jelen volt a nyelveken szólás. Pál apostol arról beszél, hogy aki nyelveken szól, saját magát építi.

- Mikor jött létre a soproni közösség?

- Négy éve egy sátoros evangelizációval indult szolgálatunk a városban. Az ott megtértekkel kezdtünk el foglalkozni. Mára 30-40 ember jár rendszeresen az istentiszteleti alkalmainkra.

- Mi jellemzi az istentiszteletek légkörét?

- Nincsen szigorúan vett liturgiánk, a Szentlélek vezetésében bízunk. Fontos számunkra, hogy a családias légkörben megtapasztalják az emberek Isten szeretetét, s problémáikra választ, megoldást találjanak.

- Hogyan viszonyultok a többi keresztény egyházhoz?

- Nyitottak vagyunk a többi gyülekezet felé. Szeretnénk a jövőben együttműködni a többi keresztény felekezettel a városban. Hisszük, hogy ez Isten akarata, s örülünk annak, hogy az utóbbi időben ez a gondolat más egyházakban is megfogalmazódik.

- Hogyan fogadnak benneteket a városban az emberek?

- Úgy tapasztalom, hogy befogadták a gyülekezetet, s családomat is. Viszont az ismeret hiánya miatt még mindig vannak, akik szektásoknak tartanak minket, pedig egyházunk a világ egyik legnagyobb protestáns felekezete.

- Hogyan kaptátok az elhívásotokat, hogy Finnországból Magyarországra költözzetek?

- Már gyermekkoromban éreztem, hogy lelkész szeretnék lenni, de arra nem gondoltam, hogy egy idegen országban fogom Istent szolgálni. Később beiratkoztam a teológiára, s ott a külmisszió szakot választottam. Ezekben az években látogatott el Fábián Attila, a Magyarországi Evangéliumi Pünkösdi Közösség elnöke hozzánk, s beszélt az itteni misszióról. Akkor érett meg bennem és feleségemben, hogy Isten arra hív minket, hogy Magyarországra költözzünk. A 600 tagú Alavärvi gyülekezet küldött ki minket a szolgálatra. Egy évig Albániában éltünk, s '93-ban költöztünk Magyarországra.

- Nehéz volt beilleszkedni új környezetetekbe?

- A kultúrát nem volt nehéz megérteni, viszont a nyelvet - a nyelvrokonság ellenére - nagyon nehéz volt megtanulni. Három gyermekünk viszont már jobban beszél magyarul, mint finnül. Külmissziót tanítok a budapesti teológián. Magyarországon is szeretném továbbadni azt a látásomat, amit a misszióparancsolat kapcsán kaptam Istentől, hogy hirdetni kell az evangéliumot szerte a világon, minden nép és nyelv számára.

Merényi Zoltán



2000. június 09., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület