CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Vasárnap lesz a város millenniumi napja

Kapuvár kaput nyit
Vasárnap lesz a város millenniumi napja
A tudatban a vár meg a város fogalma egymás közelében van. Ami nem véletlen. Kapuvár különösen rászolgált a névre. A település mától vendégeket vár: itthonról és külföldről.

Minden kilátás megvan hozzá, hogy a három nap emlékezetes, nevezetes legyen. Hogy milyen lesz például az első Hanság Expo, mit mondanak majd róla a látogatók, mit a szakemberek, mihez hasonlítják: ki tudná megmondani? Csak annyi biztos, megálmodták, megtervezték, továbbá szeretnék, ha jelképes hídként vállalkozásokat, embereket kötne össze a térségben, teret, lehetőséget adva vevőnek, eladónak, fórumot teremtene, biztos pontot jelentene a gazdasági, a kereskedelmi kapcsolatok helyi meg regionális fejlődéséhez. A kiállítás és vásár része a Kapuvári Napoknak, amelynek gazdag programjából csak néhány rendezvény: kiállítás a várkastélyról, néptáncgála, gulyásfőző verseny. A város a jövendőnek nyit kaput.

Szeretettel köszöntök mindenkit a Hanság Expo 2000 kiállításnak és vásárnak otthont adó helyen, a Rábaköz szívében!
Kapuvár 11 ezres lélekszámú, jellegzetes nyugat-dunántúli kisváros Győr-Moson- Sopron megye földrajzi közepén, Győrtől ötven, Soprontól negyven kilométerre.  A honfoglaló magyarság mindenkori határvidéke a megerősített véderőrendszer, a gyepűrendszer átjárója 1068-tól itt volt, ahol a mocsaraktól körülvett földvárakba besenyők települtek. Az első írásos emlékek 1162-ből, III. István király idejéből valók. A vár és környéke már a középkortól mezővárosi rangot viselt, elődeink harcoltak a török ellen, de jártak itt Vak Bottyán kurucai, Napóleon hadai 1809-ben. 1848-49-ben pedig a magyar forradalom és szabadságharc csapatai.
Kapuvár volt Kanizsai-, Nádasdy-, majd Esterházy-birtok, pusztította tűzvész, nem egyszer került válságba a város, de mindig akadtak kapuváriak, akik a nehézségeken úrrá lettek.
A tizenkilencedik század második felében kezdődött a polgári fejlődés, egyesületek alakultak, kézépiskola létesült, gazdasági vasút épült. A második világháború után nehéz évek következtek. Aztán változott a helyzet, 1969-ben ismét város lett Kapuvár, s ettől kezdve nemcsak a mezőgazdaság fejlődött, de az ide települt ipar is, a húsipar – ma Pick-Ringa –, a textil, a vagongyár, az erdészet üzemei értek el kiváló eredményeket.
Mostanság, az ipari címre való pályázással egyidőben egyre több a betelepülő új vállalkozás.
Kapuvár kiváló oktatási hálózattal, élénk kulturális élettel, csodálatos népművészeti hagyományokkal és viselettel rendelkezik, a természeti adottságok kitűnőek, a városnak ritkaságszámba menő szénsavhós gyógyító technológiájú kórháza van, ahol az érbetegek gyógyulhatnak.
A régi, messze földön híres kapuvári vásárok hagyományaira támaszkodva, hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezzük meg a Hanság Expo 2000 háromnapos kiállítást és vásárt.
Szeretnénk bemutatkozni, de kitekinteni is, azzal a nyitottsággal, sokszínűséggel, ami ma is jellemző a városra. Ez élteti a település gazdaságát, kulturális, művelődési és sportéletét. Az ilyen rendezvény a múlt értékeinek, kulturális örökségének a megőrzése mellett az új arculat kialakításához is hozzásegít.
A vásár, a kiállítás a béke iparága. Legyen ez a három nap Kapuvár ünnepe, legyen a helyieknek és a hozzánk érkező hazai és külföldi vendégeinknek kapcsolatteremtési, üzletkötési lehetőség, látvány.
Jó szívvel nyitjuk ki a város kapuját az érkezők előtt. Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést és jó szórakozást!

Dr. Biró Péter
polgármester

Nyugati Kapu



2000. július 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület