CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Nívó

SZER-sávok, Kossuth-sávok


... független rádióállomás... Kezdődik a nap. Forgószínpad. Autórádió. Teenager-party. Biztosra veszem, hogy tudják, miről beszélek. A Szabad Európa Rádióról.

Húsz évig voltam hűséges és elégedett hallgatója. Amíg szólt a magyar adás, nem hallgattam más rádiót. Az 1993. október 31-e 22:00 óra igen szomorú dátum a szívemnek. De hogy a személyes érzelmességet mindjárt oldjam is: informáltságomnak úgyszintén. A váltás keserves volt. Az azóta is egyetlen komolynak nevezhető rádió, amit "pótlásra" meg lehetett kísérelni hallgatni, a Kossuth Rádió, messze alulmúlta akkoriban még.

Amiért szóba hoztam a hajdanvolt független rádióállomást, az épp a Kossuth Rádió. Az utóbbi időkben kezdi utolérni a szememben etalonnak számító egykori Szabad Európát. Csekélyke tíz év késéssel... Kicsikét szomorú. Ha meg pozitívan szemléljük: örülök, hogy végre van már adó, amelyik "labdába rúghat" informálás terén. Azt nem mondtam, hogy már be is érte a versenyben - de közelítgeti.

Mitől volt olyan jó a Szabad Európa? A ritmusától és a megbízhatóságától. Ritmusa alatt az ismétlések meglétét és igen jól megválasztott elosztását értem. Megbízhatóság alatt egyrészt a sávosságot, másrészt a jólinformáltságot, de most az elsőről szeretnék szólni. Idősebb Olvasóim felhorkanása esetére, hogy dehogy volt az olyan megbízható az ötvenes években, mindjárt hozzáteszem: hallottam a rádió nem igazán sikeres "szavairól" anno - én azonban 1973-tól voltam hallgatója, és akkortól már tökéletes volt. Személyes elfogultságom tudatában mondom, persze, de számomra, a tizen-huszon-stb. éves számára tökéletes informáltságot adott.

Tehát sávosság és Kossuth ma. Miután mit lehet tenni, beletörődtem, hogy a Kossuthon (sajnos, még most is) nagyon rövidek a hírek, csak pár perc, a Szabad Európán minden egész órában tízperces híradás szólt, illetve, miután kitapogattam, mi is az az adás, amit szívesen hallgatok, belerázódtam a Kossuthba. Ám az, ami a Szabad Európa esetén természetes és megszokott volt a családban, hogy bekapcsoltuk, és órákig ment... az ma sincs. Viszont manapság már végre pontosan lehet tudni a Kossuthon is: milyen időtájt körülbelül mire is számíthatok melyik napon. Ez az a sávosság, ami a Szabad Európában mindig is megvolt. Végre lehet tudni, csak úgy fejből, a megszokás alapján - akár régen a Szabad Európán -, hogy adott napon adott időpontban mi a téma! Például a délután háromtól négyig, illetve öttől öt negyvenig szóló, vendéget-vendégeket hívó kötetlenebb beszélgetős műsorok, melyek mindig komoly témákat taglalnak, politika, egészségügy, tudomány, számítástechnika stb. - a meghívottak szakemberek, köztisztviselők, politikusok, tudósok. Éjszaka kilenc után, illetve fél tizenegytől, a krónikát követően is sok érdekes és okos információ csörgedezhet az ember fülébe "háttérrádiózás" közepette.

Akik csakis a Teenagerparty idejére hangoltak a Szabad Európa Rádióra - bőséges választékú utánpótlásuk van a kereskedelmi rádióadókkal. Akik naprakészen jólinformáltak akarnának lenni, illetve elgondolkodtató, ám addig általuk soha nem hallott, vagy csak felületesen ismert tényeket, összefüggéseket megismerni... azok immáron közel tíz éve hiába sírják vissza azokat az időket, amikor még Hanák Tibort, Juhász Lászlót, Kemény Istvánt és a többieket lehetett hallani önálló előadásukat elmondva, illetve kerekasztal-beszélgetés közepette.



Sebők Lili



2003. augusztus 02., szombat 00:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület