CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ünnep a Szent Anna templomban

Ünnep a Szent Anna- templomban
Vasárnap volt Kapuvár millenniumi napja

Három népviseletbe öltözött  fiatal pár vitte a millenniumi, a nemzeti és a kapuvári címeres zászlót a Szent Anna- templomba, ahol vasárnap délelőtt tartották a III. Kapuvári Napok programsorozatának legkiemelkedőbb ünnepségét. A millenniumi zászlót dr. Németh Éva helyettes államtitkár adta át dr. Biró Péter polgármesternek.

Miközben a  Haydn Vegyeskar énekelt, bevonultak a vendégek. Az ünnepség nyitányaként a győri dr. Szabó János tárogatón eljátszotta a Rákóczi megtérése című dalt. Ezt követően dr. Németh Éva helyettes államtitkár átnyújtotta a kormány ajándékát, a millenniumi zászlót dr. Biró Péter polgármesternek, majd meleg szavakkal köszöntötte a kapuváriakat és a jeles alkalomból megjelent vendégeket. Megemlékezett államiságunk ezer, a kereszténység kétezer éves múltjáról. Szólt a zászló szimbolikus jelentéséről, amely a nemzet egységét, az összetartozást, a hazaszeretetet jelképezi. Őseinkről, majd Szent István máig is helyénvaló bel- és külpolitikájáról beszélt. Megidézte a történelem jeles és zivataros időszakait, a magyar nép küzdelmeit. Az anyanyelv ápolására, szépségének megőrzésére szólította a hallgatóságot, hiszen már nagyjaink is hangoztatták: nyelvében él a nemzet. Ahogy a nevében is áll, Kapuvár barátságos lakossága jelképes nyitott kapuval hívja, várja az idegeneket. Megemlékezett a mezőváros, majd a nagyközség, később a polgáriasodás felgyorsulásával ismét várossá lett település neves szülötteiről. A szónok hazaszeretetre és az ősök tiszteletére buzdította a hallgatóságot.
Miután Varga B. Józsefné zászlóanya felkötötte a millenniumi zászlóra az emlékszalagot, Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az ünnepi napok résztvevőit, a helyieket és a vendégeket. Gratulált a város eredményeihez.
A megyei közgyűlés elnöke a történelmi múltról, a jelenről s a jövőről beszélt. A demokráciát a fejlődő gyermek botladozásához, erősödéséhez, önállósodásához hasonlította. Mint mondta: a szabadság útján való járást is tanulni kell.
A köszöntők után dr. Bóna László nagyprépost, püspöki helynök megáldotta a zászlót, majd köszöntőt mondott. Ezután a református egyház lelkésze szólt az egybegyűltekhez. A Szent Anna- templomban ünnepi szentmise zárta az eseményt.
 A kapuvári napok délutáni rendezvénysorozata a sportpályán folytatódott, ahol izgalmas és látványos rendőrségi bemutató szórakoztatta a nagy számú közönséget.
A néptáncgálán a helyi együtteseken kívül a környékbeli tánccsoportok is – Csorna, Szany, Bogyoszló, Vitnyéd – képviseltették magukat.  A Rábaközi Művelődési Központ színháztermében a Kapuvárról elszármazottak találkozóját tartották.

Török Magda



2000. július 31., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület