CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Zeneiskola: épület-együttes a zene szolgálatában

    A tervező, a beruházó, a kivitelező, a fenntartó és az illetékes szakhatóságok részvételével ma került sor a zeneiskola épület-együttesének műszaki átadására; hétfőtől megkezdődik az Szélmalom utcai székhelyre való költözés.
    A beruházó GYŐRBER Kft részéről Kormos János műszaki ellenőr és Tanay István soproni kirendeltség vezető, a kivitelező KÉSZ Kft részéről Kantó Imre kivitelezés vezető, az ÁNTSZ részéről Pintér Erika, a Fenntertő részéről Palotai György Polgármesteri Hivatal Oktatási és Egészségügyi Iroda vezetője és Hackl Miklós a Városüzemeltetési Iroda munkatársa a beruházás irányítója, valamint Farkas Mária felelős tervező, Józsa Ágota és Józsa Dávid tervezők, az Intézmény részéről Horváth Rudolf igazgató vettek részt a műszaki átadáson
 

Amilyen volt, és amilyen lett

Horváth Józsefnek, a zeneiskola legendás hírű vezetőjének nevét viseli majd az intézmény

    Ötszáz millió forintot meghaladó beruházással készült el a Szélmalom utcában az új, közel 3800 négyzetméteres zeneiskola épülete. 400 millió forintot címzett támogatási pályázaton, 5,7 millió forintot pedig, a műemléki keretből nyert el a város.
    Amint arra a beruházás volumenéről következtetni lehet, illetve amint azt az elvégzett állagmegóvás, valamint átalakítási-, és felújítási munkák bizonyítják, esztétikai és funkcionális szempontból egyaránt olyan figyelemreméltó létesítmény született, amely, – a jövendő generáció, Sopronban hagyományokkal rendelkező zenei képzésében betöltött szerepe révén is – tiszteletet érdemel. Az új zeneiskolára, legendásan híres vezetőjének, Horváth József nevét viseli, méltán lehet büszke minden soproni.
 

A kamaraterem

    Az 1623-25 között épült jezsuita konviktus korabarokk épületét, a jezsuiták belvárosba való költözését követően, gazdasági célokra használták, majd a XVIII. században az Esterházyak birtokába került. Az idők során az épületet több ízben – a huszadik században pedig, jelentősen – átalakították. A földszinti részét egy ideig még lóistállóként is használták, tény, amely a falak sótalanítása, víztelenítése során különleges – un, reverziós eljárást – tett szükségessé. Aki pedig, az épület évtizedek óta tartó kihasználatlansága okán bekövetkezett folyamatos állagromlását figyelemmel kísérte, méltán tarthatja csodának a határidőre elkészült felújított épületkomplexust.
 

 

    Hackl Miklós, a Polgármesteri Hivatal Városüzmeltetési Irodájának munkatársa, a zeneiskola-projekt beruházásának irányítója elmondta: a felújítási, átépítési munkálatok során számos, olyan, az alapozás megváltoztatását igénylő talajmechanikai probléma merült föl, amely az időközben szükségessé vált régészeti feltárások során előkerült – feltárást, megóvást, vagy bemutatást szükségessé tevő – létesítményekkel együtt a beruházás önrészét növelte. A beruházást koordináló szakember ugyanakkor hangsúlyozta: nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki a beruházó és kivitelező – a szegedi KÉSZ Kft. – között, amit az is bizonyít, hogy az átadási procedúrát követően igen kevés utólagos korrekcióra volt szükség.

Ami a múltat idézi

    Vaskos kötetet tesz ki a régészeti feltárási anyag: például az építés kezdetén került elő a jezsuita konviktus pincéjében egy római kori kőkút, majd a két épület közötti udvaron egy középkori kút. Ez utóbbit, a tervek szerint, a kemény mészkőből készülő, – spirális kialakítású vízlevezető csatornákkal ellátott – helyreállított kávarésszel együtt bemutatásra is alkalmassá teszik majd.
 

A római kori kút

 
A középkori kút, ami idővel bemutatásra kerül

    Ugyanakkor figyelemreméltó a jezsuita konviktus első emeleti, későreneszánsz, festett fafödéme.
    Hackl Miklós úgy véli, hogy a későbbiekben a jezsuita konviktus első emeleti – különleges körültekintéssel és szakértelemmel restaurált – fafödémet akár régészeti bemutatóhelyként, oktatással egybekötötten is érdemes volna bemutatni, például, szombati nyitvatartással. Valószínű, hogy az Európában legnagyobb felületen restaurált késő reneszánsz fafödém nagy számban vonzaná az érdeklődőket.
 

A restaurált festett fafödém

    Egyébként a régészeti feltárások során több mint 350 éves falfirkák is előkerültek, amelyek bemutatását, sajnos, technikailag, valamint a költségvetés korlátai miatt sem lehetett megoldani, így azok meglétét fényképek, valamint a régészeti feltárás anyaga őrzik.
 

Közel négyszáz éves falfirka
(ezt már csak olvasóink láthatják)

Ami a jelenről szól

    A nyílászárókon, a beléptető-rendszeren át, a világítástechnikai megoldásokig legmodernebbnek nevezhető, az akadálymentes közlekedést biztosító, európai színvonalú építészeti megoldásokat felvonultató épületegyüttes részeként egy 25 gépkocsi elhelyezésére is alkalmas – a gáztelítettség függvényében működő elszívó-, illetve riasztórendszerrel ellátott – mélygarázst is magában foglaló új épület is kialakításra került.
 

    Az épületegyüttes földszinti és emeletes részein körülbelül 2600 négyzetméternyi területen oktatótermek, hangszigeteléssel ellátott gyakorló-termek vannak, amelyek között külön kialakításra került a különleges szigeteléssel ellátott alagsori ütős-hangszerek oktatására alkalmas hangszeres szoba. Tanári-szobák és a vendégszobák szintén kialakításra kerültek, az emeleti részen néptánc-oktató-, és hangverseny-terem is a zeneiskolások rendelkezésére áll majd.
    Horvát Rudolf a zeneiskola igazgatója elmondta az új helyszín egyik nagy, a szakmai munkát segítő előnye, hogy az eddigi 6-7 helyszín helyett egyetlen helyen folyik majd a zene-, ének-, táncoktatás. Másrészt az új épületben adottak egy igényes zenei centrum létrehozásának a feltételei is.
    Arról pedig, hogy az eddigiekkel összehasonlíthatatlanul jobb és korszerűbb feltételeket biztosító intézmény működési, valamint fenntartási költségei hogyan alakulnak, illetve azok finanszírozása milyen mértékben terheli a város költségvetését Palotai György, a Polgármesteri Hivatal Oktatási és Egészségügyi Irodájának vezetője elmondta: a megnövekedett működtetési költségeket a város költségvetéséből fedezik, amelyhez hozzáadódnak azok töredékét kitevő tandíjak is. Az intézmény zenei kulturális központ szerepének megfelelően zenei rendezvényeknek is helyet biztosít, valamint az önkormányzat igyekszik több, kulturális tevékenységet folytató társadalmi szervezet próbáira nyújtott önkormányzati támogatás átcsoportosításával a minimálisra csökkenteni az előreláthatóan másfél-, kétszeres működési költségnövekedést.

Tóth Éva

A Zeneiskola felújításának képes riportját rövidesen oldalaikon megtalálják.

Kapcsolódó cikk:

Ötletek, tervek, tenniakarás a soproni Zeneiskolában - Beszélgetés Horváth Rudolf igazgatóval



2003. augusztus 07., csütörtök 17:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület