CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Döntés – Vas megye

A Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította az MSZP Vas Megyei Szervezetének azon keresetét, melyet egy, a Vas Megyei Közgyűlés által kiírt közbeszerzési eljárás eredményével szemben nyújtott be. A döntés után így mégiscsak megépülhet 300 millió forintból az a nyolc családi otthon, amelyben állami gondozott gyermekeket helyeznek el. A beruházó, költségeinek fejében pedig megkapja a gencsapáti gyermekotthon épületét.

Ingatlan-ügy – Balatonöszöd
Gyurcsány Ferenc cége törvénytelenül jutott - 30 millió forintért és tíz év lízinggel - a balatonőszödi kormányüdülőhöz tartozó ingatlanhoz - közölte Szijjártó Péter fideszes képviselő az üdülő előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki honatya szerint az ingatlanszerzés törvénytelen, mert a jogszabályok nem tették lehetővé, hogy 20 millió forintnál értékesebb állami ingatlant tíz évvel ezelőtt eladjanak.

Bővítés – Sopron
Négysávos lesz a 84-es főút soproni határátkelő előtti másfél kilométeres szakasza. Az út bővítése a megnövekedett teherforgalom miatt vált szükségessé, hiszen a kétsávos úton várakozó kamionok balesetveszélyessé tették ezt a részt. A munkálatok nem okoznak fennakadást az átkelő forgalmában. A gépjárművek számára ugyanis egy ideiglenes várakozó sávot alakítanak ki, hogy a forgalom az építkezés idején is mindkét irányban biztosított legyen. A hónap végétől azonban forgalomlassításra számíthatnak az autósok a határátkelő előtt. A másfél kilométeres, kibővített útszakasz a jövőben része lesz a tervezett M9-es autóútnak is.

Szabálykönyv – Nyugat-Dunántúl
A társadalombiztosítás szakemberei új szabálykönyv megjelenését kezdeményezik, az orvosok viszont tiltakoznak ez ellen. Egy új rendelet értelmében ugyanis meghatározott idő alatt kellene ellátni egyes betegségcsoportok vizsgálatát. A TB munkatársai szerint így megszűnnének azok az irreális adatok, miszerint 1-2 perc alatt végeznek el vizsgálatokat az orvosok.

EU-s képzés – Győr
Az uniós csatlakozás utáni önkormányzati feladatok változásairól rendeztek regionális képzést Győrött. A tanácskozáson a térség településeinek jegyzői a szociális törvény változásairól hallgattak előadásokat. Egy jogszabály szerint ugyanis az önkormányzatoknak augusztus közepéig felül kell vizsgálniuk és aktualizálniuk kell rendeleteiket. A képzés során a résztvevők megtudhatják, hogy ezekben a rendeletekben milyen szabályokat lehet és kell alkalmazni. A szakemberek abban bíznak, ha az 5 városban zajló képzési folyamat eléri célját, akkor uniós csatlakozásunk után szabályosak és törvényesek lesznek az önkormányzati lépések.

Népszerű a kártya – Zalaegerszeg
Népszerű a lakosság körében az Egerszeg kártya. Eddig több mint kétezren igényelték a különböző kedvezményekre feljogosító igazolványt. Legtöbben az Aqvaparkba érvényes engedmény, illetve a szombati ingyenes parkolás miatt fizetik ki az egyszeri 1500 forintot. Ősztől kulturális programokra is engedményeket nyújt a kártya. A hivatalt egyre több vállalkozó is megkeresi, hogy szeretne a kártyát igénylőknek kedvezményeket biztosítani.

Ingyenes öntözővíz – Nyugat-Dunántúl
Hétfőtől nem kell fizetniük a gazdáknak az öntözővízért, amennyiben azt patakokból, tavakból vagy öntöző csatornákból nyerik. Azoknak a termelőknek viszont, akik talajvízet használnak vagy fúrt kutakból locsolják földjeiket, továbbra is fizetniük kell a vízkészlet-járulékot.

Ég a tőzeg – Sopronkőhida
Több bejelentés érkezett az utóbbi hetekben különböző hivatalokhoz, hogy Sopronkőhida környékén éjszakánként kellemetlen, szúrós szag terjeng. A közterület-felügyelők a légszennyezettség okát kutatva, Sopronpuszta közelében meggyulladt tőzegtelepet fedeztek fel.

Robbantás –Szombathely
II. világháborús repeszgránátot robbantottak fel Szombathely határában. A tűzszerészek szerint a 85 milliméteres gránát hatótávolsága 2-300 méter lehet, így sürgőssé vált a megsemmisítése.

Madármegfigyelők – Siófok
Idén már hetedik alkalommal rendeznek madármegfigyelő tábort a Siófok melletti Törekiben. A fiatalok egy héten át a madarak mindennapjait, szokásait és vonulási útvonalukat tanulmányozzák. Az összejövetelt minden évben augusztus első hetében szervezik, mivel ebben az időszakban van a madárvonulás első szakasza. A területen lévő 10 tó gazdag élővilága kíválóan alkalmas természetvédelmi és madártani tanulmányok készítésére – állítják a helyszínen lévő diákok és tanáraik. Elmondásuk szerint a terepi munka során feljegyzik a látott madarak tulajdonságait és az időjárási körülményeket. Ebből következtetnek majd, hogy hol, mikor, milyen példány fordulhat elő.

Leletek – Sopron
Pattintott kőeszközök és égetett korsók maradványai kerültek elő a soproni határátkelőnél folyó régészeti feltárás során. A július végén kezdődött útépítési munkákkal egyidőben a régészek is ásni kezdtek, és több ezer éves leletekre találtak, amelyek kiegészítik majd a 10 évvel ezelőtt szerzett ismereteiket erről a térségről. Ugyan most halomsírokra nem kerültek elő, de a korai és középső bronzkori edénytöredékek igazolják, hogy több mint 3 ezer éve Sopron környékén élénk kereskedelem folyt. Az útépítési munkák miatt minden ásatási árkot betemetnek majd, de addig pontosan dokumentálják a feltárás eredményeit.



2003. augusztus 07., csütörtök 17:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület