CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Leépítés – Székesfehérvár
Bezárják az Ikarusbus székesfehérvári gyárát. A cég többségi tulajdonosa elmondta, hogy a magyar piac folyamatos hanyatlása és az exportfelvevőpiac hiánya miatt döntöttek így. A fehérvári gyár bezárásával – 187-en maradnak állás nélkül. Az elbocsátásokról augusztus 18-án kezdődnek meg a konzultációk az érdekvédelmi szervezetekkel. A Fejér Megyei Munkaügyi Központ minden segítséget felajánlott a probléma rendezéséhez.

Bio-fűtőmű – Körmend
Faapríték felhasználásával működő biomassza fűtőmű épült Körmenden. A 410 millió forintból elkészült létesítmény szeptember 15-én kezdi meg három hónapos próbaüzemét. Az építési költségek felét az Európai Unió Phare Programja finanszírozta. A létesítmény kétezer lakás és több közintézmény fűtését oldja meg a Rába-parti kisvárosban. A környezetbarát fűtőmű évi 6 ezer tonna nyersanyag szükségletét egy beszállítói program megvalósításával szeretnék biztosítani.A programba be szeretnék vonni azokat az erdőbirtokosokat, erdő társulásokat, földtulajdonosokat is, akik hosszabb távon érdeklődnek az úgynevezett energiaerdők telepítése iránt.

Felújítás – Nyitra

Hosszú évek hasztalan próbálkozásai után idén sikerült felújítani és átadni a Felvidéki Nyitrán Szlovákia egyik legszebb zsinagógáját. A város több mint 23 millió koronát költött a munkákra, amihez a kulturális tárca mellett Nyitra holland partnervárosának hitközsége is hozzájárult. A műemlék egyelőre csak kijelölt napokon látogatható. A zsinagóga ma már nem használják vallási célokra, most kulturális rendezvényeknek ad helyet. A megnyitó tiszteletére a nyitrai születésű izralei festő Shaga Weil grafikáit állították ki a felső szinten. Nyitrán egykor rabbiképző, kóser mészárszék és két zsinagóga is működött. A városból és környékéről 6 ezer zsidót hurcoltak el a második világháború alatt, a túlélők többsége nem költözött később vissza erre a vidékre, a ma itt élő izraeliták egy része magyar nemzetiségű.

Szennyezés – Rába
Hónapok óta habzik a Rába. A jelenséget nemcsak az algásodás okozza, hanem egy olyan vegyszer is amely osztrák területről került a vízbe. Ezt az a vizsgálat derítette ki,amelyet a szaktárca felkérésére végeztek a közelmúltban.

Erdőtűz – Inota
Erdőtűz pusztított Veszprém megyében, az inotai erőmű közelében. Egy 8 hektáros bokros-cserjés erdő és 3 hektárnyi tarló gyulladt ki. A tűz átterjedt az erőmű területére is, ahol fű és száraz avar égett. Veszélybe kerültek a közeli lakóházak is, de sikerült a lángokat megfékezni. A 8-as főúttól a lakótelepig vezető mintegy 800 méteres bekötő utat azonban a nagy füst miatt le kellett zárni. Személyi sérülés nem történt.

Új épület – Zalaegerszeg

Már készül a zalaegerszegi Gönczi Ferenc Művelődési Központ új épülete. A 400 millió forintos beruházás második ütemének megvalósításánál tartanak a szakemberek. A külső munkákat várhatóan októbertől a belső rekonstrukció követi, melynek keretében étteremmel és postával is bővül a központ.

Vízoszlop – Esztergom
24 méter magas vízoszlop tört fel hétvégén Esztergomban. A Duna parton ugyanis egy lelkes csapat egy 340 évvel ezelőtti szökőkútbemutatót ismételt meg, a mai kor eszközeinek segítségével. Fél évezrede, kutatók szerint egy vízgép pumpálta fel a vizet a várba. Korabeli leírás szerint 1663-ban a török fővezér mulattatására egy óriási szökőkutat mutattak be a vízgép segítségével. Az akkori mesterek utódai most megismételték a bemutatót. Az esztergomi vízgép kutatója szeretné újraépíteni a gépezetet, a kísérletekről szeptemberben konferenciát szerveznek Esztergomban.

Emléktábla – Kislőd
Kislődről, a kis bakonyi faluból 1947-ben többszáz német ajkú lakost telepítettek ki. A legtöbben ma már csak nagyobb ünnepekre térnek haza. Idén a településen emléktáblát avattak a meghurcolt falubelieknek a vasútállomás falánál.

Hungarológia – Szombathely
A mai Oroszország területén élő kis finnugor népek képviselőinek részvételével kezdődött meg hétfőn a Hungarológiai Nyári Egyetem Szombathelyen. A tanácskozáson nem csak a finnugor rokonsággal foglalkozó nyelvészek és történészek vesznek részt, hanem egyetemi és főiskolai hallgatók is. Az előadások orosz nyelven folynak majd, ugyanakkor intenzív magyar nyelvtanfolymaot is tartanak a szervezők. A magyar történelem kérdései mellett a résztvevő hallgatók Magyarország rendszerváltás utáni kérdéseivel is foglalkoznak majd. A nyári egyetem résztvevői Szombathely és Kőszeg nevezetességeivel is megismerkednek.

Sziklamászók – Gencsapáti
Európa legmagasabb pontjának, a Mont Blanc-nak meghódítására készül 4 gencsapáti hegymászó. A Vas megyei településről indult csapat különlegessége, hogy két 12 éves gyermek is vállalkozott az embert próbáló feladatra. A fiatalok már 7 éves koruk óta foglalkoznak hegymászással. Elmondásuk szerint a legnagyobb gondot nem is maga a mászás jelenti, hanem a felfelé egyre inkább ritkuló levegő és a nem ritkán mínusz 10-20 fokos hideg. A franciaországi csúcs meghódítása előtt az ausztriai Schneebergen gyakoroltak.



2003. augusztus 12., kedd 16:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület