CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Jubileum Csillebércen

Budapesten tartották a X. Magyar Űrtábort

Augusztus 4-9. között került megrendezésre a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tizedik, jubileumi ifjúsági űrtábora. A helyszín ezúttal a Csillebérci Ifjúsági Tábor volt, ahol rendkívül tartalmas és jó hangulatú napokat töltött el az a csaknem 30 fiatal, akik idén vagy az előző években részt vettek a MANT által meghirdetett esszépályázaton, és éltek a szervezet meghívásával.
A helyszínre érkezőket Bán András, a MANT ügyvezetője és Szentpéteri László főtitkár fogadta, akik a hét folyamán a táborvezetői feladatokat is ellátták. A tábort hivatalosan Magyari Béla űrhajós, a MANT elnöke nyitotta meg, majd Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója, MANT-alelnök és Almár Iván tiszteletbeli elnök köszöntött bennünket.
A neves szakembereknek a formalitásokon kívül más feladatuk is akadt: Mika Jánossal, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökével, és Horváth Andrással, a Planetárium igazgatójával kiegészülve két órás kerekasztal-beszélgetés során válaszoltak a diákok által feltett kérdésekre az űrkutatás aktuális problémáival, eseményeivel kapcsolatban.

A hét során számos érdekes előadást hallgathattunk meg az űrkutatás különböző területeiről. Az idei űrtábor fő témája a meteorológia, azon belül is a műholdak meteorológiai alkalmazása volt. A műholdmeteorológiai kutatásokról Putsay Mária és Csiszár Iván beszéltek, míg a meteorológusképzésről és tudományág gyakorlati alkalmazásairól Bartholy Judit egyetemi tanár tartott előadást. A műholdak más vonatkozásban is szóba kerültek: Gödör Éva, a Műszaki Egyetem tanára a mobil műholdas hírközlésről adott elő.
Szó esett a Naprendszer kutatásáról is: Horvay Ferenc az utóbbi 3 évben indított ill. a közeljövőben útnak induló űrszondákat mutatta be nekünk, majd - tekintettel arra, hogy 2003 a Mars éve - Sík András és Csengery Tímea előadását hallgathattuk meg, melyben egy elképzelt Mars-utazás során ismerkedhettünk meg a vörös bolygóval.
Csütörtök este az esszépályázaton legjobban szereplő lány és fiú, Papp Vera és Vincze Miklós - akik jutalmul egy hetet tölthettek el a huntsville-i (USA) nemzetközi űrtáborban - beszámolóját hallgattuk meg.
Az előadók a tartalom mellett a látványra is ügyeltek, hiszen a prezentációk gazdagon voltak illusztrálva képekkel ill. animációkkal.

A programot több szakmai kirándulás is színesítette. Szerdán látogatást tettünk Ferihegyen, ahol a Malév buszával bejárhattuk a repülőtér területét. Az egy órás program alatt közelről nézhettük a felszálló ill. landoló utasszállító gépeket, az irányítótornyot, a szerelőhangárokat, és megismerkedtünk a repülőtér történetével, érdekességeivel. A túra végén a szabadtéri repülőmúzeumban belülről is megcsodálhattunk egy TU-154-es gépet.
A nap további része ismét a meteorológia jegyében telt: következő úticélunk az OMSZ pestszentlőrinci obszervatóriuma volt, ahol a szakemberek bevezettek bennünket a műholdakról érkező adatok vételének és feldolgozásának rejtelmeibe. Ezt követően pedig a Meteorológia Szolgálat központjába látogattunk, ahol az előrejelzéseket készítik és továbbítják a különböző sajtóorgánumoknak, intézményeknek. A folyamatot az intézet munkatársainak segítségével ismerhettük meg, majd az épületben található stúdióban a TV képernyőjéről is jól ismert Németh Lajos mutatta meg, hogyan készül a televíziós időjárás-előrejelzés.
Péntek délelőtt az MTA Csillagászati Kutatóintézetét tekintettük meg, ami egyébként a tábor szomszédságában található. Holl András és Kelemen János vezetésével bepillantást nyerhettünk az intézet mindennapjaiba és a kutatók munkájába. Érdekes történeteket hallottunk az alapítóról, Konkoly-Thege Miklósról, s egy kisfilmet is megnéztünk, amely az intézet piszkéstetői obszervatóriumát mutatta be. Az árnyat adó fák között sétálva csodálhattuk meg a kupolás épületeket, s csupán amiatt támadt némi hiányérzetünk, hogy a 60 cm-es távcsövet annak felújítása miatt nem láthattuk.

A tábor a versenyzés szellemében is zajlott, hiszen az első naptól kezdve négy csapatba osztva kellett dolgoznunk. Az egy hét alatt komoly és komolytalan vetélkedők során bizonyíthattuk tudásunkat. Volt többek között plakátkészítés, indulóírás, meteorológiai és Mars-totó kitöltése, valamint tájékozódási verseny GPS-vevő segítségével.
A legizgalmasabb feladatnak az űrszimuláció ígérkezett, melyet a GEMMA, vagyis az Első Magyar Űrszimulátor Team bonyolított le. Minden csapatnak egy kétórás missziót kellett teljesítenie, s mindenkinek el kellett végeznie a pozíciójával együtt járó feladatokat. A küldetést megelőző napon megkaptuk a beosztásunkat, s természetesen át kellett esnünk az orvosi ill. pszichológiai vizsgálaton és a fizikai szintfelmérőn is. A misszió három "helyszíne" (űrsikló, űrállomás,földi irányítóközpont) egy külön épületben volt berendezve, ahol a modelleknek és számítógépeknek köszönhetően igazi "űrbeli" hangulat uralkodott. A küldetés során olyan próbatételek vártak ránk, mint pl. az űrsikló startja és irányítása, dokkolás az űrállomáson, űrséta, kísérletek a súlytalanságban és egyéb izgalmak. A komoly feladatok mellett persze a jókedv sem hiányzott, hiszen a szervezők és a résztvevők egyaránt nagyon jól szórakoztak.
A versenyek sorát Both Előd hagyományosan nagy sikerű szellemi vetélkedője zárta.

A sokféle programon kívül persze jutott idő a kikapcsolódásra és a szórakozásra is. A tábor hangulatára végig a jókedv volt jellemző, s ezt még tetézte a fürdőzési lehetőség, valamint a péntek esti vidám "űr-árverés" is, ahol az addig gyűjtött pontjainkért tábori fizetőeszközt, ún. űrmértéket kaptunk, mellyel értékes és értéktelen - de annál mulatságosabb - tárgyakra licitálhattunk. A jó időnek köszönhetően pedig az érdeklődők esténként távcsővel fürkészhették az égboltot.

A tábor zárása a jubileum jegyében zajlott. Péntek estére találkozót szerveztek a veterán űrtáborozóknak, s a kb. 10 visszatérő rendkívül jól érezte magát. Szombat délelőtt Szentpéteri László és Both Előd értékelték az elmúlt 10 évet, és beszéltek a jövőbeni lehetőségekről, majd Neizer Zita veterán űrtáboros mesélt élményeiről és tapasztalatairól.
A záró előadást Magyari Béla tartotta, melynek során felelevenítette a 25 évvel ezelőtt történt eseményeket, amikor is Farkas Bertalannal együtt kiválasztották űrhajósjelöltnek és megkezdődött a kiképzésük Csillagvárosban.
Az eredményhirdetések és a díjkiosztások után Almár Iván záróbeszédével ért véget a tizedik űrtábor.

Remélem, sokak érdeklődését sikerült felkelteni ezzel a cikkel, s a tizenegyedik űrtáborban még többen leszünk majd. Nincs más dolgotok, mint figyelni a Magyar Asztronautikai Társaság honlapját (www.mant.hu), és a következő, várhatóan az ősz végén meghirdetendő pályázatra beküldeni egy esszét.
Utána pedig már csak a meghívóra kell várni...

Kapcsolódó oldalak:
www.mant.hu
www.urvilag.hu



Szalai Tamás

2003. augusztus 14., csütörtök 17:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület