CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A háztetők szerencsehozó akrobatái

A háztetők szerencsehozó akrobatái
Kéményseprők az emberek életéért
 
 

A népi hiedelem szerint a kéményseprők szerencsét hoznak. Amint azt Török László kéményseprő vállalkozó lapunk érdeklődésére elmondta, ez valóban így van. Persze nem főnyereményhez juttatják az embereket - mint ezt sokan hiszik-, ennél sokkal hétköznapibb, s mégis óriási jelentőségű a kéményseprők küldetése.

- A szerencse apró dolgokból tevődik össze. Régen, amikor rosszul megépített kémények segítették, helyesebben épphogy nem segítették a tökéletes égést, óriási szerencsének számított, ha a kéményseprő időben kitisztította a járatokat, s a szénmonoxid nem szedhette áldozatait. Valójában innen ered, hogy szerencsét hozunk, mert beavatkozásunkkal megelőztük a bajt. Az utcán megfogják a ruhánkat, kérnek egy szálat a seprőnkből. Mindezt összevetve, nincs információm arról, hogy valakit én juttattam volna hozzá a várva várt lottó ötöshöz, vagy bármilyen fantasztikus szerencséhez - mondta a sok éve az édesapjával dolgozó Török László kéményseprő.

- A téli zord időben nincs meghittebb, mint a duruzsoló kályha mellett időzni. Hány embernek jut eszébe, hogy fűtőberendezéseit tüzeléstechnikai szakemberekkel vizsgáltassa meg?

- A lakosság egy része kifejezetten zaklatásnak veszi a kéményseprő megjelenését. Pedig számos sajnálatos eset igazolja, hogy munkánk fontos és elengedhetetlen. Jó tudni: mielőtt üzembe helyez valaki egy fűtőberendezést, meg kell győződnie a kémény hibátlanságáról, természetesen szakember bevonásával. Vannak azután olyanok, akik a megelőzés szándékával évente több alkalommal is igénylik közbenjárásunkat. Munkaterületünk meglehetősen széles, hiszen Sopronra és a környékbeli falvakra, településekre terjed ki. A falvakban általában falragaszokon tudatjuk, hogy mikor végezzük a kémények ellenőrzését, tisztítását. Nyomtatványokon közöljük a családi házak tulajdonosaival, hogy a nap melyik szakában kérünk bebocsátást. A lakosság biztonsága, a gyors és pontos munkavégzés érdekében szeretnénk, ha mindenhova bejuthatnánk.

- Csak a seprőjükre és sokéves tapasztalatukra számíthatnak, vagy vannak a munkájukat segítő technikai felszerelések is?

- Számos műszer van segítségünkre, hogy gyorsan és pontosan meghatározhassuk, illetve felismerhessük a kémények, a tüzeléstechnikai berendezések hiányosságait, hibáit. Tapasztalat, ha a kéményseprőket beengedik, az esetleges hibákat kijavítják, az emberélet védelmén keresztül feltétlenül szerencsét hoznak.

T. M.



2000. január 05., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület