CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Hanyadik paginán van?

... tanúsítsanak önmérsékletet a munka tekintetében...


Már csak pár nap, és belehuppanunk a Savaria Karneválba. Amúgy mindannyian, városlakók. És Önök, Kedves Szívesen Látott Vendégeink! Ha valaki nem tudná, mi készül - a minden postaládába gondosan behelyezett ingyenes városi hetilap, a Savaria Fórum jóvoltából már szépen, előre ráhangoltatunk a többnapos eseményre, mely a jövő héten rendeztetik. Megtudhatjuk, hogy ez a karneváli szám, datálták pedig a következőképpen: MMIII. ÉV VIII. HÓ XIII. NAP.

A címoldalon ezúttal semmi kép, ellenben egy csupa nagybetűvel szedett felhívás, mely ekképpen szól: Savaria fényűző ünnepélyének idejére Claudius Caesar és a Senatus által parancs adatik ki Pannonia Provincia, sőt a teljes continens lakossága számára, hogy a Carneval hetében minden népek tanúsítsanak önmérsékletet a munka tekintetében, s áldozzanak a mulatozás isteneinek. Azon népek, akik e parancsnak ellenállnak, a Provincia rendje és az egész Birodalom érdekében súlyos esetben akár vagyonelkobzással is sújttatnak. Felszólíttatik tehát minden polgár, hogy mellőzze az ellenségeskedéseket, zavargásokat, viszálykodásokat, és engedje át magát az ötnapos szertartásnak."

Augusztus 20-24. között rendezik a Savaria Történelmi Karnevált Szombathelyen - rengeteg helyszínen, rengeteg programmal. A csúcs a szabadtéri előadás, illetve a fáklyás, történelmi jelmezes felvonulás. A darab címe: Játék az isteni Claudiusról. "Hamvai Kornél, az egyik legtehetségesebb fiatal magyar drámaíró - több drámapályázat győztese és tekintélyes irodalmi és színházi díjak tulajdonosa - írta ókori történeti források felhasználásával. A mű feleleveníti Claudius keserű megaláztatásait Caligula uralkodásának idején, zűrzavaros körülmények között lezajlott császárrá választását, kétes érvényű jogalkotását és hasznos államigazgatási intézkedéseit (köztük Savaria megalapítását), sikeres britanniai hadjáratát és sikertelen házasságait Messalinával és Agrippával, féktelen szórakozásait, és Nero trónra kerülése érdekében siettetett, dicstelen halálát, végül pedig istenné nyilvánítását." Claudiust Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes Művész játssza. Bezerédi Zoltán, Hollósi Frigyes, Egri Márta, Gőz István, Greifenstein János, Schmied Zoltán játékát is élvezhetjük majd.


A kép forrása: http://galeria.organic.hu/

Sebők Lili



2003. augusztus 15., péntek 22:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület