CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az MSZP Nőtagozata Győr-Moson-Sopron megyei elnökének sajtótájékoztatója

Az MSZP Nőtagozata Győr-Moson-Sopron megyei elnökének sajtótájékoztatója.

Az MSZP soproni szervezetének Magyar utcai irodájánban az MSZP Nőtagozata megyei tisztújításának eredményeiről, a feladatokról és a kitűzött célokról tartott sajtótájékoztatót 2003. augusztus 15-én Szalainé Glázer Tímea,  a tagozat Győr-Moson-Sopron megyei megválasztott elnöke.

Az elnök asszony elmondta: a tisztújítás folyamata a helyi szervezeteknél kezdődött; a soproni szervezet vezetőjének Keizler Anikót választották, aki a megyei tisztújítás után a megyei elnökhelyettesi tisztséget is ellátja.


Keizler Anikó és Szalainé Glázer Tímea a sajtótájékoztatón

Szalainé Glázer Tímea  hangsúlyozta: az MSZP Nőtagozata tizenegy éve sikeresen működik, 2800 tagja van. Az elért sikerekhez a különböző programok és képzések szervezésével a megyei szervezet is hozzájárul.
Az MSZP az egyetlen párt Magyarországon, amelynél kvótarendszer működik és a vezetésben részvevő nők aránya húsz százalékot tesz ki, ami a párt helyi és országos tisztújításának az eredményeit is jellemzi. A polgármesterek 15 százaléka nő, akik többnyire a kisebb településeken, vállalják el kisebb bérrel járó feladatokat. A parlamenti képviselőknek 9 százaléka nő.
Az elnök hangsúlyozta: szükséges a nők minél nagyobb arányú bevonása a politikai életbe, szakmai, politikai képzésük és továbbképzésük segítésével együtt.

Kiemelte: A Nőtagozat küzd az esélyegyenlőségért, a családon belüli erőszak és a drog ellen,  az idős, rászoruló emberek és a szegény nagycsaládok segítéséért, ugyanakkor meggyőződésük, hogy a vidék Magyarországát kell felkarolni; a tagok nyolcvan százaléka vidéki, hetven-nyolcvan százaléka párton kívüli.
A nőtagozat egy alulról jött kezdeményezés, azok vesznek részt a munkában, akik különféle ügyeket szeretnének szolgálni.

A sajtótájékoztatón a továbbiakban az is elhangzott, hogy egyik legfontosabb feladat a kirekesztődés elleni harc, továbbá fontosnak tartják a nők számának a munkaerő piacon történő további növelését.  A nyolcvanas években a dolgozó nők aránya 85 százalék volt, ma ez csak 49 százalék, míg az európai uniós átlag 56,4 százalék. Az otthonról végezhető távmunka – a 30 százalékos uniós átlaghoz képest – Magyarországon 5-6 százalékot tesz ki , ezért biztosítani kell a nők számára azt, hogy munkájukat a családban is el tudják látni.
Az elnök asszony megítélése szerint  a nők abban is nehéz döntés előtt állnak, hogy családanyák legyenek, vagy munkát vállaljanak. A GYED-ről való visszatérés esetén az előző  munkahely esetleges elvesztésének aggodalma miatt is a Nőtagozat szeretné elérni, hogy a munkaidő heti 38 óra legyen.
Elhangzott:  az anyaság ,,felsőbbrendűvé" teszi a nőt, ugyanakkor terhességük esetén féltik az állásukat, ezért a a Nőtagozat szeretné elérni, hogy az anyaság a dolgozó nők esetében ismét öröm legyen.
Az uniós csatlakozás fontos a nők számára, mert felzárkóztatási támogatásban részesülnek, a GYED-ről visszatéárő kismamák lehetőséget kapnak a munkaerő piacon, ugyanakkor a tagozat gondol a 45 év feletti nőkre is, akiket nem szívesen alkalmaznak.

 A Római Szerződésben 1957-ben megfogalmazott, az egyenlő munkáért egyenlő bér elve még ma sem működik, az Európai Unióban sem; a tagozat egyenlő esélyekért szeretne küzdeni.
Az elnök asszony a továbbiakban beszámolt arról, hogy a taglétszám a tisztújítások után az előzőekhez képest  a két-háromszorosára nőtt. Havi rendszerességgel országos elnökségi üléseket tartanak, és folyamatos kapcsolatban vannak a városi szervezetekkel.

A sajtó kérdéseire válaszolva Szalainé Glázer Tímea elmondta, hogy a soproni látogatás célja a kis létszámú helyi taglétszám bővítése, tekintettel arra, hogy az országnak ez a nyugati része a választások eredményeit tekintve ,,nem egészen baloldali". Éppen ezért nagy szerepet szánnak a helyi szervezetnek, programokat továbbképzéseket kívánnak szervezni, abban a tudatban, hogy a családokat a nőkön keresztül lehet könnyebben megnyerni.
 

szt



2003. augusztus 15., péntek 23:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület