CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Napba öltözött asszony

    A katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepén, Nagyboldogasszony napján nyílt meg a Bán János Közösségi Házban Varga Bernadett textilművész kiállítása.
    A szép számmal összegyűlt közönség, közösség érezhetően ünnepelni gyűlt egybe. A művészet pedig, –  igaz lényegéhez és természetéhez híven – vált ezúttal az ünnep részévé.


Maczkó Mária, Bács Márta és a művésznő a megnyitón

    Maczkó Mária énekművész és Tama Andrea versmondó ünnepidéző előadását követően Bács Márta a KÉSZ Soproni Szervezete titkára ajánlotta Varga Bernadett textilképeit a kiállítás közönségének.

    A kiállításon több – különféle technikával készült – textilkép és a gobelinek, szőttesek mintájául szolgáló, kartonra festett kicsinyített tervek mellett a textilképek, fali kárpitok eredeti nagyságában elkészített, ugyancsak festett tervei között A Napba öltözött asszony című alkotás szintén még csak megrajzolt-festett, terve látható.

    Természetesen, a gobelint sajátos technikájával való vizuális fogalmazás a képi komponálás kereteit elég pontosan meghatározza, behatárolja, s így a tervek önálló műalkotásként való elemzését is a textilmű végleges formájához való viszonyításban kell megtenni.
    Mindezek tudatában Varga Bernadett kicsinyített textiltervei önálló alkotásként is megállják a helyüket. Az egyszerű és tiszta formák, a nyilvánvalóan textiles nyelvezethez illeszkedő színfoltok egyensúlya, az egyenes és egyértelmű fogalmazásban együtt lelhető fel a művész  szakmai hozzáértése és a szakrális tartalom hitelessége.

    Varga Bernadett többször szembesült azzal, hogy a templomokban a szakralitás leple alatt giccses tárgyak, alkotások is helyet kapnak, – a mélyebb indíttatás mellett –  ezért (is) kötelezte el magát már főiskolás korától a szakrális művészettel. A művész a vallást nem ihletési forrásként használja, nem vallásos tárgyú képeket alkot, és nem szakrális gondolatok továbbfogalmazásával foglalkozik, hanem a hit és elhivatottság felelősségével, a kapott tálentumok ajándékait értékelve, azokkal sáfárkodva alkot.

    Az egregyi templomban található Varga Bernadett egy, az utolsó ítéletet ábrázoló műve, amelynek kicsinyített terve arról tanúskodik, hogy az elvontabb irányából későbbi pályáján inkább a figurális megfogalmazás irányába fordult a művész, mintegy jól észrevehető egyensúlyra törekedve az absztarkt és figuralitás közötti aránytartásban. Ebben az egyensúlyban pedig, művészien mutatkozik meg a transzcendens tartalomban rejlő többlet megsejtetése, olykor megmutatása.
- Nem emberek ízlésének, és nem szakmai zsűrinek szeretnék megfelelni - mondja a művész, ami belülről jön azt készítem el.
    Kevés, ám lélekhez szóló alkotásaiban a személyesség, az átélés erejével közvetíti az Üzenetet, tudatosan és következetesen.
    A gobelin természetéből adódóan évekig készül; az életének egy részét óhatatlanul is beledolgozza a művész, talán annyival több és ,,tartalmasabb" – a textúra különleges hatásán túl – az időközbeni történéseket, változásokat is regisztráló kész gobelin-mű; ezért is szeretnénk viszontlátni a karton-terven bemutatott Napba öltözött asszonyt a majdani kész művön.

    Varga Bernadett A Napba öltözött asszony kiállítása, amelyet a Soproni Katolikus Konvent szervezett, szeptember 14-ig, minden szombaton és vasárnap 14-17 óra között tekinthető meg a Bán János Közösségi Házban, a Halász u. 38. szám alatt.

T.É.
 
 



2003. augusztus 17., vasárnap 13:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület