CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A világ előtt a város

A világ előtt a város
Dr. Drávai István digitális gyűjteményéről


KépIndex címen jelent meg Sopron város internetes bemutatkozó oldalán az a képanyag, amely Sopront és környékét hivatott bemutatni. Jelen pillanatban ez a legnagyobb és legrészletesebb soproni digitális képanyag-együttes. Egyelőre csak egy nagyságban és főleg jelen időben készült felvételeket ajánl a bevezetőben dr. Drávai István, de a folytatásról, a további bővítés szükségességéről is beszél.

Soproni KépIndex

A gyűjteményre, mint a világhálón megjelenő összes elektronikus kiadványra, jellemző egyfelől, hogy olvasóinak körét az internet hozzáféréssel rendelkezők száma pontosan meghatározza, másfelől a korlátozott számban megjelenő nyomdaipari termékekkel összehasonlítva, ezt az adatbázist a világ bármely pontján, bármikor, bárki letöltheti, megnézheti, kinyomtathatja.

Hogyan és mit tár Sopronról a KépIndex több mint ezer (!) képe a világ elé? Utcák szerint bemutatja a belvárost, a bécsi, a balfi, a győri, az újteleki külvárosokat. A rendkívül igényes munka a belváros épületeinek - házszámok szerint, egyenkénti - bemutatása mellett azok jellemző részleteinek megragadására is gondosan kiterjed. Sopron közvetlen környéke: a soproni erdők, Bánfalva, Brennberg, Ágfalva, Sopronkőhida, a Fertő-tó, Balf, Harka, Kópháza 117 felvételen látható. Kilencvenhat képen Sopron tágabb környékének, Nagycenk, Fertőboz, Hidegség, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, Sopronkövesd, Nemeskér, Egyházasfalu, Sopronhorpács, Zsira nevezetességeivel ismerkedhet az érdeklődő. A felvételeken a jelenben még fellelhető, rögzítésre érdemes épületek, műemlékek mindegyikének következetes és módszeres megörökítése az anyagnak felbecsülhetetlen dokumentumértéket ad.

A szerző

Az anyag készítőjéről - az épületek, az utcaképek fotózásakor gondosan kiválasztott látószög, a legjellegzetesebb építészeti elemeket felvonultató megoldások láttán - joggal gondolná bárki, hogy nyilván olyan - a fotózáshoz és számítógépes adatfeldolgozáshoz kiválóan értő - építész, esetleg művészettörténész, aki erős szálakkal kötődik Sopron múltjához és jelenéhez. Az utóbbi igaz is, hiszen a város szülötte ő: Sopron első idegenforgalmi-nyelvi gimnáziumi osztályában végzett, jelenleg gyermekorvos és mellesleg Sopron internetes magazinjában, a CyberPressben több rovat szerkesztője. A képekhez természetesen szöveg - egy korábbi soproni útikönyvé - is tartozott volna. Míg annak szerzője örömmel hozzájárult a közzétételhez, addig a kiadó hihetetlenül merev módon elzárkózott minden együttműködéstől. Így a város történetének egy másik - nagyon értékes, tudományos igényű - forrását, Csatkai Endre könyvét szeretné a szerkesztő felhasználni. Ezt kiegészítve, modernizálva, képenként fejezetekre bontva a múltbeli Sopron archív képei, a megsemmisült épületek rajzai is bekerülhetnek majd a digitális gyűjteménybe.

A jelenleg látható együttes egy évnyi munka eredménye. Hogy a közel 1500 felvétel elkészítése, amiből a válogatás készült, mennyire energiaigényes, azt a munkamenet ismeretében képzelje el ki-ki belátása szerint: tervezés, amely során útikönyvből papírra kerültek sorban a fotózni való helyszínek, épületek és épületelemek; fényképezés a helyszíneket végigjárva; digitális feldolgozás; könyvtárakba rendezés; index-file-ok (tartalom- és tárgymutatók) megszerkesztése; hivatkozások, kapcsolatok kialakítása; feltöltés a szerverre. És mindez két méretben. A felvételek, beállítások tekintetében a szerző nem ragaszkodik kizárólag az általa készítettekhez. Minden kiegészítést, jó felvételt, különlegességet szívesen vesz - szükségesnek is tart. Például Ágfalva fotóit Pluzsik Tamás bocsátotta rendelkezésére.

A cél: városi digitális adatbázis

A teljesség igényével készített - de természetesen nem teljes - anyag könnyen kezelhető és áttekinthető, tartósan archiválható és mint minden digitális adatbázisban, benne könnyű a keresés. Amint az Dr. Drávai István szavaiból kiderül, a soproni KépIndex interneten látható több mint ezer képét egy sokkal átfogóbb gyűjtemény, egy leendő városi digitális adatbázis létrehozása céljából tett első lépésnek tekinti. Elképzelése szerint a Sopront és környékét bemutató képi anyaghoz hozzá lehetne, kellene még tenni a teljes levéltári anyagot, a múzeumok, gyűjtemények anyagát, minden olyan szellemi örökséget, amelyet egy soproni polgár a magáénak vallhat. Sopronról szóló könyvek, tudományos közlemények, várostörténeti, kulturális folyóiratok, évkönyvek sorozatai, soproni írók, zeneszerzők művei: CD-re rögzítve, mindezt minden haszon nélkül, önköltségi áron kellene a soproni polgároknak elérhetővé tenni. Ma már a nyomtatásban megjelent anyagok mind számítógépes úton készülnek, így csak elvek és elhatározás kérdése, hogy ezt mennyire teszik a köz tulajdonává.

Eddig Sopron egészéről, vagy részleteiről egyetlen vizuális gyűjtemény sem válhatott közkinccsé, hiszen az adott - egyébként a köz által fenntartott - intézményekben csak a látvány birtokolható. A digitális képgyűjtemény felvételei megőrzik minőségüket, frissíthetők, bármilyen számban, viszonylag olcsón sokszorosíthatók, segítségükkel a közlekedni képtelenek végigsétálhatják a várost, az idelátogatók előzetesen ismerkedhetnek, útitervet készíthetnek, az innen elszármazottak megtalálhatják az ismerős helyeket, emlékeket, a város vendégeinek ajándékba adhatók. A jelenlegi számítógépes rögzítési technika - amelynek során egy CD -n akár több lexikon méretű anyag tárolható - olcsóbb a könyvnyomtatásnál. A kész képanyagot a szerző azzal a feltétellel ajánlotta fel - ingyen - Sopronnak, hogy annak a további, folyamatos, évenkénti ugyanilyen terjedelmű bővítését, illetve hozzáférhetőségét biztosítsák, és azt közkinccsé tegyék. Azokra az intézményekre gondolt, amelyeknél ezt a munkát - anyagmegőrzés, feldolgozás, archiválás - fizetett alkalmazottak végzik. Csakhogy ezeknek az intézményeknek egy része megyei kezelésben van, és talán ezért sem igazán érzik át annak fontosságát, hogy a soproni polgár - a valódi tulajdonos - is hozzáférhessen a város szellemi értékeihez - véli Dr. Drávai István.

Elgondolkodom Drávai István ötletén, és a régi Sopront számunkra megörökítők közül id. Storno Ferenc vázlatfüzete jut eszembe. Lám-lám, több mint 100 év elteltével mennyire lehet értékelni az objektív megörökítés szándékával készült pontos és részletes munkát. A szerző szerint az egyébként sem megkerülhető folyamat támogató felismeréséhez talán nem kell hosszú idő. Az értékmentésről már többször lekéstünk, ma sincs rá újabb 100 év. Egyelőre Sopron város honlapján - méltó helyen - a fő oldalon egy kis piros nyíl biztat a KépIndexre való kattintásra…

Tóth Éva



2000. február 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület