CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sziget  

Mozaik Parádé

2003. augusztus 23. rendezték meg a IV. Budapest Parádét, értelemszerűen a fővárosban. A délután kettőtől este tízig tartó rendezvényen hatszázezer látogató vett részt, s a Bónuszra is több mint húszezer embert vártak. Mi is kint voltunk...

18.15, másnap Ha csendben figyelek, még mindig hallom a háttérben a tegnapi Parádé hangjait. Lehunyva a szememet kékbe öltözött lányokat látok, ahogy egy kamion tetején táncolnak. A számítógép fehér monitorját bámulva érzem, hogy ez egy rendhagyó beszámoló lesz.

12.59 Üres a Hősök tere. Pár ember lázasan szaladgál, néha elhalad egy-egy kamion az Andrássy út eleje felé. Tangában mászkáló Roxy-lányok, bódéjukat építő ideges árusok. Még egy óra egy perc a kezdésig.

06.03 Déli pályaudvar, síri csend. Csak a lábaim mozognak önkéntelenül. "Szintén haza? Akkora party volt… Az afterpartyn már két óra után ki akartunk jönni – nem azért, mert rossz volt, hanem mert pihennünk kellett."

17.32 Erkélyen tomboló lányok. Villanyoszlopon egy plüsskacsával táncoló srác. Első emeleti ablakban álló csávó. Gólyalábakon mozgó emberek. Hömpölygő tömeg.

13.21 Várakozás a Deák téren. Valami különleges érződik a levegőben. Valami különleges vibrál körülöttünk. Minden ugyanazt sugallja: valami hamarosan történni fog.

15.04 "Ez itt a Budapest Parádé egyes számú kamionja! A nyitókamion! Bulizzatok velünk!"

15.23 Elhalad mellettünk a 23-as számú VOLT – Táp színház kamion. Egy temetési menetet szimbolizál a kocsijuk, tele sirató és gyászoló emberekkel. Nagyon ötletes kamion.

18.47 Milán!!! Már évek óta nem láttam, most meg itt áll előttem sárga pólóban.

02.58 Dávid nagy nehezen odaér hozzánk. Frankfurtban él, a berlini Loveparaden ismerkedtek meg vele a társaságunk tagjai. Szereti a finneket, főleg július 12. óta [a Loveparade napja], ugyanis náluk maradt a magyar zászlója és a pulcsija. Most velünk tolja. Még délután szúrta ki a húgom a tömegből.

13.53 Kezd összeverődni a társaságunk. Pedró (aki nem szereti a csak az arcát tartalmazó képeket), Zsolti és osztálytársai Dunaújvárosból, Dóri (Pedró fogadott húga), Balázs, és még több száz ember...

18.02 "Elmúlt hat óra, most jön a freesytle rész. Ez a Hip-Hop Kamion, ez a hip-hop kamion, ez a hip-hop kamion itt a Parádén. Haladunk az Andrássy úton…"

21.10 "Már tíz perce Palotai van, hol lehet ez a kamion? Nincs a térkép szerint jelölt helyén, sőt, a koordinátor feliratú pólót viselő emberek sem tudják, merrefele lehet. "Keresd meg, nincs olyan sok kamion." – hangzik a baráti tanács. Aztán megtalálom, egy kicsivel arrébb áll a térképen jelölt helyétől.

16.04 Pihenés az Oktogonnál az utcasarkon, itt várjuk be a többieket kicsit szétszéledt társaságunkból. Feltűnik Andi – két évvel ezelőtt a Budapest Parádén együtt kerestük a Tilos kamiont.

17.19 Holt van a 25-es kamion? Most ment el a 24-es, s a 26-os jön, mögötte pedig a 27-es. Egyszerűen kimaradt. Pedig ez a Mecca Individualz Truck 3.0-as nevet viselő monstrum drumandbass és breakbit zenét szolgáltatott volna.

22.29 Az a k*rva térkép! A dühnek a térképen szereplő mondat ad okot: „Hősök tere 5 perc gyalog”. Már vagy negyedórája gyalogolunk a Hősök terétől a hivatalos afterparty helyszínéül szolgáló Népstadionkerthez, és még mindig nem értük el a Bónusz bejáratát. Pedig biztos nem tévedtünk el, a tömeg szinte sodor magával.

13.32 Eligazítás egy kb. húsz főből álló lile ruhás lánycsoportnak. Sípokat fognak osztogatni az Andrássy út több pontján.

21.55 Hirtelen abbamarad a zene, s elkezdődik a Parádét záró tűzijáték, mintegy öt percen át repkednek felfele a rakéták. Utána pedig csend lesz mindenhol, a tömeg meg elkezd áramolni a legkülönbözőbb irányokba (a felfelét kivéve), s a kamionok is útnak indulnak.

04.16 Búcsúzkodás a többiektől, részünkről véget ért a party, hiszen lassan a hazaútra is kell gondolni.

16.57 Szomjoltó ásványvíz egy utcai árustól. „Csak” 300 Ft-ba kerül.

19.53 Egyre több kamion áll be a végső helyére a Hősök terén és a Felvonulási téren. Hatalmas a tömeg, egyre nehezebb haladni bármerre is.

20.59 A VIVA kamionján kezdődik Dr. Motte partyja. Azon kívül, hogy remek technozenét nyom, egy dolgot feltétlenül meg kell említeni: ő a Loveparade atyja, a berlini Loveparade kitalálója és első számú fellépője.

22.42 Sajtóakkreditáció a Budapest Parádé Bónuszra. Ez a hivatalos afterparty – három party (VIVA, RedPulse, VOLT) egy helyen egy jeggyel. Kívül és belül egyaránt nagy tömeg, és mindenki tolja a bulit – határozottan megvan a három különböző stílus előnye. Épp a VIP-autó mellett állok, amikor húgom odarohan hozzám, hogy fényképezzen le gyorsan. Odalép egy barna Loveparade-s pólót viselő emberhez, németül engedélyt kér egy fényképre, a csávó még a nevét is megkérdezi. Kattan a gép, egymásramosolygás. Majd húgom telefonálni kezd: "Az előbb itt állt mellettem Dr. Motte, és lefényképeztek minket együtt. Nem tudom elhinni…"

02.37 "Budapest. Budapest. Budapest. E-klub!" Népliget, az E-Klub bejárata. Itt partyzunk a többiekkel. A belépő 700/900 Ft lenne az épületbe, de a kamion kint áll a szabad téren, itt is nagyon jó zene szól. Húgom még a habparty minden előnyét (és hátrányát :) ) kiélvezi.

20.17 A The Sims kamion előtt épp egy új táncfigurát gyakorlunk benne (hogy az este folyamán még többször is előadjuk), majd kb. tízen együtt táncoljuk. Közönségsikerrel.

03.28 Foxy (húgom ismerősének az ismerőse, vagyis mától/tegnaptól már én is ismerem) rájön, hogy mégsem fárad (az előbb már majdnem aludt a fűben), és elkezd pörögni. Majd pörög és pörög megállás nélkül…

04.12 …még mindig…

06.51 (aug 24.) A légkondi furcsán viselkedik ebben a kocsiban. A tervezők elképzelése szerint valószínűleg a hideg levegő mellett monoton zümmögést kellene produkálnia, de ehelyett hol technos, hol raves, hol drum&bass-es beütéseket produkál. Kicsivel később rájövök, hogy ha megfelelően összegömbölyödök, akkor pont elférek két ülésen – vízszintesen.

Bacsi



2003. augusztus 25., hétfő 14:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület