CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Szezonnyitó mérkőzés a megújult Káposztás utcai stadionban- Nem zárják be a Ringa kapuvári gyárát - Demonstráció a Ringa bezárása ellen hír és Fidesz-nyilatkozat

Szezonnyitó mérkőzés a megújult stadionban
A stadionrekonstrukciós program keretében a Soproni Káposztás utcai Városi Labdarúgó Stadion keleti oldali lelátójának munkálatai befejeződtek.
Az ünnepélyes szezonnyitó a MATÁV FC Sopron - Pécsi MSC bajnoki labdarúgó mérkőzés lesz, melynek időpontja: 2003. augusztus 31. 18.00 óra,  helyszíne: Káposztás utcai Stadion.

Tervezett program:
18.00 óra   soproni gyermek labdarúgó mérkőzés 2 x 30 percben a centerpályán

19.15 óra   Városi Fúvószenekar műsora
19.30 óra   csapatok köszöntése
19.50 óra   Kalmár István alpolgármester szezonnyitó köszöntője
20.00 óra   Himnusz, majd azt követően az ünnepi kezdőrúgűssal a bajnoki mérkőzés megkezdése
A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. A szervezők kérik a jegytulajdonosokat, hogy a bérlezes helyeket hagyják szabadon.

Nem zárják be a Ringa kapuvári gyárát Demonstráció a Ringa bezárása ellen
Budapest, 2003. augusztus 26. (MTI) - Nem zárják be a Ringa Rt. kapuvári gyárát, erről állapodott meg keddre virradóra Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a tulajdonosok képviselőivel.
    Dékány András, az agrártárca szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: Szanyi Tibor azt követően ült le a tulajdonosokkal megbeszélni a kapuvári üzem sorsát, hogy több szóbeli és írásbeli megkeresés érkezett hozzá annak érdekében, hogy segítsen elkerülni a gyárbezárást.
    Az államtitkár kérte a tulajdonosok képviselőit, hogy erről tájékoztassák az érintetteket is - mondta az FVM szóvivője.
    Szanyi Tibor az MTI-nek elmondta: a gyár sorsát tisztázó és eldöntő megbeszélést az MSZP képviselőcsoportja kezdeményezte.
    A megbeszélések eredményeként sikerült megállapodni arról, hogy a tulajdonosok nem zárják be a Ringa Rt. kapuvári gyárát, az üzemet még a héten megvételre, illetve bérletre meghirdetik.
    Az az ajánlattevő nyeri el a vételi, vagy a bérleti jogot, amelyik a kapuvári üzemért a legtöbbet kínálja, illetve a gyár legtöbb dolgozójának foglalkoztatását vállalja.
    Korábbi tájékoztatás szerint a Ringánál 1.100-an dolgoznak. A cég tulajdonosai azután helyeztek kilátásba kényszerintézkedéseket, hogy az első félévben a társaság 2 milliárd forinttal kevesebb árbevételt ért el, mint a tavalyi év hasonló időszakában és 840 millió forintos veszteséget halmozott fel.

DEMONSTRÁCIÓ A RINGA BEZÁRÁSA ELLEN

    A Ringa Rt. kapuvári gyárának bezárása ellen tiltakoztak a dolgozók, a beszállító sertéstartó gazdák és a város lakói kedd délután az üzem előtti téren.
    A demonstráció szónokai - köztük a város polgármestere és a Ringa szakszervezeti tanácsának elnöke - cáfolták a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos közleményt, miszerint a város és a dolgozók képviselőivel tárgyalt és állapodott meg Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a kapuvári gyár fennmaradásáról.
    Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólalásában "álmegállapodásnak" nevezte a híradásban közölteket, és hozzátette: "Szanyi Tibor Papp Józseffel, Csorna MSZP-s országgyűlési képviselőjével tárgyalt és elvileg a tulajdonosokkal".
    A politikus hangsúlyozta: ismeretei szerint a keddre virradóra történt megállapodásnak nincs új eleme, hiszen már ismert, hogy a kapuvári üzemet a tulajdonos Pick csoport meghirdeti megvételre, illetve bérletre.
    Bíró Péter polgármester felszólalásában abbéli aggodalmának adott hangot, hogy 800 család marad kenyér nélkül, ha bezárják a gyárat. Hangsúlyozta: minden törvényi erővel meg kell akadályozni, hogy a meghatározó termékeket - a bacont és a sonkát - gyártó gépeket leszereljék és a Pick ceglédi üzemébe szállítsák.
    Ivanics Ferenc a demonstráción hangoztatta: a bérbeadás nem elfogadható, végleges rendezést kérnek a kormánytól. Azt akarják elérni, hogy - a gazdákat és a dolgozókat bevonva - akár magántőkével, akár állami tőkével rendeződjön a gyár sorsa.
    Fenyőházi Tibor, a gazdakörök Győr megyei elnöke amellett szólt, hogy a gyár fennmaradása a dolgozók és a gazdák közös érdeke, hiszen a kapuvári üzemben nem olyan régen még évente 400-450 ezer sertést vágtak le, és ennek 70-80 százalékát a megyeiek termelték.
    Bóna János, a megyei gazdaszövetség vezetője hangsúlyozta: az alapanyag termelők és a dolgozók legalább 25 százalékos részvényhányadot követelnek.
    "Elég volt, hogy magyar rablóbandák tesznek földönfutóvá bennünket" - mondta indulatosan. Majd arra biztatta társait, hogy tagadják meg a szállítást, ha a sertésszállítmányt a Kisalföldről Szegedre irányítják.
    A Ringa győri gyárában kedden megbeszélést folytatott a menedzsment a Húsipari Dolgozók Szakszervezetével és az üzemi szakszervezet képviselőivel.
    A megbeszélésről kiadott közlemény tudatja: Tóth Ervin vezérigazgató ismertette a Ringa Rt.-nél az idei év első felében felhalmozódott, több mint 840 millió forintos veszteség keletkezésének okait, és a kialakult helyzet kezelésének lehetséges módjait.
    A felek megállapodtak, hogy a hivatalos egyeztető tárgyalásokat augusztus 28-án megkezdik.
    Ugyanerről a tanácskozásról tájékoztatót juttatott el az MTI-hez Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.
    A közleményből kiderül, hogy a szakszervezet tudomásul veszi a Ringa Rt. első félévi veszteségéről adott tájékoztatást, "ugyanakkor a húsipar és a Pick csoport sajátos helyzetét tekintve az eredménytelenséget átmenetinek tartja".
    A tájékoztató szerint a tulajdonos tervezett intézkedései "kényszerlépésnek tekinthetők, ami azonban nem ad magyarázatot arra, hogy átmeneti veszteségek miatt miért kell leépíteni egy 80 éves üzemet". (MTI)

 
 



Fidesz- Nyilatkozat

A Fidesz megyei vezetői megdöbbenve értesültek arról, hogy a Ringa Rt.ügyében Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és politikai államtitkára, Szanyi Tibor a nyilvánosság számára egymásnak ellentmondó és valótlan információkat ad. Ezt felelőtlennek és felháborítónak tartjuk, különösen azért, mert az elkeseredett emberekben ez csak tovább növeli a meglévő bizonytalanságot. Bizonytalanok az emberek, hiszen a megoldatlanul maradt sertésválság után most már egy meghatározó feldolgozóipari cég jövője is veszélybe került.

A Győr-Moson-Sopron megyében élő polgárokat mindeközben fokozódó aggodalommal és nyugtalansággal tölti el a Ringa Rt. bezárásval kapcsolatban, hogy a kormányzati tehetetlenség miatt érdemben még mindig semmilyen kézzelfogható segítséget sem kaptak.
A Fidesz megyei vezetői nem értik, hogy Szanyi Tibor államtitkár úr miért nem hozta eddig nyilvánosságra a Ringa megmentése érdekében állítólagosan "keddre virradóra" megkötött megállapodást.

A Ringa tulajdonosa az Arago Rt., MSZP közeli cégként ismert. Arra kérjük tehát a jelenleg kormányzó szocialista nagytőkéseket, hogy ne küldjék utcára az embereket, és ne lehetetlenítsék el a gyárbezárással a sertéstartókat, beszállítókat és családjaikat.

Felhívjuk ismét a Kormány figyelmét arra, hogy a polgárokkal és az érdekképviseletekkel együttműködve tegyenek meg mindent azért, hogy több száz család számára a Ringa továbbra is biztosítsa a megélhetést.
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselői továbbra is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a gyár tovább üzemelhessen.

Győr, 2003. augusztus 27.

dr. Szakács Imre
A Fidesz Győr-Moson-Sopron Megyei Választmányának elnöke



2003. augusztus 27., szerda 08:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület