CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

,,A kapottnál több kívántatik"

    Az egymást sorban követő tanévnyitó ünnepélyek után, ma reggel Sopron közel kilencezer diákja indult el iskolába.
    Útravalót, tanácsot, bíztatást kapnak ilyenkor a diákok; szülők, pedagógusok egyaránt értékes gondolatokkal, jövőt és reményt tápláló bátorítással igyekeznek az újabb útra elindítani a fiatalokat.
    Sopron legrégibb középiskolájának – a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium – evangélikus templomban istentisztelettel együtt tartott 447. tanévének megnyitóján elhangzott gondolatokat helyezzük ezúttal minden diáknak, pedagógusnak úti tarsolyába.
    Egy újabb tanév kezdődött el. A kemény munka és olykor fárasztó tanulás közepette mindig jusson eszükbe a licisták évnyitóján elhangzott – örök érvényű – biblikus gondolat: ,,a kapottnál mindig több kívántatik!"

- A magyar közoktatást ismét tovább ziláló változtatások idején, de Rákóczi és Deák évfordulós ünnepének évében, a negyedfélszázados évfordulójához közelítő Evangélikus Líceum tanévnyitóján köszöntöm Önöket nagy szeretettel; az ősi evangélikus köszöntéssel: Erős Vár a mi Istenünk!
Iskolánk ettől a tanévtől többcélú, közös igazgatású közoktatási intézményként, saját diákotthonnal, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium néven működik tovább; nem az “igazak" farizeusi lendületével, de Isten kegyelmében bízva kezdjük meg a távolabb lakó tanítványokért végzett kollégiumi szolgálatot, bízva abban, hogy a diákotthon diákgyülekezetté, a Líceumnak erős támaszt adó szeretetközösséggé alakulhat. - mondta Tölli Balázs líceumigazgató, aki külön köszöntötte az ötödik és a kilencedik évfolyam diákjait.
Pfiffer Katalin, az Ifjúsági Diákszövetség elnöke feltűzte a Líceum jelvényét a kezdő évfolyamok egy-egy tanulójának. Ezzel az iskola közössége jelképesen felvette és befogadta soraiba az újonnan érkezetteket. A jelvényt az ötödik évfolyam nevében Tóth Cseperke, a kilencedik évfolyam nevében Labossa Lajos fogadta.
Tölli Balázs igazgató köszöntötte azokat a diákokat is, akiknek először nincs évnyitójuk :

- Kívánom nekik Isten gazdag áldását egyetemi polgárként és licista öregdiákként folytatódó életükre - mondta.
- Nem csak nevében, de épületeiben is megújult iskolánk. A tornacsarnok tetőterében öt új tanteremben kezdhetjük meg a tanítást, a régi épület teljes festést kapott, évek óta először nincs szükség külső tanítási helyszínekre, a diákság befér a házba; a kollégium fűtése, tetőszerkezete, bútorzata, konyhája újult meg, a színházteremben szeptember 9-én orgonaszentelési ünnepet tarthatunk, hálát adva elkészült orgonánkért.

Az elköltött összegek és a befektetett munka emlegetése megint csak farizeusi tempó lenne… sok adatott, sok adatik nekünk, de a sok vagy a több nem azért adatik, hogy mint a példázatbeli farizeus saját tökéletességünket lássuk benne: hogy mi itt az egyházi iskolában jobbak lennénk mint a többiek.
Több adatott, de azért, mert több is kívántatik!
Tisztességből, becsületből, főképpen pedig szeretetből!

Kedves diákjaink!

Több adatott, több is kívántatik: vigyázzanak a házra; s a testvéri közösségre, melynek építésére mindannyian elhívattunk!



2003. szeptember 01., hétfő 21:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület